pátek 19. června 2020

Noční přejezd do San Pedro de Atacama



Přesun z města Arica do města Calama probíhal v pohodě. Seděli jsme si na předních sedačkách a užívali si jízdu. Když jsme šli spát, tak jsme si sedačky dali do pohodlné polohy na spaní. Nečekali jsme, že tu zažijeme mnohem pohodlnější cestování nežli v Čechách. Bohužel nám nebyl dopřán dlouhý spánek. Uprostřed noci jsme zastavili u hranic mezi dvěma Chilskými regiony. Kontrola proběhla vcelku rychle a jeli jsme dál. Za pár hodin jsme dojeli k dalším hranicím. Netušili jsme, co se děje. A tak jsme zůstali sedět v autobuse. Nakonec nás z autobusu vyhodili i se všemi věcmi. Museli jsme podstoupit kontrolu dokladů i zavazadel. Prostě jako na letišti. Docela nás překvapilo, že jsou zde takové tvrdé kontroly v rámci jednoho státu. K ránu jsme dojeli do města Calama, počkali jsme si hodinu a jeli dál do pouště. Konečně jsme dorazili do San Pedro de Atacama.


Trošku jsme měli problém se ubytovat, jelikož paní nám furt něco povídala španělsky. Nic jsme nerozuměli, a proto jsem poprvé vyzkoušel aplikaci na překládání ze španělštiny do angličtiny. Chvilku to zabralo, ale domluvili jsme se. Užitečná věcička, pokud je tedy k dispozici internet. Šli jsme do výtečné restaurace La Franchutería na jídlo. Takhle skvělou bagetu jsem snad v životě neměl. Na druhou stranu takhle drahou taky ne. Bylo znát, že jsme vstoupili do turistické destilace. Na každém kroku bylo mnoho lidí, kteří nás lákali na ty zaručeně nejlepší zájezdy po okolí. Bylo to otravné. Zařídili jsme pár věcí, jako výlet do Bolívie a směnu peněz. Směnit peníze byl tedy porod, byli jsme asi v 10 směnárnách a všude měli lichvářský kurz. San Pedro de Atacama je prostě ztělesněním turistické pasti.


Nicméně je tu co obdivovat, pokud máte peněženku plnou. V okolí je krásná příroda a městečko má také své kouzlo. Malé domky z nepálených cihel se vyjímají v pouštním slunci. Líbil se nám kostelík, který měl úžasný krov. Až později jsme zjistili, že prapodivné dřevo z krovu pochází z kaktusů. Pozdě odpoledne jsme vyrazili k pevnosti Pukará de Quitor. Byla vzdálená jen 3 kilometry, ale pouštní slunce nám dávalo zabrat. Naštěstí tu byla nadmořská výška jen dva a půl kilometru, takže to plíce zvládaly dobře. Když jsme došli prašnou a rozestavěnou cestou k pevnosti, tak jsme zjistili, že je zavřeno. Naštěstí nás jedni turisté vzali zpátky do města. Skoro jsme tedy nedojeli, jelikož slečna, která řídila, najela autem na velký šutr. Málem prorazila nádrž. Došli jsme do hotelu a užívali jsme si zasloužený odpočinek. Další den nás čekalo jedno z největších líbánkových bláznovství. 


9. 12. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat