sobota 16. července 2016

Konec práce na Kiwi aneb jedeme si užívat !


Začalo prostříhávání kiwi. Jako první jsme si museli koupit výbavu, abychom mohli začít. Stačí jedny velké a jedny malé nůžky, vak a láhev na dezinfekci. Po prvním dni práce jsme si ještě zaběhli pro rukavice, protože kiwi má poměrně drsnou kůru a klipy jsou také poměrně tvrdé. Prvních pár dní jsme hlavně koukali co a jak stříhat a na co si dát pozor. Většinou se ostříhá tak 80-90% lián. Musí se nechat jen rok staré liány, které mají hezké pupeny. To se lehko řekne, ale jak je má člověk vidět v té spleti starých a nových větví. Ty se do sebe zamotávají a tvoří moc pěkné chuchvalce. Musí se dát pozor, aby liány pokrývaly celou síť, aby příští rok bylo všude ovoce. Větve nesmí být moc hustě u sebe, protože ovoce musí mít dostatek světla. Ale taky ne málo, aby bylo dostatek ovoce v celé oblasti. No nebylo to úplně lehké. Ale proč ne, dělali jsme za hodinovku, tak jsme si s tím mohli vyhrát. Neustále jsme se také ptali na spoustu věcí, protože jsme nechtěli uškodit rostlinám.


Marek většinou stříhal a Lada liány přichytávala klipsnami k drátěné konstrukci tvořící střechu. Což bylo zprvu náročné, protože jsme nechávali velké množství větví a Lada musela udělat dodatečný pruning, což jí hodně zbrzďovalo. Někdy k nám přišel i druhý vedoucí Rommy, který nám dával dobré rady, jak zapracovat na rychlosti. Někdy k Ladě přišel a říkal jí další klip a další klip a další klip třeba 2 minuty.

Některé dny byla po ránu „velká“ zima a větve se nedaly přichytávat, protože byly zkřehlé a lámaly se. Proto se Lada také musela chopit nůžek a stříhat.  Ale to ji moc nebavilo, protože malými nůžkami se velké větve stříhaly špatně. 


Museli jsme si dávat pozor i na pohlaví rostlin, protože samci neplodí sladké plody a tak bylo přemýšlení nad tím, jak pokrýt celou oblast těžší. Co ustřihnout co ne. Někde byly větve mrtvé, protože byly napadeny nemocí, jinde se hodně lámaly, protože do nich nakladl nějaký hmyzák vajíčka. U čehož Lada rostla, protože když se jí zlomily třeba tři velké krásné větve, tak si musela s klipováním opravdu vyhrát, aby mezery nebyly moc velké. Někdy se stalo, že když přiklipovala větve, tak je musela odklipovat a znovu přiklipovat.

Na nových sadech, kde byly rostliny mladé, to šlo. Nebyl vtom takový zmatek. Akorát bylo obtížné sundávat liány z provizorní konstrukce. Buď se liána strhla a konstrukce se nechala nebo se klacek s provazy sundal. A začalo veliké rozmotávání. Pokud se spletenec nedal rozmotat, tak se větev musela zkrátit. Museli jsme si ovšem dávat pozor, aby na konci větve byl náznak písmene C.  Ptáte se proč? Důvod je jednoduchý. Když by někdo po nás šel kontrolovat vaši práci, tak vidí, že se větev v tom místě začala kroutit, což je nežádoucí, protože to vysiluje rostlinu.


Pokud byly rostliny staré několik desítek let, tak začínala ta pravá sranda. Na konstrukcích byly zanechané několikaleté větve. Problém byl v tom, že na rostlinách nesmělo být více jak pět větších ran. Další věc byla ta, že pouze jednoleté výhony plodí ovoce a musely se dobře zkombinovat plodící a neplodící větve. Šéf hlavně rostl z lidí, kteří špatně rozeznávali plodící a neplodící větve. Ze začátku totiž hodně lidí ustřihlo krásné mladé výhony a zanechali neplodící. Naštěstí nám se to nestávalo. Ale také jsme obdrželi klasickou radu, když ustřihnete krásnou větev omylem nebo se vám zlomí, tak ji rozstříhejte na malé kousky.

Když jsme pracovali na kontrakt, tak šéfům bylo jedno, jak jsme rychlí a i oni dělali vše pro to, abychom na hodinovce zůstali co nejdéle. Proto se i stávalo, že jsme udělali nějakou část a znova jsme ji procházeli a předělávali některé větve. Také jsme kontrolovali, aby na konstrukcích nebylo přichyceno velké množství úzkých větviček. Které byly tenčí než tužka, a tak musely pryč. Nebo když větev končila mezi dráty, tak musela být na konci připevněna speciální bandáží, aby se při zrání ovoce nezlomila.

První den, kdy jsme začali dělat na kontrakt, jsme si vydělali polovinu minimální mzdy. Furt nás zdržovalo přemýšlení co a jak udělat a šéf nám radil, což nám na rychlosti moc nepřidávalo. Přiběhl, prostříhal nějakou oblast a zase odběhl a my jen na sebe koukali, co to má znamenat. Nebylo hezky ani tři dny v týdnu a tak jsme nemohli dělat. Bylo rozhodnuto. Musíme pryč. Lepší cestovat než dělat tuhle práci.

Poslední dny jsme nepracovali, ale zařizovali „nový techničák“ pro našeho mazlíka. Koupili jsme mu nové zadní pneumatiky, protože vzorek byl stěží vidět. A také proto, že by to přes kontrolu neprošlo. Naštěstí nám udělal mazlík radost a mohli jsme vyrazit na cesty.  Udělali jsme si pár výletů. Jeden byl v Tauranze, konečně jsme vylezli na Mount Maunganui za hezkého počasí.  Odměnou nám byl výhled na město i nádhernou pláž.


Také jsme zašli na nedaleký poloostrov, odkud jsme pozorovali hromadu surfařů, kteří si užívali vlnobití. Cestou byla Lada tak unešená z vln, že hned vytáhla foťák a začala fotit. Ale co čert nechtěl, nevšimla si lavičky a udělala si velký šlinec na holeni.

Turistický průvodce nám prozradil, že v Tauranze je jedna z nejstarších budov na Novém Zélandu a tak jsme se vydali do Elms Tauranga. Roku 1834 zde misionáři postavili první budovu, na kterou postupně navazovali další. Jejím hlavním cílem bylo seznámit domorodé obyvatelstvo se západní kulturou a dovednostmi. A především vírou. Nám se hlavě líbila zahrada. Opět jsme obdivovali, jak rychle zde dokáží dřeviny vyrůst do úctyhodných rozměrů. Chvíli jsme se zastavili u výhledu na město, kde byla umístěna dobová fotografie.  Původně krásný výhled na Tauranga Harbour a Mount Manganui byl k nepoznání. Záliv nebyl skoro vidět, protože pár metrů od misionářského domu postavili několika ti proudový most.



Nastala chvíle, kdy jsme museli sdělit zaměstnavateli, že odjíždíme. Chtěli jsme jít do práce a říct mu to po práci, ale nějak jsme už neměli náladu dělat za pár dolarů na hodinu. A neustéle se koukat na oblohu kdy začne pršet. A tak jsme za ním šli rovnou. Bylo mu jasné, že se něco děje, protože nás viděl poprvé v něčem jiném než v pracovním. Když jsme mu sdělili, že další den odcházíme, tak nebyl rozhodně šťastný. Přemlouval nás, ať zůstaneme, že jsme dobří pracovníci. Nenechali jsme se zviklat ani o den práce navíc. Dokonce nám nabídnul, ať opět přijedeme pro něj pracovat. Snad to nebude zapotřebí a seženeme lépe placenou práci v jiném odvětví. Máme tři měsíce odpracováno v zemědělství. Což nám umožní si prodloužit pobyt na Novém Zélandu o další tři měsíce. Lada poslední den napekla štrůdly a rozdala je lidem, s kterými jsme pracovali a jeden jsme ještě dovezli našemu zaměstnavateli. 


Další zastávkou bylo Bowentown ležící na druhé straně zálivu. Zde jsme přečkali naší první noc v autě. Spali jsme na předních sedačkách, takže jsme se moc nevyspali. Bylo jasno, příště vytáhneme náš nový expediční stan! 

21. 6. - 16. 7. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat