pondělí 25. července 2016

Coromandel severní a východní pobřeží


Ráno Ladě bylo líp a tak chtěla pokračovat dál. Jeli jsme dále na sever okolo pobřeží. Nakonec jsme dojeli na nejsevernější bod Coromandlu. Já jsem si jízdu po štěrkové cestě plné serpentýn užíval. Lada o poznání méně. 


Před sebou jsme měli výhled na Great Barrier Island.Vydali jsme se na treck Coromandel Walkway. Ale jen na jeho začátek, protože Ladě se přihoršilo. S klidem jsme si odškrtli nejsevernější bod Coromadlu a jeli jsme zpátky. Na cestě zpět jsme potkali stádo ovcí.  Honačka na čtyřkolce nám uhnula, ale za to ovce ne. Jeli jsme snad deset minut za nimi, než odběhli z cesty. Mířili jsme na východní pobřeží Coromadlu.



Cesta nás vedla přes pohoří tvořící páteř poloostrova. Naskytli se nám jak krásné výhledy, tak děsivé chvilky na silnici. Po mnohatýdenních lijácích byla cesta na mnoha místech posypaná kamením a na některých mizela do údolí. Ano sesuvy jsou tu opravdu časté. V odlesněné krajině to lze pozorovat na každém kroku. Na mnohých místech jsme viděli opět značky  !“pozor KIWI“! už jsme si z toho dělali srandu. Věděli jsme, že sotva uvidíme nějakého, který ještě v oblasti přežívá. Po překonání páteře Coromandlu jsme opět byli u oceánu. Vyhlídku nám zpestřovali v dáli Great Mercury Islands a tak jsme si dali u pobřeží svačinu. Vyprsknul jsem kus sušenky na přední sklo „Dělej dělej dej to sem!!!“ Vyběhl jsem s foťákem z auta. Lada se tvářila zmateně, netušila co se děje, ale vzala kameru a následovala mně. Kousek pod námi byla skupina delfínů. 


Pozorovali jsme, jak se blíží zprava a plují přímo útesem, kde jsme parkovali. Byla to paráda. 
Přiblížili se těsně k útesům, kde se lámali vlny. Bylo to úžasné pozorovat, jak naskočí do vlny a nechají se unášet. Úplně bylo vidět, jak si užívají surfování ve vlnách. Bohužel Ladě bylo čím dál hůř a tak jsme si našli hostel ve městečku Whitianga. Zůstali jsme tam dva dny, aby se pořádně vypotila. Ono počasí stejně stálo za prd, protože přecházela další vlna silných dešťů.


Whitianga nám trošku připomněla Dubaj. Na soutoku řeky a moře byly vybudované kanály všemožných tvarů. Nad nimiž se tyčily vily movitých obyvatel. Bylo vidět, že jsme se přiblížili k turistické oblasti okolo Catedral Cove kam jsme mířili. Tato místní atrakce je přírodní brána vytvořená na nádherné pláži, jenž je obklopená nádhernými útesy. Nám se spíše zamlouvala pláž hnedka vedle, protože nebyla plná turistů. V létě to musí být masakr. A tak jsme se vydali na další proslulou věc, která se tady musí vidět a především zažít.



Hot Water Beach je pláž na kterou vyvěrá 65 stupňů horký pramen. Přišli jsme právě včas. Nastával odliv a pramen, který je za přílivu pod vodou, pomalu vyvěral na povrch. Ladě ještě nebylo nejlépe a tak jsme si odpustili hrabání v písku. A jen jsme se procházeli a nechávali si popálit chodidla od vyvěrající vody. Pramen jsme měli jen pro sebe, ale netrvalo to dlouho a přijela skupina mladých Italů. Hned se pustili do díla a zašli si vyhrabávat vlastní spa = lázně. Docela jsme se bavili, jak se vrhli doprostřed pramene a začali hloubit bazének. Bazének byl fajn, jen se do něj nedalo vlézt, protože byl neuvěřitelně horký. A tak začali dělat další blíž k moři, ten jim zase furt ničili vlny. Pak je konečně napadlo ho udělat trošku dál od pramene a konečně si mohli vychutnat svoje spa. Byli jsme docela rádi, že jsme se jen koukali. Za to popálení prdele by to nestálo.


Vydali jsme se na jih dodělat náš okruh okolo poloostrova, cesta nás zavedla do Tairua kde jsme si dali Hamburger podle místní receptury. Takže vněm nesmí chybět červená řepa, avokádo a vejce, samozřejmě slanina a výtečné novozélandské hovězí. Pokračovali jsme dál až do Whangamata, kde jsme se zastavili na poslední zastávce u pláže, ze které nás opět vyhnal déšť. Nabrali jsme směr Auckland.


(jsem zvědavá, kdy nám v Leštince takhle agáve vykvete)



23. 7. - 25. 7. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat