středa 6. září 2017

Siem Reap


Probudili jsme se dřív a pozorovali bouři, která přinesla mohutné přívaly deště a blesky krásně osvětlovali celý pokoj. Počítali jsme každou minutu do odletu letadla. Vůbec se nám nechtělo do toho deště. Vytáhli jsme si nepromokavé věci a vyrazili. Nic jiného nám nezbývalo. Přišli jsme mokří na letiště a snažili se ze sebe oklepat a vyždímat co nejvíce vody z našich věcí. Nastoupili jsme do letadla a vzlétli. 

 Poté, co jsme přistáli v Kambodžské provincii Siem Reap na nás dýchla minulost. Vypadalo to tu jak z archivních záběrů České televize. Museli jsme si zaplatit vstup do země v amerických dolarech a pak si celníci vzali naše pasy. Sedělo vedle sebe 15 úředníků v armádních uniformách a házeli si pasem od člověka k člověku, který do pasu přidal podpis nebo razítko. Jejich obličeje byly velice nepohostinné. Ale nakonec nám flákli pasem o pult a mohli jsme jít. Oficiálně je Kambodža konstituční monarchie, ale za nitky tu stále tahají bývalý vůdci rudých khmérů, kteří mají na rukách hodně krve. Byli jsme moc rádi, že na nás čekal člověk od hotelu s rikšou. Dopravil nás do hezkého hotelu s bazénem. Bazén na hotelu to je základ. Jinak se u rovníku špatně odpočívá.


Odpoledne jsme zašli do centra, kde bylo museum plné informací o místní historii. Cestou jsme šli parkem, ve kterém byly vzrostlé stromy. Nečekali jsme, že uprostřed města potkáme několik stromů naprosto obalených netopýry. Radě jsme okolo nich prošli v rychlosti, protože jsme nechtěli schytat nemilé překvapení ze stromu. Pokusili jsme se načerpat alespoň základy. Ale bylo toho opravdu hodně. Vždyť jsou tu dochovány chrámy ze začátku sedmého století. My jsme přiletěli za tím nejznámějším chrámem Angkor Wat, který pochází z 12. století. Ale zjistili jsme, že tu toho uvidíme mnohem a mnohem více. Střídala se tu jedna mocná říše za druhou a stavěla monumenty překonávající čas. I náboženství se zde vystřídala mnohokrát.


Je to zajímavý pohled do historie. Jak může tak úspěšná civilizace skončit jako jedna z nejchudších zemí na světě. Civilizace přicházejí a odcházejí, podle toho, jestli se dobře starají a využívají své zdroje. Jen čas ukáže, jak to dopadne stou globalizovanou plýtvavou  civilizací naší doby.

Vyšli jsme z muzea s hlavami jak pátrací balón. Bylo strašné vedro a dusno. Vzali jsme si tedy rikšu, která nás dovezla na tržiště. Lada si to užívala, prodejci na ní hulákali a předváděli svoje zboží. Líbila se jí ta spousta věcí, které si může ošahat nebo si k nim přivonět. Každá ulička měla svoje kouzlo. Několikrát se zastavila u šál a zkoumala, jak jsou udělané. Neodolala a koupila několik dárků. Také chtěla přivést nějaké dobré koření, abychom jsme si mohli přivést kousek místní kuchyně také do Čech.


Já jsem se chtěl držet stranou, ale moc mi to nešlo. Stačilo popojít pár metrů a už mi cpali nějaké věci. Holešovická tržnice je tak klidné a prostorné místo v porovnáním s tímto. Ale mělo to tu svoje kouzlo. Prošli jsme mnoho úzkých uliček plných zboží. Chvíli jsme se zastavili a pozorovali, jak několik lidí porcovalo obrovské kvádry ledu. Nejhorší ulička byla ta s jídlem. Tam to opravdu smrdělo. Z paměti nám jen tak nezmizí pohled na prasečí hlavu, která byla obsypána mouchami. Neměl jsem daleko k tomu, aby se mi zvedl žaludek. Potkali jsme mnoho turistů, kteří byli sinalí v obličeji, jedna paní jen tak tak vyběhla na ulici a blinkla si.  Pomalým krokem jsme šli do hotelu a pozorovali jsme ruch na ulicích.

Večer jsme si opět užívali u bazénu, ale trochu jsme se tu báli všudypřítomných komárů. Mohou přenášet zákeřné choroby a nám se nechtělo znovu onemocnět.



6. 9. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat