úterý 21. dubna 2020

Začátek podzimu s Mrňkama


Nestačili jsme ani zaregistroval léto a už byl podzim. Vršky hor se zahalily pod sněhový polštář a údolí se zbarvila do zlatavých barev podzimu. V tomto krásném ročním období nás poctili návštěvou Mrňkovi. Vyzvedli jsme je v Akureyri a přivezli k nám. Večer jsme pokecali a nechali jsme je odpočinout. Cestovali s malinkým Matouškem okolo Islandu. Takže jsme jim dopřáli trochu pohodlí a odpočinku.


Ráno nebylo přívětivé počasí, trochu jsme se prošli městem a šli jsme se prohřát do bazénu. Ony bazény hrají na Islandu mnohem větší roli nežli v Čechách. Je to takové místo setkávání všech generací. My jsme zalezli do horkých bazénků a Matoušek si užíval brouzdaliště pro prcky. Netrvalo dlouho a s Honzou jsme se vydali na tobogán. Ani nevím, kdy naposled jsem na něm byl. Už je to dlouho. Strávili jsme tam docela hodně času. Mysleli jsme si, že to Matouška přestane brzo bavit, ale mýlili jsme se. Zašli jsme na polévku a dortík do kaféčka a pak jsme měli siestu. Večer jsme měli klidný a probrali jsme spoustu věcí.


Ráno jsme se vydali na sever poloostrova. Nejdříve jsme dojeli do Ólafsfjörður, kde jsme zabočili do vnitrozemí. Stoupali jsme do hor, až nás přivítal sníh. Matouškovi se to moc líbilo. Nás spíše uchvacovali nádherné výhledy. Počasí bylo perfektní. Užívali jsme si to. 


Zastavili jsme několikrát během chvilky. Výhledy za sedlem byly totiž ještě lepší než výhledy předtím. Aut jsme moc nepotkali a hory jsme měli jen pro sebe. Sjeli jsme o pár set metrů, níž a už jsme byli zase v podzimní krajině. Opět jsme projížděli okolo nenápadné farmy Deplar pro milionáře. S pozadím zasněžených hor vypadala skvostně. 


Projeli jsme severem poloostrova, až jsme se dostali do Siglufjörðuru. Zamířili jsme do místního muzea, které je zasvěcené zlaté éře lovu sleďů. Matouška očividně nejvíce zaujaly rybářské lodě, do kterých si mohl i vlézt a prozkoumat je. Než jsme všechno prošli schylovalo se k večeru. Trochu jsme se prošli po městě a vyrazili domů. Ráno nás čekal velký den.


28. 8. - 15. 9. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat