čtvrtek 4. června 2020

Azapa aneb údolí plné nejstarších mumií na světě



Opět brzo ráno, než začalo sluníčko pálit, jsme vyrazili objevovat okolí. Plán zněl jasně, vylézt na útes nad hotelem. Skalní masiv dominuje celému městu a je významným místem pro všechny Chilany. Což v místních poměrech znamená, že z něho původní obyvatelé tak nadšení nejsou.


Vyšplhali jsme tedy na kopec, který byl kdysi strážní pevností. Procházeli jsme kolem hradeb a děl. Snažili jsme se porozumět nedávné historii. Arika se nacházela hluboko na území Peru. Což se změnilo po Druhé tichomořské válce (1879–1883), která se může nazývat jako válka o ledek. Válku o tuto surovinu vyhrálo Chile nad Peru a Bolívií. Proto nemá Bolívie přístup k moři a místní obyvatelstvo je odlišné od toho v centrálním Chile.


Stáli jsme na útesu a nad námi létaly desítky kondorů krocanovitých (Cathartes aura). Nejsou to tak velcí kondoři jako kondoři andští, ale i tak mají rozpětí skoro dva metry. Výhled na moře byl úchvatný. Viděli jsme i náš hotel pod útesem.


Pohled na město byl velice rozporuplný. Některé části byly hezké, jiné vypadaly spíše jako smetiště. Na střechách byl neuvěřitelný bordel, stejně tak i mezi domy. Jediná čistá místa byly cesty a náměstí. Také pár moderních budov nevypadalo špatně, ale i tak byl pohled smutný. 


Procházeli jsme okolo hloučku lidí, kteří prováděli vykopávky. Všude pod námi se totiž skrývala historie o hodně delší nežli pár staletí. Vydali jsme se proto do muzea v nedalekém údolí mumií. Muzeum San Miguel de Azapa bylo pěkné, jen škoda, že tam toho neměli více anglicky. Historie tu totiž sahá více jak 10 000 let nazpátek. A my jsme se přišli podívat na nejstarší mumie na světě. Dokázali tu přečkat tak dlouho díky místnímu suchému podnebí. Bylo zajímavé pozorovat, jak se způsoby mumifikace měnily v čase. Stáří mumií určovaly materiály, které byly použity jako kamínky v očích, dřevěné nebo hliněné masky. Měli hezky znázorněno, jak se v jednotlivých obdobích měnily postupy využití surovin a jak se zdokonalovali v jednotlivých procesech. Třeba u zpracování rouna z lam.


Když jsme zjistili, jak se některé mumie preparovaly, tak už se nám tolik nelíbily. Především, když jsme se dívali na mumii miminka a představovali si, jak jí uřízli hlavu, ruce a nohy. Vyndali tkáně a do nich nasypali rozpálený popel nebo kamení. Potom zbytek vycpali a dali zpátky dohromady.


Nebyli tu ale jenom mumie. Místní kultura byla bohatá. Líbili se nám mnohé výrobky z lamí vlny, keramika nebo nástroje. I tady se rozkládala říše Inků, a proto jsme byli zvědaví, jestli uvidíme v horách terasy. Ale na to si musíme ještě počkat.


Samotné údolí Azapa bylo úžasné. Všude okolo byla poušť a jen místa, která byla zavlažovaná důmyslným systém se zelenala. Tady opravdu voda znamená život. Začalo pražit slunce, tudíž jsme se rozhodli jet zpátky do centra. Taxík jsme nenašli a nezbývalo nám nic jiného než stopovat. Sotva Lada zvedla ruku už vedle nás stálo auto. Nějak jsem ani nepobral, že nám fakt někdo během půl minuty zastavil. Skvěle jsme si s pánem pokecali, jelikož uměl anglicky. Dovezl nás blíž k centru, kde jsme si vzali normální taxi. Nakoupili jsme si a vyrazili na pláž.


Byly to žiletky. Odteď už chápeme, co znamená studený Humboldtův proud. Jestli jsou místní zvyklí na takovouto teplotu vody, tak se nedivíme, že nám ta v bazénu připadala až moc osvěžující. Měli jsme to čekat, když mnohem severněji žije tučňák galapážský. Jelikož jsme splnili všechny věci, které jsem v Arice naplánoval, tak jsme se následující den jenom váleli u bazénu a užívali si naše šesté výročí randění.


4. 12. - 5. 12. 2019


Žádné komentáře:

Okomentovat