čtvrtek 7. září 2017

Angkor hlavní sídlo Khmerské říše


S prvními ranními paprsky jsme nastoupili do rikši a vyjeli na okružní jízdu ke chrámům. Nejdříve jsme si ovšem museli zařídit celodenní vstupné. Po vystání fronty si nás u okénka vyfotili a předali nám papírovou průkazku. První zastávkou byl komplex  Angkor Wat ze dvanáctého století. Přešli jsme lávku přes kanál a směřovali k chrámu. Jeho věže se přibližovaly a cestou jsme potkávali menší starobylé objekty. Když jsme došli k chrámu zarazilo nás, jak je hodně zničený. Z dálky vypadal jako kdyby přestál všechny ty roky bez velké úhony.


Ale z blízka bylo vidět, jak hodně toho prožil. Našli jsme pár míst, kde byly stále patrné fresky. Byly zde i některé kompletní sochy, ale mnoho jich nezbylo. Postupovali jsme komplexem a procházeli jednotlivé části. Dokonce jsme zavítali i do horního patra věže z kterého bylo vidět, jak je komplex obklopen pralesem. Muselo to být neuvěřitelně nádherné místo před mnoha staletími. Několikrát jsme se zastavili u lidí, kteří vatovými štětečky restaurovali části maleb. Říkali jsme si, že než dokončí celý komplex, tak budou moci začít znovu.


Při cestě zpátky jsme potkali skupinu makaků, kteří si udělali z motorky odpočívadlo. Zanedlouho jsme se potkali s naším doprovodem, který nás vysadil u dalšího chrámového komplexu. Byl jím Angkor Thom nejdříve jsme přejeli po mostě, který vedl přes kanál chránící komplex. Řidič nám cestou zastavoval, abychom si mohli udělat fotky a při tom nám vyprávěl historii míst. Zmínil se i o tom, jak Francouzští kolonisté zplundrovali jednotlivé chrámy. Cestou jsme viděli mnoho slonů, kteří vozili turisty mezi památkami.



Poté jsme zavítali ke chrámu Bayon, který na nás udělal dojem svým vyobrazením obličejů. Věže měly tvar čtyř obličejů hledících na všechny strany.



Byla tu spoustu památek, které jsme navštívili. Těžko to všechno popsat. Byly jimi Baphuon, Phimeanakas, Tep Pranam, Prasat Preah Palilay. Všechno byly úžasné stavby se svojí tajemnou energii. Cestou jsme viděli i jednoho neobyčejného ptáka, byl jím dudek chocholatý (Upupa epops).



Také jsem tu našel pavouka velkého jak dlaň. Lada ho nechtěla vyfotit tak jsem se toho musel ujmout já, ale nechtělo se mi to zaostřit. Lada nebyla moc nadšená, když jsem jí řekl, ať k němu dá ruku, aby bylo vidět jak je velký. Ale je to statečná holka.



Velice se nám také líbila Zeď slonů, kde bylo mnoho vyobrazení těchto velkolepých zvířat. Jeli jsme dál k dalším z menších chrámů Thommanon, Chau Say Tevoda Temple a Ta Keo. Nedaleko jsme si dali oběd, který byl velice dobrý. Už mě tu ani nepřekvapilo, že jsem měl v jídle kus plastového pytlíku.



Konečně jsme přicházeli k chrámu, který byl stále pohlcen džunglí. Na chrám Ta Prohm jsem se těšil více nežli na  Angkor Wat. Mnohé části byly pobořené. Některé drželi jen díky kořenům, které obepínaly starobylé zdi. Ono spojení živých stromů vyrůstajících z kdysi prosperujícího chrámu, bylo naprosto úchvatné. Dlouho jsme se procházeli tímto chrámem a obdivovali jednotlivé mohutné stromy spočívající na ruinách civilizace.



Je zajímavé se kouknout na chrámové komplexy ze satelitních snímků. Je to jediný pralesa v okolí. Zbytek údolí je nekonečné rýžové pole. Zjevně jen díky posvátnosti místa to tu není vykácené celé. Pár set let nazpátek by okolo chrámů nebyl ani kus pralesa. Teď je pohlcen. Ono uvědomění si pomíjivosti civilizace. Toho, jak málo stačí, aby se vše okolo proměnilo v prach. Ta tíha času v které lidský život nic neznamená. To je to hlavní, co si z tohoto místa odnášíme.



Byli jsme vyčerpaní z vedra a vydali se k hotelu. Plácli jsme s sebou do bazénu a přemýšleli. Než k nám přišla ukecaná Australská důchodkyně ze Sydney a vymlela nám díru do hlavy.



7. 9. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat