čtvrtek 30. srpna 2018

Začátek podzimu



Podzim se začal nenápadně vkrádat do našeho fjordu. Kopce ztmavly pod úrodou borůvek a na vršcích hor občas zasněžilo. Každý den jsme viděli mnoho lidí, jak klečí na úpatí hor a sbírají borůvky. Docela dlouho nám trvalo, než jsme se také vydali. Museli jsme tedy popojet na vzdálenější místa, protože ta u města už byla vyzobaná.


Netrvalo nám to moc dlouho a měli jsme plné kyblíčky. Lada samozřejmě dřív než já, protože jsem se stále koukal z útesu do fjordu. Bohužel ten den žádná velryba okolo neplavala. Když jsme přijeli domů Lada udělala skvělý borůvkový koláč a marmeládu.


Den na to za námi přijeli Lady příbuzní z Chotěboře. Sedli jsme si s nimi na kus řeči v kavárně a zjistili, že mají také cestovatelskou náturu. Po příjemném podebatování jsme je vzali na krátký výlet do nitra hor. Bohužel už nastal večer, a tak jsme si výhledy pořádně neužili i když bylo krásné počasí. Ale i tak nám neunikl čerstvý sníh na vrcholcích hor.


V údolích čerstvou zeleň vystřídala zlatavá barva stébel trav. A my jsme věděli, že nám času na výlety do vnitrozemí, nebo do hor rychle ubývá. Zastavili jsme za horským sedlem naší oblíbené štěrkové cesty skrz poloostrov trollů a pozorovali nenápadný hotel. Byl krásně včleněn do místní krajiny. Člověk by ani neřekl, že něco tak neokázalého může být tak drahé. Noc v nejlevnějším pokoji stojí 100 000 českých korun. Jeli jsme dál okolo pobřeží do Siglufjörðuru a pozorovali západ slunce. Když už byla skoro tma vzali jsme to tunely až domů do Dalvíku.


Napadlo poprvé větší množství sněhu. A to nejen na nejvyšších vrcholcích. Zděsili jsme se, že jsme naše volné dny nevyužili plnohodnotně. Vydali jsme se tedy po práci na výlet do našeho údolí. Vjeli jsme do jeho severního ramene a hledali cestu k horskému jezeru Skeiðsvatn. Malé parkoviště jsme našli, ale cestu ne. Dohonila nás tedy majitelka farmy na koni a na navigovala nás mimo její pole. O chvilku později jsme šplhali na sesuv, který jezero vytvořil.


Byl to jen kousek a my jsme si mohli vychutnávat pohled na jezero a odtávajíc zbytky ledovce nad ním. Byla škoda, že jsme nedorazili o hodinku dříve. To by na nás svítilo i sluníčko. Chvilku jsme se procházeli kolem a vychutnávali si dozvuky léta. Cestou zpátky jsme to brali přes borůvčí a vychutnávali si každý metr cesty.


Dorazili jsme k autu brzo, a tak jsme se projeli ještě do jižní části údolí. Konec cesty byl zajímavý, jelikož byl jen pro terénní auta. Naštěstí jsme dojeli až na konec cesty, z které vedlo několik pěších tras do hor. Jedna vedla k ledovci, na který se díváme z našeho městečka. Tenhle výlet ale necháme na příště.



25. 8. - 30. 8. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat