pátek 26. května 2017

Národní park Narawntapu


Strejda Vašek nám naplánoval další dobrodružství, tentokrát v Národním parku Narawntapu. Ten se nachází severně od Laucestonu u pobřeží. Počasí nebylo nejlepší, ale to se dá v zimně čekat. Vyrazili jsme z East Head po pláži Badger. Cestou jsme hledali kamenné nástroje domorodých obyvatel, které se zde vyskytují, ale neměli jsme štěstí. Moc dobře se nám nehledalo, jelikož trochu pršelo. Ale nebylo to nic hrozného. Za chvilku bylo po dešti. Vylezli jsme si na duny a pozorovali, jak jsou zelené. Místní vegetace si zde s navátým pískem dobře poradila. Netrvalo dlouho a několika kilometrovou pláž jsme zdolali. 
 

Na konci na nás čekal už strejda s jeho ženou. Dali jsme si společný oběd, při kterém jsme zpozorovali orla White-bellied sea eagle (Haliaeetus leucogaster). Strejda se k nám přidal a šli jsme dále do národního parku zatímco jeho žena Juli přejela na druhou stranu parku, kde na nás čekala. Byla to taková příjemná procházka s přednáškou. Prostupovali jsme místní „Heathland“. Tento ekosystém se vyskytuje na půdách chudých na živiny i vodu. Jsou pro něj typické termofilní organismy. Tato křovinatá a travnatá krajina byla vždy „obhospodařována“ místními domorodci Aboriginci. Vypalovali rozsáhlá území, aby pak na nich mohli snáze lovit zvěř, která se posléze přišla napást na obnažené plochy. Bohužel jsme tu nebyli ve správnou dobu. Na jaře je tato oblast rozkvetlá a plná barev. I tak jsme našli několik kvetoucích keřů, kupříkladu Banksie (Banksia), ale i další květiny. 


Cestou jsme viděli i mnoho travin. Úchvatné květenství má Kangaroo Tail (Xanthorrhoea) neboli klokaní ocas. Po cestě jsme viděli i několik druhů ptáků. Komně mořského orla jsme viděli v místních křovinách malinkatého Silvereye (Zosterops lateralis) a papoušeky Yellow-tailed black cockatoo (Calyptorhynchus funereus xanthanotus), Galah (Eolophus roseicapilla), Sulphur-crested cockatoo (Cacatua galerita). 
 

Konec naší cesty byl po pláži Bakers skoro až do návštěvnického centra. Cestou nás totiž vyzvedla Juli. Dojeli jsme do kempu, který byl obklopen rozsáhlými pláněmi. Všude se to hemžilo skákajícími vačnatci. Byli tu Pademeloni (Thylogale billardierii), kteří jsou menší a tmavší nežli Bennetts Wallaby (Macropus rufogriseus), které jsme potkali u Hobartu na vrcholku hory. Ale i oni tu poskakovali. A nebyli vůbec plaší, zjevně byli zvyklí na hromady turistů. O kousek dál na pláních byli jejich velcí příbuzní Forester kangaroo (Macropus giganteus). Ti mohou dorůst až do výšky jeden a půl metru a mít 60 kilo. V této oáze přírody jsme si udělali párky na grilu a užívali si večer. Čím víc se stmívalo, tím více malých hopsajících stvoření přicházelo. Na konec nás strejda Vašek naložil do auta a jeli jsme po štěrkové cestě parkem. Samotná cesta byla zajímavá, protože byla plná výmolů. Ale nejlepší bylo jak Pademeloni a Wallaby skákali přes silnici. Bylo to jako na safari. Následně jsme jeli zpátky do Laucestonu.


Ráno jsme vyjeli směrem na východ od Laucestonu. Přejeli jsme velké údolí a vydali jsme se do místního pohoří, kterému vévodí hora, tedy spíše plošina s vrcholem Legges Tor s 1572 metry. Okolo ní jsou nepříliš vysoké hory. Zde je hlavní lesnictví. Jsou tu vysázené borovice jako u nás smrky. Ale především eukalypty, které se používají na štěpku. Místní dřevaři je sklízejí po 15 až dvaceti letech. Je to velký rozdíl oproti našemu několika generačnímu lesnictví. Dojeli jsme až do Evercreech Forest Reserve. V tomto údolí lesníci ponechali několik vzrostlých eukalyptů. Opět jsme se nacházeli ve Wet sclerophyll forest“. Takže jsme procházeli pod stromovými kapradinami a obdivovali mohutné stromy. Zde na Tasmánii se nachází nejvyšší kvetoucí stromy na planetě. Onen velikán, kterého jsme mohli obdivovat měřil úctyhodných 91 metrů. Našli jsme tu i pozůstatky z těžby. Tedy obrovské pařezy v nichž byly zářezy do nichž se vklínily fošny. Ty sloužily jako schůdky. Po nich vyšel těžař do pár metrů, kde vzrostlý strom uřízl. Než jsme odjeli, tak jsme si udělali čaj a to už jsem se prohlížel co mě to svědí. Zase ony! Dvě pijavice mi chtěly sát krev. Naštěstí tyhle se nezakously. Jen se přisály, takže mi po odstranění netekla krev. 
 

Dojeli jsme až na východní pobřeží. Krajina byla úplně pustá, po cestě jsme potkali dvě malé vesnice. A to jsme ujeli asi 150 kilometrů. Je to až neuvěřitelné, jak je to tu málo obydlené. Ono se není čemu divit, když jen v Hobartu žije polovina z půl milionu obyvatel. Udělali jsme si zastávku u jednoho malého přístavu a jeli dál. Ubytovali jsme se v chatě na pobřeží a šli jsme se projít po pláži. Byla to krásná noční procházka. Hvězdy zářily neuvěřitelně jasně a my si užívali zvuk Tasmánského moře. Lada si našla další obrovskou mušli do sbírky a tak byla spokojená. Večer jsme měli poklidný s knížkou u kamen, byla to krásná relaxační chvilka před dvoudenní tůrou po nedalekém poloostrově.


25. 5. - 26. 5. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat