úterý 23. června 2020

San Pedro de Atacama



Ráno jsme si půjčili kola a vyrazili do Valle de la Luna. Vyráželi jsme brzy, jelikož jsme se báli pouštního slunce. Název „měsíční údolí“ v nás nevzbuzoval mnoho nadějí. Opustili jsme městečko plné vzrostlých stromů a vyrazili do pouště. Již kousek za oázou nám začalo být pěkné vedro, kopeček jsme málem nevyjeli. Kolem silnice byly občas malinké keříky a sem tam trs trávy. Naštěstí jsme jeli převážně po rovině. Po půl hodině jsme se přiblížili k údolí. Živé rostliny vystřídala krusta soli. Někde byla silná jinde chyběla. Toto místo sloužilo jako lom pro těžbu soli, než se stalo rezervací.


Zahnuli jsme do kaňonu a rovinu vystřídaly kopečky. Jelikož byly strmé, tak jsme kola tlačili. Vymlouvali jsme se na to, že po písku a šotolině se nedá jezdit, když pneumatiky neměly skoro žádný vzorek. Byli jsme za to moc rádi, mohli jsme pomalou chůzí pozorovat různorodé solné útvary. Jedny byly jako perly vystupující z povrchu, jiné jako zamrzlé rozbouřené moře. Byla to úchvatná plejáda geologických zajímavostí.


Před námi se vynořila první velká duna. Byla velice zajímavá, ještě jsme nikdy neviděli propojení ladné duny a skalních útvarů. Nechali jsme kola na parkovišti a šli se projít. Krása úchvatných skalních útvarů gradovala, každým novým výhledem.


Slunce začalo pálit, a tak jsme si dali další vrstvu opalovacího krému. Popojeli jsme dál. Zase jsme nechali kola na parkovišti a šli prozkoumat další část kaňonu. Výhledy ani solné struktury tu nebyly tak úchvatné, ale bylo tu něco jiného, co nás naprosto odrovnalo. Už jsme se pohybovali po této pustině několik hodin. Nezahlédli jsme tu nic živého. Najednou jsme uslyšeli hukot. Vešli jsme do roje blanokřídlého hmyzu, pravděpodobně drvodělky (Xylocopa spp.). Desetitisíce jich kopulovaly, létaly nebo zalézaly do děr, kde měly hnízda. Bylo to opravdu nezvyklé vidět taktovou hojnost života na tomto místě.


Další zastávkou byla stará těžební jáma. Mocnost solné krusty byla několikametrová. Jeli jsme dál, až jsme narazili na konec cesty u solných sloupů. Dál se jet nesmělo, ale věděli jsme, že je tam cesta k hlavní silnici. Shodou okolností tam dorazili i jiní turisté na kole a měli stejné informace. Navzájem jsme se podpořili a vyrazili. Byli jsme rádi, že máme horská kola. Tohle to by auto neprojelo. Bylo vidět, že je cesta delší čas zavřená. Cestu na některých místech přehrazovala vrstva vykrystalizované soli.


Sjeli jsme do pouštní pánve, kde sem tam vzdoroval kus trávy. Slunce pálilo a naše zásoby vody se ztenčovaly. Když jsme konečně dojeli na hlavní, čekal na nás dlouhý táhlý kopec. Málem jsme tam nechali duši. Střídavě jsme jeli nebo tlačili kolo. Podle toho, kolik sil jsme měli. A hlavě tak abychom vyšli s vodou. Když jsme vyjeli na vrchol, tak jsme už žádnou vodu neměli. Naskytl se nám ale úchvatný výhled na oázu San Pedro de Atacama. Ani nevíte, jak rádi jsme viděli tohle pouštní městečko.


Nasedli jsme na kolo a svištěli z kopce dolů. Za pár minut jsme byli na náměstí a hltali litry vody. Odpočinuli jsme si pod stromy a vyrazili ještě na jeden menší výlet. Tentokrát jsme mířili do údolí s názvem Valle de la Muerte tedy údolí mrtvých. Opět povzbudivý název. Když jsme dojeli k údolí opět nás čekal nekonečný táhlý kopec. Moje zadnice už toho měla dost a začínala stávkovat. Takže jsem často kolo tlačil. 


Údolí se nám líbilo méně nežli měsíční údolí, a proto jsme se moc nezastavovali. Na konci jsme zaparkovali kola a chvilku pozorovali mladíka, jak sjíždí dunu na snowboard. Pokračovali jsme dál pěšky na vyhlídku, která stála za to. Uteklo nám to hezky, jelikož jsme si pokecali s německým párem o cestování. Naprosto ožehnutí jsme dorazili na hotel. Měli jsme toho dost. Ujeli jsme okolo 50 kilometrů, a ještě jsme se museli připravit na cestu do Bolívie. Mysleli jsme si, že si tam odpočineme. Realita byla dosti odlišná.


10. 12. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat