úterý 28. května 2019

Mývatn s maminkou



Úsměv na rtech nám dlouho nevydržel. Ráno jsme vzali auto k mechanikovy a ten nám jasně řekl, že s tím už nesmíme ujet ani metr. Něco se nám stalo s brzdami. Byli pořad zapnuté a tím zničily spoustu součástek. Bohužel neměl díly, a tak jsme museli na auto čekat dva dny. Naštěstí v této oblasti bylo spoustu míst v dochozí vzdálenosti. Vzali jsme batoh a vydali se na cestu.


Jako první jsme došli do jeskyně Grjótagjá. Měli jsme štěstí, nikdo tam nebyl. Mohli jsme si tedy onu kouzelnou atmosféru řádně vychutnat. Nekochali jsme se jen vizuálně, ale také nám tam bylo teplíčko. Z vody se kouřilo a nás chvilku neotravoval mrazivý severák. Nemohli jsme tam zůstat navěky.


Vydali jsme se na vrchol vulkánu Hverfjall. Každý metrem jsme pociťovali silnější poryvy větru. Nahoře už to moc příjemné nebylo, tudíž jsme tam dlouho nepobyli. Naštěstí byla krásná viditelnost, proto jsme si vychutnali onen věhlasný panoramatický pohled na celé okolí jezera Mývatn.


Sešli jsme kousek pod vulkán, kde byl Dimmuborgir, ono tajemné místo jsme přivítali s otevřenou náručí. Byly zde nejprve keře, které byly následované několikametrovými stromy. Z ploché země se zvedly bizarní lávové útvary. Některé měly i deset metrů, v kombinaci s místním lesíkem to bylo krásné bezvětrné místo. Konečně jsme se mohli trochu odkuklit a vnímat ono místo. Lady mamka si připadala jako na nějaké obrovské skalce a pokukovala po kytičkách. Líbili se jí i břízky se stříbrnými kmeny, jako by je před chvílí někdo postříbřil. Procházeli jsme oním labyrintem dlouho. Dokonce jsme si i za šplhali. Všude byly krásné lávové útvary a spousta života. Byli jsme rádi, že u vstupu byla restaurace, kde jsme si odpočinuli. Přeci jenom Lady mamka nebyla na takovéto pochody za větrného počasí zvyklá.


Nabrali jsme síly a šli zpátky do města. Občas jsme se zastavili u koní či ovcí. Ale moc jsme se nezdržovali, vítr se nechtěl utišit. V polovině cesty jsme zalezli do jedné farmy, v které byla i restaurace. Koukali jsme přes sklo, jak dojí krávy a z onoho teplého zrovna nadojeného mléka dělali cappuccino. My jsme si dali místní dobrůtky z farmy, uzeného lososa, jehněčí a chléb, který tu pečou v zemi.


K městu už to nebylo daleko. Tentokrát jsme si objednali hostel. Užívali jsme si pohodlné především teplé ubytování. Odpočatí jsme ráno vyrazili k místním lázním. Všichni jsme toužili po troše odpočinku. Přesouvali jsme se z jednoho bazénku do druhého. Já jsem nakonec zakotvil v tom nejteplejším. Dokonce jsme šli i do sauny, tam jsme ale dlouho nevydrželi. Bylo to maso. Začalo nám i trochu sněžit. Kombinace teploučkých lázní a vloček snášející se na naše hlavy, byla dokonalá. Když jsme se pořádně vymacerovali, tak jsme se šli pozeptat k mechanikovy na auto. Naštěstí bylo skoro hotové. Počkali jsme si, zaplatili a vyrazili dál. 


Jeli jsme okolo jezera a odbočili k Höfði, les nás chránil před větrem, a tak jsme si procházku všichni užili. Svěží zelená barva modřínů nám dodávala energii po dlouhých zimních měsících. Na konci nás čekal pohled na hladinu jezera, z něhož ční lávové útvary.


O kousek vedle jsme se zastavili u Skútustaðagígar. Místní krátery, jsou nádherné. Bohužel tu není ani keřík tudíž jsme procházku okolo nich vzali rychle. Už jsme se těšili na postel a teplý čaj.


Cestou domů jsme se akorát zastavili u vodopádů Goðafoss. Udělali jsme si rychlý výstup a pospíchali dál. Najednou zase začali pískat kola. Doufali jsme, že je to jen nějaká nečistota v brzdách. Bohužel nám to pokazilo náladu.



27. 5. - 28. 5. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat