sobota 25. května 2019

Putování okolo ledovcových splazů



Ráno nás sluníčko nepřivítalo. Naštěstí ale nepršelo. Z Víku jsme jeli kousek nazpátek k poloostrovu. Vyjeli jsme na hranu útesu a obdivovali skalní brány Dyrhólaey, které odolávaly moři. Snad jim to dlouho vydrží. Byl zde i nádherný výhled do okolí především na nekonečnou černou pláž. Poté jsme popojeli kousek níž, kde byly další roztodivné skalní útvary. Nás ale více zaujali ptáci, kteří se pohupovali na neklidném moři. Chvilku jsme bádali, co jsou zač. Ale nory nedaleko od nás utvrdily v tom, že jsou to papuchalci. Chvilku jsme je pozorovali a najedou začali létat okolo nás. Někteří se vraceli do svých hnízd a jiní jen kroužili nad útesy. Byla to nádhera, kterou jsme si všichni užívali.


Co by kamenem dohodil byla pláž Reynisdrangar, bohužel jsme museli objet celou zátoku. Takže to tak blízko nebylo. Naštěstí nám to čedičové skalní útvary zcela vynahradili. Obrovské šestiboké sloupy se zvedaly z pláže a lákali každého. Vylézt si na ně musel opravdu každý. 


Kousek za nimi byla nechvalně známá pláž, která ráda překvapí lidi. Bohužel někdy je to osudné a vlny někomu vezmou to nejcennější. Život. Nás tam zastihlo něco jiného. Indové si dělali na pláži svatební fotky a mě poprosili ať držím nevěstě jednu z vleček. Foukal ledový vítr, prostě bylo hnusně a nevěsta byla polonahá. Vůbec sem jí nezáviděl. Snad jí to stálo za to.


Projížděli jsme sandarem, který měly na svědomí mohutné ledovcové řeky. Monotónní placku přerušilo krásné lávové pole, které bylo pokryté mechem. Tohle mechové království máme moc rádi. Bohužel každým rokem je více znát, jak někteří nedbají zákazů a lezou, tam kam nemají.


Po chvilce jsme už byli v národním parku Skaftafell. Chvilku jsme se rozmýšleli, kam půjdeme. Nakonec to vyhrál ledovec, který byl nejblíže. Procházka to byla krásná a výhledy na ledovec také stály za to. I tady jsme byli s Laděnkou poprvé. Ledové kry pluly jezerem, které za sebou nechal ustupující ledovcový splaz. Mohli jsme si k některým dojít a sáhnout si na ně. Některé zbytky ledu měly úchvatné tvary. Kam se na to hrabe moderní umění.


Následovala zastávka za hřebenem hor. Dojeli jsme k proslulé Diamond Beach. Nejdříve jsme šli k jezeru, které vytvořil tající ledovec. Těžko uvěřit, že před 70 lety zde nebylo žádné jezero. Nyní je zde nejhlubší jezero na Islandu a také jedno z největších. A nadále roste a ledovec nadále ubývá závratnou rychlostí. Měli jsme možnost vidět v zátoce mnoho nádherných ker. Některé byly obrovské. Tuleni mezi nimi vypadali jako malinké rybičky. Na jednu stranu to bylo nádherné a ohromující. Na druhou bylo vidět, jak ledovec rychle taje. Je jen otázka času, kdy ledovec ustoupí natolik, že do jezera nebude padat žádný led. A tato proslulá atrakce, která vábí miliony turistů zmizí.


Přesunuli jsme se k pláži, na kterou vlny vyplavují led. Byla to opět nádhera. Tolik ledu jsme tu ještě neviděli. Černá pláž dodávala kusům roztříštěných ker něco magického. Ten kontrast milují všichni fotografové. Byli jsme tam dlouho. Dokonce jsem si vlezl i na kru. Sice se to nemá dělat, ale byla malinká. Vlny pohazovaly krami velkými jak auto jako, by nic. Bylo to epické. Po půl kilometru jsme narazili na klenot. Led byl vybroušený, tak průhledný, tak oslňující. Světlo se v něm lámalo do všech směrů, Vlny jím pohazovaly a umocňovaly dojem něčeho neuchopitelně nádherného. Slova na některé věci nestačí. Jen škoda, že nám nesvítilo sluníčko, to by se fotky více vydařily.


Projížděli jsme okolo mnoha ledovcových splazů, až jsme dojeli do městečka Höfn. Hned jsme šli do restaurace a dali jsme si vyhlášeného humra norského. Byl sice o dost menší než ty, které známe z obchodů v Čechách, ale i tak byl moc dobrý. Není nad lokální pochoutky.


25. 5. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat