sobota 1. června 2019

Cesta do Reykjavíku s maminkou


Vyrazili jsme odvést Lady mamku do Reykjavíku. Nejdříve jsme vyjeli na sever, abychom objeli poloostrov trollů. V Ólafsfjörðuru jsme to vzali naší oblíbenou horskou cestou. Zanedlouho jsme byli na druhé straně, kde bylo o poznání hezčí počasí. V dáli čněl krásný ostrov Drangey, na který jsme se již dlouho chtěli vydat. Snad příště. Zajeli jsme do krásné vesničky Hólar. Pokochali jsme se místním kostelem i drnovým domečkem. Jsme moc rádi, že Island ušel dlouhou cestu od doby, kdy se žilo v drnových domcích. Přežít v nich dlouhou zimu, muselo být na hranici přežití.


Drnových domečků jsme neměli dost a zastavili jsme se ještě v Glaumbær. Zde jich měly o mnoho víc. Jejich spojování do jedné velké farmy bylo úchvatné. Ona skladba drnů byla mistrovským dílem.


Opustili jsme okolí poloostrova trollů a jeli na západ. Zastavili jsme u Hvammstangi, kde mají obchod s krásnými výrobky z ovčí vlny. Kousek opodál jsme zajeli na tuleně, kteří si užívali klidu na skalisku u pobřeží. Tam je najdeme vždycky. Na to že je Island považován za místo s divokou přírodou. Tak je tu tuleňů velice málo. Bohužel.


Co jsme tu ale nečekali, bylo množství rybáků dlouhoocasých. Ti se zde připravovali k hnízdění. No spíše by se dalo říct, že měli období páření. Chvilku jsme je vyrušovali a vrátili jsme se na hlavní.


Počasí bylo opravdu nádherné. Poprvé jsme viděli i ledovce ve vnitrozemí. Byla neuvěřitelná dohlednost. Viděli jsme bližší Langjökull velice dobře. Dokonce jsme zahlédli i vzdálenější Hofsjökull. Škoda, že takové výhledy nejsou každou cestu do Reykjavíku.


Poslední zastávku jsme si udělali v Bifröstu. Laděnce se nechtělo ven, jelikož hodně foukalo. A tak sem vzal mamku a šli jsme vstříc větru i kráteru před námi. Šli jsme mechovým královstvím, které přikrývalo všudypřítomnou lávu jako peřina. K letišti jsme dorazili pozdě večer. Stihli jsme přebalit a vyrazili k terminálu. Neobešlo se to bez slz, to je jasné.


1. 6. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat