pondělí 20. června 2016

Rotorua výlet ještě neskočil !


Výlet pokračoval a tak jsme se po vylodění ubytovali ve městě Whakatane. Všichni jsme byli znavení z cesty a tak můj plán jít na dvouhodinovou procházku na útesy byl rychle zavrhnut. Šli jsme tedy na malou vycházku po břehu řeky a následně do centra. Byla to klidná procházka a my jsme mohli pomalu vstřebávat náš velký zážitek.


Když jsme zamířili do centra, tak jsme hledali hospodu. Chvilku nám to trvalo, ale našli jsme jí. Jako obvykle to byla Irish pub. Vevnitř byla dokonce živá hudba, což se tu moc nestává. Ono to obecně tady moc „nočně“ nežije zavřeno je již kolem desáté hodiny. Dali jsme si jen jedno pivo, aby nás to finančně nezruinovalo. Samozřejmě bylo pro děcka, normální velikost se tu nevede.  Šli jsme dál městem a na cestu nám svítil měsíc v úplňku. Našli jsme zde pár zajímavých budov, ale již měli zavřeno a tak jsme se vydali směrem k hostelu.


Došli jsme k fish and chips, které nám doporučil majitel hostelu. Objednali jsme si a čekali a čekali a čekali. V tomto „Slow foodu“ to trvalo 40 minut, než nám dali kus ryby a hranolky. Byli jsme hladoví. Konečně jsme došli do hotelu a zakousli se do jídla. Bylo to snad poprvé, kdy jsem něco nesnědl. Bylo to tak mastné i ty mušle v Picton byly lepší. Lada si na tom pochutnávala, nechápal jsem a šel jsem do pokoje stahovat, protože jsme byli poprvé na wifi bez limitu.


Druhý den jsme vyjeli poměrně brzo, měli jsme v plánu navštívit hodně míst, ale jako obvykle jsme vše nestihli. Stihli jsme navštívit všechna větší jezera východně od města Rotorua.  Nejprve jsme viděli jezero Rotoma poté Rotoehu a Rotoiti. Také jsme se vydali jižněji k jezeru Okataina cesta vedla rezervací a tak mohla Lada obdivovat prales. Já jsem měl co dělat jelikož to byla samá serpentýna. Po malé zastávce u jezera jsme dojeli k předměstí Rotorua. Zde jsme se vydali jižně a navštívili jsme Blue Lake. Také jsme viděli jezero Green Lake, které patří místním Maorům, takže se v něm nesmí smočit ani palec u nohy.


Cesta nás vedla okolo Okareka Lake k místní turistické atrakci Redwoods. Jedná se samozřejmě o nepůvodní vysázený les. I přesto nás udivilo, jak zde dřeviny rychle rostou. Procházka lesem byla velice příjemná. Doufám, že se někdy podíváme na tyto majestátní stromy v jejich domovině. Lada vybrala trasu, která nevedla přes nejhezčí části lesa, ale za to vedla na kopec nad město.



Výhled byl fantastický, pod námi se rozkládala lázeňská oblast s termálními vývěry. Byl to krásný pohled vidět prolínající se zeleň s oblaky stoupající páry. Místy musela zeleň ustoupit příliš nehostinným místům. Opět k nám promlouvala síla dřímající pod námi. Na obzoru se odráželi paprsky od velkého jezera, které bylo těmito silami vytvořeno.




Nastal čas jít zpět do lesa. Na opačné straně kopce nás čekal výhled na monokulturu, v níž byla geotermální elektrárna spoutávající síly zemně. Po procházce jsme byli vyhládlí a Dan chtěl, abychom ochutnali v místním fastfoodu hamburger. Musím říct, že jsme si opravdu pochutnali.


 Hned jsme měli energii na procházku městem, které se rozkládalo u jezera. Konečně jsme viděli z blízka černé labutě plující u břehu.




Také jsme viděli z blízka jinak velice plaché Pukeko. Zde bylo zvyklé na lidi. Přeci jenom jsme byli v jednom z nejnavštěvovanějších turistických sídel na Novém Zélandu. Vydali jsme se na sever do Tauranga, kde jsme měli sraz s Billem v našich oblíbených lázních. Strávili jsme tam přes dvě hodiny a relaxovali po sezoně sběru kiwi. Zároveň jsme se připravovali na start prostříhávání této všudypřítomné dřeviny. 


20. 6. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat