úterý 26. května 2020

Příjezd do Chile



Brzo ráno jsme si hodili krosny na záda a vlezli do metra. Za hodinu jsme byli na letišti a čekali na let do bývalé španělské kolonie. Byli jsme moc rádi, že jsme letěli moderním letadlem. Díky velkému množství filmů nám 14 hodinový let utekl rychle. Já jsme turbulence skoro ani nezaznamenal, ale Laděnku trápily. Bojovala s nimi dlouho, ale nakonec podlehla. Naplnila pytlíček a hned jí bylo o trochu lépe. Zanedlouho poté jsme přelétali Andy. Přilepil jsem se na okno a pozoroval vrcholy tyčící se k nebesům. Z těch nejvyšších stékaly ledovcové řeky do údolí. Byla to nádhera bez života. Opravdu nebylo vidět ani kousek zeleného všude jenom holé skály a písek. Když jsme překonali hřeben And, hned se svět pod námi zazelenal. Čím jsme byli blíž Santiagu de Chile, tím byla krajina zelenější.


Když jsme vyšli z letiště, tak nás přivítalo krásné teplé počasí. Další let jsme měli v noci, a tak jsme se rozhodli počkat na letišti. Mělo to více důvodů ten hlavní byl, že město stále nebylo bezpečné. Protesty proti vládě stále pokračovaly, i když v menší míře. Z mnohých stanic metra se staly jen ruiny. Nechtěli jsme si tedy hned na začátku zkazit celé líbánky. Náš kamarád z Chile nám doporučil ať se hlavnímu městu vyhneme obloukem, a proto jsme ho poslechli. Jen tak tak jsme vydrželi být vzhůru až do odletu. Sedli jsme si ven na lavičku a střídali se v hlídání batohů a podřimování. Byli jsme hrozně unavení. Hned jak jsme nastoupili do letadla, tak jsme oba usnuli. Ranní paprsky nás probudily a my jsme se ocitli na nejsušší poušti planety. Poušť Atacama se rozkládala pod námi. Sahala od pobřeží, až k šest kilometrů vysokým zledovatělým vrcholkům sopek. Které se tyčily nad čtyři kilometry vysokým pohořím.


Přistáli jsme na malinkém letišti. Vykročili jsme z letadla a přivítal nás suchý horký vzduch. Všude byla poušť. Jen před letištěm byla oáza. Parčík byl plný vzrostlých stromů. Anglický trávník byl v naprostém kontrastu s krajinou, rozkládající se všude kolem. V prvních vteřinách nám došlo, že nejsme v turistické destilaci „západního světa“. Nikdo neuměl anglicky a naše bílá kůže se v poušti opravdu vyjímala. Vzhledem k tomu, že jsme nikam nespěchali. Protože jsme mohli jít do pokoje v hotelu až odpoledne, tak jsme jeli větším taxíkem. Postupně rozvážel místní lidi do všech koutů města Arica. Viděli jsme spoustu míst, kam bychom nechtěli ani náhodou vkročit. I kdyby bylo poledne. Byly to takové chudinské čtvrtě. Bylo vidět, že tu spousta lidí nemá na růžích ustláno. Na druhou stranu jsme zastavili i u čtvrtí s vlastním vrátným a několika metrovým plotem. Vypadali opravdu honosně. My jsme jeli kousek za centrum, které vypadalo přívětivě. Jeli jsme okolo pobřeží až k našemu hotelu. Bylo na první pohled vidět, že jsme v jedné z honosnější částí města.


Naštěstí byl tento hotel připraven i na turisty mluvící anglicky. Nechali jsme v hotelu věci a vyrazili nejprve na pláž a pak do centra. Bylo to jen kilometr a půl, ale pouštní slunce pálilo. Bohužel jsme si nevzali opalovací krém. Došli jsme k prvnímu stánku a dali jsme si místní pochoutku. Kapsičky plněné masem, či zeleninou. Ochutnali jsme hned tři druhy empanadas. Byly výtečné.


Vešli jsme na hlavní třídu. Byl to roztodivný pocit. Ulice pulzovala životem, přitom mnohé výlohy byly zabedněné a zaplechované. Okna v prvních patrech byla rozbitá. Banky vypadaly spíše jako nedobytné pevnosti. Do velkých obchodů se lezlo malinkými dveřmi vyřezanými v plechu. Místy byly budovy ohořelé. Přesto lidé žili jako by se nic nedělo. Nakoupili jsme nějaké jídlo a vyrazili zpátky do hotelu. Laděnka udělala dobře, že si koupila sombrero. Kůže se mi začala dosti připalovat. Tušili jsem, že to bude problém. Dorazili jsme na hotel a plácli s sebou do postele. Měli jsme hezký výhled na oceán. Dlouho jsme odpočívali, než jsme se rozhodli jít do bazénu. Chvilku jsme se cachtali a skrývali jsme se před sluníčkem. Dali jsme si něco malého k večeři a šli spát. Cesta nás totálně odrovnala.



30. 11. -1. 12. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat