neděle 29. července 2018

Nezdolaný vrchol Kerling



Sníh konečně slezl i na nejvyšších horách okolo našeho domova. Rozhodli jsme se tedy vyrazit na výlet do nitra hor. Nebylo to naštěstí daleko, ono stačí popojet půl hodiny naším údolím. Projížděli jsme podél klikatící se řeky Svarfðardalsá. Tam kde se rozdvojovala do dvou údolí se tyčila hora Kerling. Její pyramidovitý strmý tvar nás lákal již od příjezdu. Jako by ona hora byla mocnou strážkyní shlížející na naše údolí. Byli jsme si jisti, že zní musí být impozantní výhled. Vyrazili jsme tedy ještě za tmy a okolo páté ráno jsme se začali škrábat k vrcholu.


Při stoupání nás chladilo jemné mrholení, a tak jsme ani neviděly kam až šplháme. Stezka tam žádná nebyla, a proto jsem se snažil jít co nejpohodlnější cestou. Začalo to pastvinami a vyhýbáním se koňům, kteří se chtěli přátelit. Po pastvinách dlouho nic nebylo. Jen strmější a strmější kopec. Naštěstí jsme se mohli zastavit u ledovcového karu, který zde zanechal příjemnou rovinu v nadmořské výšce asi 700 metrů. Nad ledovcovým karem se tyčil impozantní vrchol Kerling. Začalo být jasné, že vyškrábat se až na vrchol nebude žádná sranda.


V horském údolíčku po odtáni ledovce se pásly ovce, které sem na léto pastevci vyhánějí. A tak jsme si tu s nimi odpočinuli, před začátkem lezení na vrchol. Vydali jsme se stezkou, kterou vyšlapaly ovce. Bohužel zanedlouho zmizela, a tak jsme se začali škrábat přímo na vrchol hřebenu po své vlastní trase. Začaly padat kameny a štěrkovitá půda se začala sypat. Když jsme dorazili na vrchol hřebenu vedoucího k vrcholu hory, uviděli jsme první ledovec. Chtěl bych říct, že byl impozantní, ale spíš vypadal, že mele z posledního. Ale i tak byl krásný. Kontrast černých skal a bílého sněhu byl úžasný.


Povylezli jsme ještě výš a zasekli jsme se. Na hřebenu před námi se tyčila další skalní stěna. Byla o dost vyšší a strmější než ty, které jsme měli za sebou. Rozhodli jsme se, že ji obejdeme. Nebyl to dobrý nápad. Bylo tu ještě dost sněhu na suťových polích. Musím říct, že jsme na moc takto strmých místech nebyli. Ale i tak jsme vyrazili kupředu. Našli jsme si cestičku mezi sněhovými poli a šli obezřetně dál. Lada najednou zamnou volala o pomoc. Seděla na zadku a nemohla se hnout. Každým pohybem se sunula spolu s kusem svahu dolů. Bylo vidět, že sníh odtál před pár dny a je to tu hodně nestabilní. Pomohl jsem Ladě na nohy a prošli jsme suťové pole. 


Vyškrábali jsme se znovu skoro až k hřebenu a zastavili jsme se. Před námi bylo znovu mnoho vysokých skal na hřebenu. A mnoho suťových polí s neodtátým sněhem pod nimi. Opravdu se to stává jen zřídka kdy, ale rozhodli jsme se, že se vrátíme. A tak jsme si naposled sedli pozorovali dva ledovce před námi. Nedosažitelný vrchol se pomalu halil do mraků, které přicházely. Začali jsme tedy slézat, ale velice opatrně. Každý krok uvolnil více či méně kamenů, které by moli být osudné pro toho, kdo šel první. Když jsme dorazili k autu, tak se celá hora zahalila do těžkých dešťových mraků. Když jsme dorazili zpátky domů, tak začala padat nebesa. Zase. Skoro jako každý den, kdy jsme měli volno. Ještě že jsme to otočili, v dešti bychom ta suťoviště nechtěli procházet.


I další den bylo hnusné počasí, nebylo vidět na krok kvůli mlze, a proto jsme se vydali na sever do města Siglufjörður, kde je krásné museum. Několik přístavních budov vedle sebe zachránili a zpřístupnili veřejnosti. My jsme je málem neviděli. Jelikož na cestě do muzea jsme se stali svědky dopravní nehody. V zatáčce se autu odpojil obytný přívěs a odjel naštěstí do příkopu, kde se po několika desítkách metrech zastavil. Kdyby přívěs odjel na druhou stranu, byl by v nás. Jelikož jsme mohli uhnout akorát z útesů do moře, tak by to nedopadlo dobře. Naštěstí se nikomu nic nestalo a my jeli do musea.  O The Herring Era Museu by se dalo psát dlouho. Podstatné je, že díky lovu sleďů se stalo z malé vísky město s velkým průmyslem, který byl závislý na sledích. To se psala 50 léta dvacátého století. Díky nadměrnému rybolovu se populace snižovala a v roce 1969 se sledi neukázali vůbec. Došlo ke krachu celého odvětví nejen v tomto městě. A z města se stala opět vesnička.


Sledi se solili a nakládali do sudů na vývoz. Také se z nich dělal rybí tuk. Ale tento zdravý zdroj potravy také používali ve velkém na hnojení polí. Muzeum jsme procházeli několik hodin a užívali si, že kolem nás je jen pár lidí, a ne davy turistů, jak tomu často bývá.

28. 7. - 29. 7. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat