neděle 31. května 2020

Arica


Dopoledne jsme se probrali a jen tak tak jsme stihli snídani. Pořádně jsme se nadlábli a šli do pokoje. Pořádně jsme promazali naše spáleniny a zase usnuli. Odvážili jsme se vyjít z hotelu až okolo čtvrté odpoledne. Sluníčko už nebylo tak silné a dalo se to vydržet. Ne že by bylo nějaké velké vedro. Pofukoval suchý vítr a pokožku nám trochu ochlazoval. Od moře šel studený vlhký vzduch, ale v této pustině moc velký dosah neměl. Ve městě jsme zařizovali soustu věcí. Někdy to šlo dobře, jindy jsme měli docela problém. Například v lékárně jsme strávili docela dost času, než jsme koupili nezbytné věci na spálenou kůži. Byli jsme moc rádi, že jsme narazili na jednu slečnu z Chile, která žije v Německu. Pomohla nám zařídit sim kartu. Takže jsme si mysleli, že budeme online.


Cestou jsme se stavili v místním kostele. Na první pohled byl k nerozeznání od normálního kostela. O to víc nás udivilo, že měl železnou konstrukci. To, co nás ale odrovnalo byl fakt, že onen kostel postavil pan Eiffel ještě předtím, než se proslavil věží v Paříži. Tento litinový kolos vyrobil ve francii a přesunul do Peru. Kostel smontovali v roce 1876 na místě bývalého kostela. Ten padl za oběť velkému zemětřesení v roce 1868. Kostel si moc místní kněží neužili, jelikož v roce 1880 sem přišla armáda z Chile a podmanila si celou oblast.


U náměstí stála stará lokomotiva. Odkazovala na průmyslové období, díky kterému Arica zbohatla. Bylo to těžbou ledku, který byl nezbytný pro zemědělství, do doby, než přišla průmyslově zpracovaná chemická hnojiva. Kvůli této komoditě začala druhá tichomořská válka. Ale o té někdy jindy. Došli jsme do hotelu a cachtali jsme se v bazénu. Moc dlouho nám to ale nevydrželo, na nás byl až moc studený. Šli jsme docela pozdě spát, což se nám vymstilo.


3.12.2019 5:47 ráno. Tohle datum jen tak nezapomeneme. Probudilo nás děsivé chvění, z nočních stolků padaly věci. Nezmohli jsme se na nic jiného, než že jsme se k sobě přitulili a dali si pusu. Stihli jsme si i říct, že se milujeme. Doufali jsme, že to brzo přejde. Trvalo to nekonečných 20 sekund. Takové zemětřesení jsme zažili poprvé. Byl to takový neustálý třes. Jako kdyby celý hotel byl na špičce obřího kanga. Když jsme byli na Novém Zélandu, tak tam mělo zemětřesní úplně jinou podobu. Bylo to takové bum sem bum tam. Když jsme se ráno rozkoukali zjistili jsme, že epicentrum bylo kousek od Ariky se silou 6,1. V hotelu bylo vše v normálu. Pro místní musí být zemětřesení součástí života.


Nasnídali jsme se, poučili jsme si kola a jeli jsme okolo pobřeží k jeskyním Cuevas De Anzota. Cesta byla vcelku obtížná, jelikož jsme neseděli na kole přes deset let. Pozadí nás začalo velice rychle bolet a z malinkých kopečků se stávaly velehory. Neměli jsme ani kvůli čemu zastavovat. Pobřeží dominovala továrna na zpracování ryb. Smrad se linul do dáli, a proto jsme akorát pozorovali moře. Všude byly cedule s varováním před tsunami. Musíme přiznat, že po silném ranním zemětřesení, jsme se báli. Byly zde strmé útesy, na které by se nedalo vylézt.


Když jsme dojeli ke konci útesů, tak začalo pobřeží stát za to. Bohužel, či bohudík jsme narazili na bránu do parku, kde jsme museli nechat kola. Vyfasovali jsme helmy proti padajícímu kamení a vyšli na procházku. Mnoho ptáků jsme zde nenašli, přitom jsme mysleli, že útesy jich budou plné. Zřejmě jsme tu byli ve špatné roční období. Naštěstí jsme tu zahlédli pelikána chilského (Pelecanus thagus). Nebyl tak obrovský jako pelikáni v Austrálii, ale o to byl barevnější. Také jsme zahlédli kormorána rudonohého (Phalacrocorax gaimardi). Pokračovali jsme dál podél útesů, které se začali formovat za dob dinosaurů asi před 160 miliony let.


Byla zde spousta jeskyní. Některé se daly projít a toho jsme využili. V jeskyních v tuto roční dobu nebylo nic moc zajímavého. Zaujalo nás spíše množství guana, které nesmrdělo. Může za to zjevně zdejší suché podnebí.


Došli jsme na konec turistických cestiček a pokračovali ještě kousek dál. Vyplatilo se. Na ostrůvku odpočívala skupina lachtanů. Otočili jsme to a šli pomalu nazpátek. Sluníčko začalo rozpouštět ranní mraky a nám se začala opět připalovat kůže. Cestou jsme potkali mnoho lidí, pravděpodobně je sem vypustila zaoceánská loď. Když jsme nasedali na kola, tak jsme se kochali množstvím velkých ještěrek (Microlophus quadrivittatus).


Uřícení jsme dojeli do hotelu a zbytek dne jsme se váleli na lehátku nebo u bazénu. V mezičase jsme léčili bolavá pozadí a spáleniny. Tak jak to má být na obyčejné dovolené.


2. 12. - 3. 12. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat