pátek 24. dubna 2020

Cesta přes vnitrozemí



Vyrazili jsme do Reykjavíku. Rozhodli jsme se jet přes vnitrozemí. Počasí nám nepřálo a trochu zasněžilo. Mysleli jsme si, že to nebude problém, ale myslet znamená hovno vědět. Cesta byla z počátku bez problému. V našem fjordu panovalo hezké počasí. Měli jsme proto hezké výhledy na ostré štíty hor. Přes hory jsme projeli v pohodě. Zatočili jsme před Blönduós do vnitrozemí na silnici F35.


Ze začátku se jelo bez sebemenších problémů. Když jsme se blížili k pěti stům metrů nad mořem, tak začalo být více sněhu. Nebylo to nic hrozného, ale vítr nám udělal čáru přes rozpočet. Nafoukal tu trošku sněhu, co napadla do vyhloubených kolejí. Na cestě tedy bylo nejvíce sněhu z celého okolí. Některé prohlubně byly plné sněhu nebo vody.


Než jsme dojeli k Hveravellir utekla spousta času. Vyhýbání se hlubokým místům a časté dření podvozku o sníh, nás hodně zpomalovalo. Někdy jsme jeli krokem. Kola se protáčela, jelikož jsem měl stále letní pneumatiky. Ale myslím, že by mi zimní pneu v tomhle částečně rozbředlém a hutném sněhu moc nepomohlo. Dokonce jsme potkali kolonu aut, kterou vedlo auto velikosti golfa. Zjevně ho vytáhly džípy, které za ním jely. 


V Hveravellir jsme se prošli po geotermálních vřídlech a chvilku si odpočinuli v jediném přístřešku v širokém okolí. Debatovali jsme co dál. Ptal jsem se lidí, kteří se ocitli ve stejných problémech. Cestu projeli, ale museli občas něco objet. Nahromaděný sníh nebo obrovské kaluže se projet nedaly. Museli trochu odbočil z cesty a ono zahloubené místo objet. Podle utrhaných plastů nám bylo jasné, že to nebude jednoduché. Rozhodli jsme se to risknout. Bylo před námi nejméně 50 velice obtížných kilometrů.


Honza mi dělal navigátora. Vyrazili jsme vstříc náročnému terénu. Napíšu to takto. Kdybych se měl znovu rozhodovat, tak bych to otočil.  Hlavně proto, že jsme měli s sebou malého prcka a mohli jsme tam zůstat. Výhledy nebyly nikterak oslňující. Ale onu potemnělou atmosféru to mělo. Těžké mraky se snášely nad územím, kde skoro nic neroste. Monotónně se střídající světlé a tmavé barvy, drhnutí podvozku o sníh a prokluzování kol. Když o tom tak zpětně přemýšlím. Co bychom si mohli víc přát od Islandského vnitrozemí? Myslím že nic, to je to, co sem láká mnohé dobrodruhy.


Trvalo nám to dlouho, než jsme se dodrncali přes planiny. Původně jsme se chtěli zastavit v Kerlingarfjöll. Bohužel na to nebyl čas, ani odvaha se probíjet vedlejší silnicí, k těmto horám plným geotermálních vývěrů. Kousek od odbočky k nim začala cesta pozvolna klesat. Sníh se vytrácel a nám stoupala jak rychlost, tak dobrá nálada. Zvládli jsme to.


Když jsme dojeli na asfaltovou silnici u vodopádů Gullfoss, tak jsme si všichni oddychli. U vodopádů nebyla ani známka po sněhu. Panovalo tu příjemné podzimní počasí. Lenka se těšila na Geysir a tak jsme ho nemohli opomenout.


Vyrazili jsme k němu. Byl krásný jako vždy. Malý bráška Geysiru tryskal každých pár minut. Zase jsme u Strokkuru strávili krásné chvíle. To se prostě neokouká.


Ráno jsme se vydali do národního parku Þingvellir, kde se od sebe odděluje severoamerická a euroasijská litosférická deska. Prošli jsme se průrvou, která je důsledkem onoho jevu. Také jsme zde navštívili místo, kde hlasovali místní vůdci. Považuje se za první parlament na světě. Byl velice příjemný den. Břízy se začaly zbarvovat a slunečný den jen podpořil onu paletu barev v našem okolí.


Co nás s Laděnkou zaujalo nejvíce, byla místní řeka. Těstě před vodopádem bylo velké hejno lososů. Zjevně byli na konci své cesty proti proudu. Asi už měli po páření, a tak už je čekala jenom smrt. Bylo to nádherné zpestření. Ještě jsme je tu totiž neviděli.


Dojeli jsme do Reykjavíku a provedli jsme Lenku s Honzou po centru. Potom jsme je odvezli na letiště a popřáli jim šťastnou cestu. Druhý den jsme totiž museli do práce, a tak nás čekala ještě šestihodinová cesta zpátky.


16. 9. -17. 9. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat