neděle 28. června 2020

Národní park Eduardo Avaroa Andean Fauna v Bolívii



Brzo ráno jsme vstali a vyrazili na náš první a poslední organizovaný výlet. Bohužel jsme neměli dost odvahy, si půjčit auto a jet na vlastní pěst. Politická situace v Bolívii byla stále dosti nestabilní. Čekali jsme asi tři čtvrtě hodiny před hotelem, než nás vyzvedl velice nesympatický řidič. Obratem jsme vyjeli k bolivijským hranicím. Stoupali jsme do kopce vstříc vulkánům Licancabur a Juriques. Za hodinu jsme byli o dva kilometry výše. Dali jsme si snídani a šli bojovat s úředníky na hranici. Fronta byla dlouhá a zima nám pomalu zalézala do morku kostí. Přeci jenom jsme byli 4 500 metrů vysoko. Byli jsme rádi, že jsme neměli problémy jako spolucestující z Jihoafrické republiky. Ti museli zaplatit ještě tučnou částku za vstup do země.


V okolí nebylo nic živého. Jen lidé a bordel po nich. Nad námi se tyčily skoro šest kilometrů vysoké vulkány. Hrály mnoha barvami, tak jsme měli alespoň co pozorovat. Koukali jsme, jak z bolivijské strany jede jeden jeep za druhým. U jednoho jsme si říkali, že byl rád, že vůbec dojel. Samozřejmě si přijel pro nás. Řidič Santos byl malinký človíček, který neuměl ani slovo anglicky. Na první pohled to nebyl žádný průvodce. Jen člověk, kterému dali auto a řekli jeď. Naše zavazadla dal na střechu a pořádně zabalil do plachty. Byli jsme připravení se vydat na prašné cesty náhorní plošiny.


Nasoukali jsme se v sedmi lidech do auta a vyjeli. Jelikož jsme jeli se dvěma staršími páry, tak jsme je nechali sedět vepředu. My jsme se tísnili na sedačkách vzadu. Seděli jsme bokem, jelikož jsme neměli kam dát nohy. Měli jsme před sebou čtyři dny velice nepohodlného cestování.


Když jsme projeli dalšími hranicemi a následně hranicemi národního parku Eduardo Avaroa Andean Fauna, tak jsme konečně vyrazili poznávat Bolívii. Jako první jsme jeli k Laguna blanca. U pobřeží rostlo pár rostlinek, ale jinak byla pustá. Měla nádhernou barvu. Hladina se skoro ani nehnula a odrážely se v ní vulkány a duhové hory v okolí. Popojeli jsme k dalšímu jezeru. Laguna Verde byla úplně bez života. Doufali jsme, že tu uvidíme plameňáky, ale nic tu nebylo. Prý to tu nemají rádi. Voda je velice bohatá na olovo a arzén.


Byli jsme překvapení, že jsme tu potkali lamy vicuñi (Vicugna vicugna). Mnoho na pastvu toho neměli. Jeli jsme dál okolo skalních útvarů vynořujících se z písečné duny. Nazývají je tu Desierto Salvador Dalí, podle slavného umělce. Nám jsou tyto přírodní umělecká díla bližší nežli umělcova práce. Bohužel jsme od nich byli hodně daleko.


Další zastávkou byly Termas de Polques, rozkládající se na břehu jezera. Bylo to úchvatné místo. Rychle jsme vběhli do horkých bazénků. Byli jsme dokonce tak rychlí, že nás nestihli ani s kasírovat. Bazénky nebyly příliš horké, a proto jsme v nich vydrželi docela dlouho. Na dně byla spousta kamínků, které příjemně hřáli do chodidel. Jen když jsme vylézali, tak jsme si málem na schodech vymlátili zuby, jak to klouzalo.


Výhled na hladinu jezera a hory za ní byl k nezaplacení. Když nás výhled trošku omrzel, tak jsme pozorovali malou skupinu plameňáků, která se procházela mělkým jezerem. Nastal čas oběda. Uvařili výtečný oběd, což nám zlepšilo náladu. Nasoukali jsme se opět do auta a vyrazili.


Nastalo odpoledne a sluníčko prohřívalo náhorní plošinu. V autě začalo být nesnesitelné vedro. Spolucestující původně z Indie, který nikdy nezavřel ústa se dožadoval klimatizace. A tak jí náš řidič Santos zapnul. Během chvilky se vyvalil z klimatizace písečný mrak, který nás začal všechny dusit. Dobrá nálada po obědě nás rychle opustila. Jeli jsme tedy náhorní pouští s otevřenými okénky. Prášilo se nám neustále do auta, ale nic jiného nám nezbývalo. Naštěstí jsme zanedlouho zastavili u Sol de Mañana. Což byla aktivní oblast, jaké známe z Islandu. Ze země se kouřilo a také tu bublalo bahénko. I tady měla Laděnka problém udržet v sobě obsah žaludku. Smrdělo to tu pěkně.


Začalo nám být trochu špatně. Byli jsme ve výšce 4 960 m.n.m. Pravidelně jsme si šňupali vodičku od šamanky, ale moc to nepomáhalo. Zkusili jsme tedy žvýkat kokové listy, které nám dal řidič. Byl to hnus! Ale co by člověk neudělal pro zdraví. Pod námi se tyčil jeden z hlavních cílů Laguna Colorada. Měli jsme na ní krásný výhled. Její rudá barva se vymykala standardnímu vnímání krajiny. Byl to obraz z jiného světa.


Sjeli jsme půl výškového kilometru k jezeru. Vyrazili jsme pomalinku na procházku. Spolucestující Zubejda ani nevylezla z auta, jak jí bylo špatně. Byli jsme rádi, že se pohybujeme ve vysokých nadmořských výškách už delší dobu. Kochali jsme se jezerem a poté jsme sešli dolů k plameňákům. Byly jich tisíce. Nádherná zvířata v nádherné krajině. Byla to pastva pro oči. Je neuvěřitelné, jaké odstíny barev dokáže příroda vytvořit a zkombinovat. Co víc k tomu napsat, prostě jeden z deseti nejlepších zážitků během naší tříměsíční cesty Jižní Amerikou.


Pozorovali jsme zde tři druhy plameňáků, kteří se od sebe lišili barvou a zobákem. Byli jimi plameňák andský (Phoenicoparrus andinus), plameňák chilský (Chilean flamingo), plameňák Jamesův (Phoenicoparrus jamesi). Bylo krásné pozorovat zamilované tanečky párů. Jak se jejich krky proplétají. Sedli jsme si u břehu a pozorovali jejich ladný let nad hladinou. Přistávání bylo okouzlující. Za letu šlapali na prázdno až se dotkli hladiny. Udělali pár rychlých kroků a stáli vele ostatních. Řidič už na nás čekal, a tak jsme šli do naší prašné sauny na čtyřech kolech. Jen jsme otevřeli dveře, tak Santosovi uletěla skoro všechna zásoba koky. Nebyl z toho nadšený.


Dojeli jsme do městečka Mallcu a ubytovali jsme se. Pokojík byl hezký, na to, v jaké pustině jsme byli. Akorát nám jaksi zapomněli říct, že krom vody si máme s sebou vzít i toaletní papír. To je tady tuze vzácná komodita. Naštěstí se naši spolucestující nad námi slitovali a podělili se.



11. 12. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat