středa 28. srpna 2019

Léto okolo Dalvíku



Kolem Dalvíku bylo naštěstí pár míst, kde jsme ještě nebyli, a proto nám rozbité auto zas tolik nevadilo. Vydali jsme se do horského údolí nad město. Počasí nám přálo a výšlap jsme si vychutnali. Nevěděli jsme kam až dojdeme, jelikož v horách bylo ještě hodně sněhu. Na začátku bylo jaro v plném proudu. Sedl jsme si na lavičku u boudy, kterou tu provozuje místní turistický spolek. Poobědvali jsme a vyrazili výš.


Jaro se postupně vytrácelo. Tráva byla šedá a polehlá. Zjevně ve vyšších částech sníh odtál nedávno. Zahlédli jsme náš cíl vysoko před námi. Bouda byla obklopená sněhem. Neměli jsme sebou sněžnice a zvažovali jsme, jestli to otočíme. Naštěstí mezi sněhem byli občas i vykukující skály tak jsme se rozhodli to zkusit.


Udělali jsme dobře, sníh nebyl moc rozmáčený. Z větší části nás udržel. A tak jsme došli až k horské chatičce. Užívali jsme si paprsky a výhled do fjordu. Byli jsme uprostřed nespoutaných hor i když městečko pod námi bylo na dosah. To je Island. Vyšplhat na jeden z okolních štítů jsme vzdali. I když by z něj byl určitě krásný výhled. Ale sněhu bylo moc.


Jindy jsme si udělali výlet k vřídlu v údolí, které je pojmenované po třech místních bratrech. Tato malinká louže nebyla daleko. Jen co jsme se tam vydali, už mi zvonil telefon, že musím zpátky do práce někoho ubytovat. Napodruhé nám to vyšlo, vyrazili jsme do kopce. Zanedlouho jsme byli před studánkou, která měla metr v průměru. Smočili jsme si nohy a užívali jsme si pohodu kousek nad údolím. Toto místo místní nazývají lázněmi pro nohy Bakkabræður.


Léto již bylo v plném proudu, a tak nastal Great Fish Day. Opět bláznivé období vyplněné prací. Naštěstí i tentokrát jsme měli kousek času si projít stánky. Bohužel jsme neměli směny spolu tudíž jsme tam šli každý sám. Takže to bylo takové na prd. Všude byli stánky s jídlem a hrála živá muzika.


Já jsem pozoroval krom výstavy zmrzlých ryb i porcování žraloka grónského, z kterého se dělá proslulý shnilý žralok. Opět jsem ochutnal plejtváka myšoka, tentokrát jsem pozoroval, jak to dělají místní. Ochutil jsem si syrové maso jako oni a hned to bylo poživatelnější než minulý rok. Na večerní koncert jsme se byli kouknout jen na pár minut. Raději jsme si šli odpočinout před nočním masakrem v kaféčku.


Léto nám uteklo strašně rychle. Nastal čas na to si udělat zásoby marmelády z rebarbory. Laděnka udělala 25 kilo marmelády, takže by mi to mohlo stačit na středně dlouhou Islandskou zimu.


Lada byla unavená z práce, a tak jsem si dělal výlety sám. Jednou sem si vyšplhal na kopec nad město. Na nejvyšších horách napadl první sníh. Byly to úchvatné výhledy jako vždy. Akorát sám to prostě není ono.


3. 6. - 21. 8. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat