pondělí 22. dubna 2019

Konečně náznaky jara


Nastal duben a počasí se umoudřilo. Slunce svítilo a vcelku rychle rozpouštělo sníh. Po několika dnech pěkného počasí jsme si mohli užít cestu do práce po nezledovatělé silnici. Dny ubíhaly a slunce stále svítilo. Bylo to naprosto divné. Nikdy jsme nezažili tolik krásných dní vkuse. Lyžaři si to patřičně užívali, dokud měli na čem lyžovat.



Většinu dnů jsme byli v práci, a proto jsme si alespoň užívali noci. Na jasné obloze plné hvězd tancovala polární záře. Bylo to ale jiné nežli v zimě. Museli jsme vyrážet až po půlnoci, jelikož bylo do té doby stále příliš světla. Ale i o půlnoci jsme na severním obzoru zahlédli rudý západ slunce. Naštěstí mnoho světla nevydávalo, a tak jen dotvářel dokonalou symfonii barev na polární obloze.



Náš první kurz islandštiny se chýlil ke konci a součástí byla prohlídka muzea v Dalvíku, které jsme už jednou navštívili. Takže nic nového. Na závěr jsme si dali se skupinou Pizzu v jedné restauraci a příjemně si popovídali. Ale islandsky to stále nebylo. Furt jsme spíše mluvili Anglicky někteří lépe někteří hůře. Jedna holčina z Thajska nás opravdu pobavila. Za prvé tím, že má na Islandu manžela, s kterým se nedomluví ani anglicky ani islandsky. A tak jsme se pousmáli, jak ten jejich vztah založený na „body language“ asi vypadá. Následně jsme se potrhali smíchy, když druhé Thajce řekla „You are fat“ místo full. Tak doufáme, že se s jejím body language někam dostane. Když Thajky odešli, tak jsme si bezvadně popovídali s naší učitelkou. Škoda že takových dní není více.



Po prvních deseti dnech hezkého počasí jsme uviděli první rozkvetlé květiny. Museli jsme si za nimi dojet do Akureyri, kde nebylo tolik sněhu. Konečně jsme měli hmatatelný důkaz, že zimě konečně odzvonilo.

Takhle jsme si ještě příchod jara neužívali. Opravdu bylo co slavit. Na Velikonoce 22. 4.  jsme už měli skoro všechen sníh v Dalvíku roztátý. Květiny kvetly a já se vydal sehnat něco, z čeho by se dala uplést pomlázka. Místní lesík mi dal vše potřebné. Sice to nebyla vrba a ani to nebyly krásné dlouhé pruty. Nicméně jsem něco splácal. Vyšupaná Lada odevzdala krásná vejce a všichni byli spokojení.  

1. 4. - 22. 4. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat