pátek 24. května 2019

Maminka nás navštívila na Islandu



Náš pracovní život přerušila návštěva Lady maminky. Po práci jsme zabalili všechno potřebné a ráno vyrazili do Reykjavíku. Neměli jsme toho málo, protože jsme si na ní připravili překvápko v podobě výletu okolo ostrova. Počasí na severu nebylo nikterak přívětivé, ale po pár hodinách jízdy se to změnilo. V Reykjavíku už nebyl ani mráček, hned jsme si udělali procházku okolo pobřeží v Keflavíku, když jsme čekali, než maminka přistane. Na letišti si dámy trošku poplakaly a vydali jsme se do rušných ulic severského velkoměsta. Procházeli jsme se malinkými uličkami, které nás zavedly na vrchol kopce. Zde dominovala místní katedrála.


Poté jsme sešli do přístavu a cestou jsme obdivovali místní upravené zahrádky. Jaro bylo v plném proudu, a tak bylo na co koukat. Dokonce jsme měli štěstí a viděli jsme průjezd nablýskaných historických aut. Procházeli jsme okolo kulturního centra Harpa až k přístavu. Tam jsem pro změnu obdivoval obrovské lodě, které spravovali v doku. Dámám se více líbily obchůdky. Tak to holt je. Co jsme si užívali všichni, byla venkovní zahrádka u radnice. Dali jsme si pivečko či víno a chytali bronz. Bylo to krásné. Trochu nám vyhládlo a zašli jsme si na oběd do krásné restaurace. Já jsem si dal jehněčí a dámy preferovaly mořské plody. Takže si pochutnávaly na předkrmu z krevet a hlavní jídlo měly rybu. Ale ani jeden z nás už neměl místo na moučník. Tak jsme si ho vzali na hotel.


Ráno jsme si vyrazili zařídit pár věcí a následně jsme zašli na kávu ke katedrále. Neváhali jsme a vešli jsme do ní, protože nás lákala varhanními tóny. Opojeni hudbou jsme vyrazili na výlet. Jako první jsme dojeli do národního parku Þingvellir. Bylo obstojné počasí, a proto jsme se zařadili do zástupu lidí, kteří obdivovali místní průrvu. Ta je na rozhraní litosférických desek.


Prošli jsme jí až k vodopádu, který padal do průrvy. Šli jsme okolo toku, až ke kostelíku, u něhož byl první parlament na světě. Cestou jsme obdivovali místní ptáky, kteří se cachtali v pomalu tekoucí vodě. Mnoho času jsme zde nestrávili, protože jsme pospíchali dál.


Jeli jsme směrem do vnitrozemí, netrvalo to dlouho a stanuli jsme před Geysirem. Tento gejzír, který už není moc aktivní, dal jméno všem gejzírům. My jsme pozorovali jeho menšího brášku o kus vedle. Lady mamka byla naprosto fascinovaná. Ani nevím kolikrát jsme ho viděli vytrysknout. Bylo to jako vždy naprosto úchvatné sledovat čeřící se hladinu. Jenž jednou za čas poklesla a následovalo vzedmutí blankytně modré koule, jež explodovala vysoko nad nás. Jedou jsme dostali i solidní spršku příjemně teplou vodou.


Mohli bychom tam stát celé hodiny, ale počasí mělo jiné plány. Rychle jsme se přesunuli k vodopádům Gullfoss a vyšli jim vstříc. Masa vody si prohlubovala koryto jako každý jiný den. My jsme obdivovali onu sílu dunící pod námi. Vydali jsme se i blíže, vodní tříšť byla všude okolo nás. Hukot vody byl všudypřítomný. Černé mraky nad námi nám daly vědět, že už moc času nemáme. Když jsme došli k autu tak začal pořádný slejvák. Nevadilo nám to, jelikož jsme si vychutnávali dobrý český chléb, který přivezla Laděnky mamka. 


Otočili jsme to a jeli zpátky k pobřeží. Počasí se nám zlepšovalo, až do té míry, že jsme neváhali zastavit u dalších vodopádů. To byla pro nás s Ladou také premiéra, na kterou jsme se těšili. Protože se dá za vodopádem Seljalandsfoss projít. Voda padala z vysoké skalní římsy do jezírka. 


My jsme šli okolo něho z pravé strany. Trošku nám foukal vítr, a tak byla vodní tříšť všude. Netrvalo dlouho a byli jsme mokří od hlavy až k patě. Pohled za vodopádem stál rozhodně za to. A ten neskutečný rachot byl naprosto dech beroucí. Udělali jsme pár rychlých fotek, než jsme měli objektiv plný kapek a pokračovali jsme dál. Než jsme vyšli na levé straně, daly se bundy ždímat. Lady mamka by si to dala klidně ještě jednou, ale měli jsme další místa k navštívení.


Kousek vedle byl vodopád Skógafoss. Ten jsme vzali rychle, jen jsme došli blízko padající mase vody. Zase jsme se trošku osvěžili vodní tříští a jeli dál.


Poslední dnešní zastávkou byl Sólheimajökull. Už bylo docela pozdě, ale i tak jsme vyrazili si prohlédnout ledovcový splaz. Když jsme k němu přicházeli, bylo znát, jak ustoupil. Přitom jsme tu byli před rokem. Trošku smutní jsme přešli zákaz vstupu a vydali se k odtávajícímu konci ledovce. 


Byl tam opět všude štěrk, a tak nebyl kluzký. Vzali jsme tedy Lady mamku také na ledovcový splaz. Byla ráda, že se ho může dotknout a koukat na jeho roztodivné tvary. Dojeli jsme do Víku a zakempovali. Já jsem spal v autě a Lada s mamkou byly ve stanu, což bylo pro mamku veliké překvapení. Jelikož naposled spala ve stanu snad někdy na základní škole.


23. 5. - 24. 5. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat