pondělí 13. srpna 2018

Střípky z pracovního léta



Když jsme měli chvilku času, tak jsme vyrazili na rebarboru. Místní ji milují, a tak nemůže chybět na žádné zahrádce. My jsme na ní chodili kousek za město. Vždy jsme otrhali listy a z řapíků jsme vařili marmeládu. Doufám, že jí máme dost na celou zimu. Protože na vafle nebo do místního jogurtu Skýr je to to nejlepší.


S přírodou jsme se setkávali každý den. Tedy hlavě já, protože jsem lítal za prací všude možně po městě i okolí. Jednou jsem měl i krásné setkání v lyžařské chatě s dřemlíkem tundrovým (Falco columbarius), což je taková místní poštolka. Tam jsem trávil dlouhé minuty zíráním z okna na ty panorama okolo nás.


Jednoho dne bylo nádherné počasí, a proto jsme vyrazili na sever do opuštěného fjordu Héðinsfjörður. Nejdříve jsme projeli tunelem do Ólafsfjörðuru a pak dalším do onoho údolí. Bylo tam naprosto hnusně. Nedivili jsme se, že je opuštěný. Jeho úzký tvar asi brání rychlému protrhání mraků. I tak jsme se vydali na procházku k pláži. Náš zaměstnavatel nám totiž na jaře říkal, že je tam mrtvola velryby. Dostat se k pláži nebylo úplně jednoduché, protože jsme procházeli podmáčenou nivou řeky. Než jsme došli na konec, tak jsme oba každým krokem čvachtali.


Delta řeky byla plná naplaveného dřeva ze Sibiře. V kombinaci s podmáčenou půdou to byla docela sranda skákat ze kmenu na kmen. Nakonec jsme se ale procházeli po nádherné pláži z černého písku. Na této straně pláže jsme kostru velryby nenašli. Museli jsme tedy přebrodit řeku. I v létě to byly žiletky. Na druhé straně nás čekal akorát tuleň. Mohli jsme v klidu dojít až k němu. Byl totiž už v značném stádiu rozkladu. Zanedlouho jsme se otočili a šli zpátky poněkud sušší cestou po druhé straně údolí. Měli jsme štěstí a občas se protrhaly i mraky. Ale většinou bylo hnusně. Mohli jsme se tedy více soustředit na to, po čem šlapeme a zahlédli jsme tu několik krásných květin včetně orchidejí.



Čas rychle plynul a najednou byla polovina srpna, kdy se konal velký festival. The Great Fish Day je jedna z největších událostí na Islandu. A odehrává se v našem malinkatém městečku. Prý přijelo do našeho městečka o 1500 lidech 35 000 návštěvníků. Takže si asi dokážete představit, jak to vypadalo. Všude okolo města vyrůstali stanová města a centrum Dalvíku se zavřelo. Teď se tam tísnilo 35 000 lidí. A proč sem přijeli? No přece na polívku zdarma.



Onen třídenní svátek ryb, rybářů a jídla je čím dál populárnější. Naštěstí jsme se mohli na pár hodin utrhnout z práce, která byla naprosto šílená v oněch dnech. Šli jsme do přístavu, kde se ona událost odehrávala. Všude byly stánky s občerstvením a pitím zdarma. A všude byly i veliké fronty. Jelikož jsme měli jen pár hodin volna, než jsme museli znovu do práce, tak jsme se mnohdy drze vecpali dopředu. Lada totiž chtěla ochutnat všechno. Od rybího burgeru přes mořské potvory až po velrybu. Je to tak oba jsme ochutnali velrybí maso. Bylo zcela odlišné od všeho kolem. Sytě červená barva vypadala jako krvavé hovězí. Syrové maso se namočilo do hořčice nebo sojovky a zbaštilo. Chuť nic moc. Syrové hovězí na kostičky by mi asi taky nechutnalo. Ale nebylo to šlachovité, a tak se to dalo dobře rozžvýkat a rychle spolknout. Ale ten syrový losos vedle byl lepší. Obecně tu jedí rádi syrové ryby. Nebo dokonce shnilé. Jako je shnilý žralok. Ale na to jsme žaludek neměli.


Nebylo to ale jen o jídle. Navštívili jsme výstavu věnovanou rybářské společnosti, která tuto akci zaštiťuje. Nebo výstavu mrtvých ryb, paryb a všeho možného. Islandský nadšenec jich má plné obří mrazáky. A na tento den je vystavuje pěkně na ledu, aby se mohli všichni pokochat nad roztodivnými tvary mnoha druhů.


Večer jsme byli na koncertu a následném ohňostroji. Měli všechno krásně připravené. Opravdu nás překvapilo, jak stihli i všechno uklidit. Jediné mínus snad můžou mít organizátoři za to, že jim ohňostroj zapálil pneumatiky na molu. Takže konec ohňostroje nebyl tak dobře vidět. Ale zase byla sranda pozorovat snahy o hašení při bouchajícím ohňostroji.

Po chvilce odpočinku jsme šli znovu do kavárny. Desítky lidí okupovaly každý kout. I přilehlé prostranství před kavárnou. Objednávání za barem spíše připomínalo výprodej na americké burze. A sbírání skla zase připomínalo ragby. Ještě že je to jen jednou za rok.  

30. 7. - 13. 8. 2018



Žádné komentáře:

Okomentovat