středa 20. července 2016

Coromandel Peninsula začátek několikatýdenního putování po severu severního ostrova.


Konečně nastala ta chvíle. Vyrážíme okolo poloostrova Coromandel Peninsula. Trošku rozlámaní z našeho pětihvězdičkového hotelu Honda CRV. Zajeli jsme nedaleko k Homunga Bay. Výlet ani lépe začít nemohl, jedna přeháňka střídala druhou. I tak jsme vylezli z auta a svižným tempem se vydali z kopce k moři. Připadali jsme si jako ohrožený druh, který chrání plot z obou stran před všudypřítomnými krávami, které měli pastvinu skoro jen pro sebe. O co byla hnusnější přístupová cesta, o to byla krásnější pláž. Na ní vtékal potok, který na konci tvořil vodopád padající do moře. V létě to musí být super nechat si padat svěží vodu na hlavu a máchat si nohy v teploučkém moři. Procházka to byla sice jen na dvě hodinky, ale i za tu dobu jsme si dokázali rozmáchat boty a pořádně promoknout.


Vyrazili jsme směrem na západ přes pohoří tvořící páteř celého poloostrova. Zastavili jsme se v údolí Karangahake Gorge, kde si prorážela cestu řeka. Zastavili jsme se u dalšího krásného vodopádu Owharoa Falls. Pak jsme si vymysleli výlet jak jinak než na nejvyšší horu v okolí ( Karangahake 544m) a vydali jsme se nahoru s tím, že jsme si nebyli jistí, jestli se stihneme vrátit za světla. Na začátku cesty jsme viděli pozůstatky lidské činnosti po těžbě zlata.  Pak už následoval místní les, který obklopoval klikatící se cestu k vrcholu. Po chvilce jsme se tam dostali a viděli jsme pěkný výhled na údolí pod námi a na hory okolo nás. A jelikož nás opět dostihlo pěkné počasí tak jsme se rychle vydali na sestup.


Cestu jsme si ještě udělali zastávku pod stromem plným epifytů, protože nám poskytnul skvělé útočiště před největší průtrží. Když jsme dorazili do údolí, ještě nám zbývala chvilka světla a tak jsme se vydali prozkoumávat okolí dravé říčky. Zaujal nás bývalý železniční tunel, který sloužil jako stezka pro pěší. Cesta tunelem byla dost nudná. Když v tom se Lada zastavila, chytla mě za ruku, abych nepokračoval v chůzi a řekla mi, ať se podívám vzhůru. Připadali jsme si jak pod noční oblohou. Na stropě tunelu jsme pozorovali  Glowworms, což jsou takové místní „světlušky“. Všechny stádia vývoje od larvy až po dospělé jedince září namodralou barvou. Čím více jsou larvy hladovější, tak tím více svítí, aby nalákali potencionální potravu. Dokonce jsou schopni pozřít dospělé jedince svého druhu, kteří nejsou dostatečně opatrní.  


Do auta jsme dorazili až za tmy. Byli jsme dost unavení, protože jsme dlouho nebyli na výšlapu a ještě po té noci v autě. A tak jsme se vydali hledat, kde přespíme. Hledali jsme a hledali, ale za boha jsme nenašli místo, kde bychom si postavili stan. Akorát samé drahé kempy. A tak Lada našla odpočívadlo u města Thames. Postavili jsme si stan na kusu trávy u parkoviště. Nebylo to úplně jednoduché ho složit na poprvé a ještě za tmy. Ale zvládli jsme to do deseti minut. Naše první noc v novém stanu. Jo romantika na parkovišti hned u moře co víc si přát. Po sklence vina jsme usnuli jedna dvě. Nastala sedmá hodina ranní a my uslyšeli přijet auto. Proč nechává běžet motor? Že by nám šel někdo říct, že tu nemáme co dělat? „Knock Knock. Good morning“ A bylo to tu. Tak jsme se s pánem pobavili. On nám dal lísteček na 200 dolarů s tím, že máme do 15 min vypadnout nebo dostaneme další. No prostě romantika při prvním kempování ve stanu J jasný ne J. Ještě jsme se pokusili se odvolat, abychom nemuseli platit něco přes 3000 kč, ale marná snaha. Stan je zde nepřítel číslo 1.


Radši jsme se vydali do zlatokopeckého města Thames, které opravdu mělo svůj historický půvab. Vydali jsme se na kopec nad město, kde se tyčil památník obětem světové války. Od něj jsme měli město jak na dlani. Líbilo se nám, jak mangrovy zasahují skoro až do města. Vydali jsme se na sever, kde jsme si udělali odbočku k Square Kauri Tree. Tento majestátný 1200 let starý Kauri strom byl jen kousek od cesty, z které byl i krásně vidět. Opět ty epifyty, korunu měl úplně obsypanou.


Sedli jsme do auta a zamířili rovnou do lesa plného těchto krásných stromů. Waiomu Kauri Grove byl asi jen hodinku od cesty.  Sice jsem si musel na jedno brodění sundat boty, ale to nebyl problém. Horší to začalo být, až když nás cesta dovedla doprostřed lesa, kde končila turistická stezka. Navazovala na něj stezka pro trempy, která vedla na vrchol. Terén byl obtížný. Dost bahna a hodně popadaných stromů v strmých částech kopce. Po hodině a půl začalo pršet a my jsme výstup na vrchol vzdali. Protože Ladě začalo být špatně. Přeci jenom jsme měli před sebou lepší místa na zdolání než toto. 



17. 7. - 20. 7. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat