sobota 9. června 2018

Jarní Dalvík



Náš život pokračoval v pracovním duchu. Lada se učila stále více věcí v kavárně a já jsem zase získával zkušenosti s prací v hostelu. Ale práce jsem neměl hodně, a tak se vždy našel čas na některý z projektů. Šéfové si byli jisti, že sezona bude zpomalovat. Jelikož přerod mezi zimní a letní sezonou je vždy pomalejší. Nicméně jsme zažili jen pár pomalých dnů. Lyžaře vystřídaly skupiny lidí užívajících si pozorování velryb či lidí cestujících na ostrov Grímsey, kde mohou překročit severní polární kruh. Nebo jen cestovatelů projíždějících oním úchvatným poloostrovem trollů.


Strmé skalní stěny pohoří pomalu začaly vykukovat zpod sněhové peřiny, kde byly uvězněny půl roku. Rozhodli jsme se tedy vydat na výlet údolím nad Dalvíkem. Byla to příjemná procházka okolo hluboko se zařezávající horské bystřiny. Vyšli jsme jen 200 výškových metrů a zjistili jsme, že procházka nebude tak snadná, jak jsme mysleli. Závěje sněhu byly hluboké a někdy jsme se zabořili do rozbředlého sněhu až nad kolena. Prozatím jsme se rozhodli nechat prozkoumávání horského údolí, tento výlet si necháme na léto.


Vyšli jsme na stráň, na kterou svítí slunce skoro po celý den. Tam bylo po sněhu už jen málo památek. Sedli jsme si na borůvčí a pozorovali údolí svažující se do největšího fjordu na Islandu. Byl tam tokový klid. Ony obrovské vzdálenosti před námi a jen pár farem v údolí. A samozřejmě náš nový domov Dalvík.


Okolo Dalvíku se vinula řeka, jenž se klikatila celým rozsáhlým údolím. Bylo krásné vidět, jak vytváří slepá ramena. Někde si razila cestu skalou, jinde se rozlévala. Tento vodní ráj je chráněný. Žije tu na 30 druhů ptáků, kteří tu vyvádění své mladé. My jsme zde zahlédli lyskonoha úzkozobého (Phalaropus lobatus), labuť zpěvnou (Cygnus cygnus) či potápku žlutorohou (Podiceps auritus). Máme tu i budku na pozorování ptactva, takže je to také jedna z možností, jak se od relaxovat po práci.


Volné chvíle byly vyplněny intenzivním hledáním auta. Porovnáváním cen, terénních vlastností vozů, spotřebou a mnohým dalším. Měli jsme jasné tři favority Honda CR-V, Toyota Rav4 a Suzuki Vitara. Nastal první výlet za koupí auta do Akureyri. Bohužel Honda byla prohnilá až na kost, a tak nás ani velice příznivá cena nepřilákala. Další výlet, kdy jsem našel prodávajícího přes internet, si budeme ještě dlouho pamatovat. Kluk byl zjevně pod značnou dávkou drog. Když u nás zastavil a otevřel auto, bylo nám jasné, že tohle ne. Při výstupu mu upadl kapesník od krve. Nevím, co mě přinutilo si sednout do auta. Snad vidina, že ono nekonečné hledání skončí, s autem za rozumnou cenu s málo najetými kilometry. Ujeli jsme s autem asi 200 metrů a vrátili jsme ho majiteli. Kontrolka motoru svítila a celkově pocit z auta byl hrozný. Motor skučel a vibroval s celým autem, strašné. Některé plastové části držely pospolu jen silou vůle.


Rozhodli jsme se tedy, že vynecháme nákup přes internet a raději si připlatíme za auto z autobazaru. Obešli jsme jich asi 5. Vyzkoušeli jsme jen několik vozů. V naší cenové kategorii jich mnoho neměli. A ty, které v této kategorii byly, se mohly srovnávat s autem od zdrogovaného kluka. První nám museli nastartovat, jelikož byla baterka mrtvá, druhé zas mělo naprosto vykloktaný volant, třetí mělo zvuk motoru před umřením, ale to čtvrté bylo v rámci možností skvělé. Samozřejmě pár much mělo, ale to se od starého auta dá čekat. Vzali jsme si co nejdříve volno a auto odvezli do specializovaného servisu, kde nám auto prověřili. Poradili nám za kolik si ho cení, ale hlavně nám řekli, že je to auto v pořádku. Vydali jsme se tedy smlouvat o ceně. Dostali jsme se na sumu, kterou si tu dohromady vyděláme za měsíc a půl, a tak jsme si plácli. Další věc byla pojištění, cena nás nepotěšila, ale s tím se nedalo nic dělat. Hlavní bylo, že jsme měli nového mazlíka!


14. 5. - 9. 6. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat