středa 31. května 2017

Liffey Falls aneb první příběh o půjčeném autu


Po obědě jsme vyrazili na nákupy do města Lauceston, abychom se připravili na desetidenní cestu. Trochu jsem brblal, protože se s Bombou po centru moc dobře nejezdí a Lada se chtěla zastavit na více místech. Přeci jenom je to velké auto. Nicméně jsme vyrazili na cestu. Strejda Vašek měl obavu o to, jestli bude auto startovat, a tak jsme vyrazili k nedalekým vodopádům. Byli jsme domluveni, že nás zachrání, když auto nepojede. Vyjeli jsme na cestu k Liffey Falls. Netrvalo to dlouho a dorazili jsme k pohoří. Rozhodli jsme se využít dobrého počasí a udělali jsme si zajížďku na vyhlídku. Trochu jsme se porozhlídli po místním pohoří a jeli zpátky k vodopádům, které byly na úpatí hor. Dalo nám zabrat nalézt kemp, ale po několika spletitých odbočkách po zablácených cestách jsme k němu dojeli. Bomba se řídila velmi dobře po těchto silničkách v lesích. Dojeli jsme na místo, vztyčili střešní stan a šli spát. Bylo v něm více místa, ale trošku se pohupoval, když jsme se pohnuli. Ráno jsme vyrazili na tůru k vodopádům. Stále nám vrtalo hlavou, jestli nastartujme nebo ne. Vodopády byly pěkné, ale nic výjimečného. Šli jsme zpátky nalézt odpověď na naši otázku.


Zkusil jsem nastartovat a znova a znova. Zkoušel jsem to snad půl hodiny, ale bez úspěchu. Lada šla pro pomoc, jelikož jsme neměli signál, abychom zavolali strýčkovi Vaškovi. Nejdříve šla k lidem, kteří upravovali kemp. Ty nám nepomohli, jelikož nemohou půjčit pracovní auto k nastartování. Naštěstí zde byl ještě jeden člověk s autem. A ten nám chtěl opravdu pomoci. Vzali jsme startovací kabely od strejdy. Ty už také zažily mnoho dobrodružství a moc nefungovaly. Nicméně jsme se pokoušeli nastartovat přes kabely a zase nic. Naštěstí nám přišel jeden člověk, který pracoval na údržbě kempu pomoct. Zjistil, že je baterka v pořádku. Akorát startér je rozbitý. No a jediný způsob, jak vrátit Bombu k životu je nastartovat ji rozjezdem. A tak svolal všechny ze skupiny Green Army, což je dobrovolnická organice starající se o chráněná území. A tak 7 dobrovolníků roztlačovalo Bombu. Nejdříve se couvalo a tlačilo do kopečka a pak rychlé roztlačení po rovince. A už jsme byli na cestě. Rozhodli jsme se udělat malinký výlet na plošinu. Samozřejmě jsme ani jednou nevypnuli motor za celý zbytek dne. Bylo krásné počasí a tak jsme to chtěli využít. Vyjeli jsme na Central Plateau Conservation Area a jeli okolo Great Lake.



Tato oblast je plošina tyčící se do výšky jeden kilometr. Jsou tu rozsáhlé vodní plochy a sem tam vystupuje pohoří čnící pár stovek metrů nad plošinu. Jsou to zbytky po magmatu, které vystoupily o něco blíže k povrchu. Tento unikátní ekosystém je zde velice obvyklý. V této oblasti nejsou hory, jak je to u nás v Evropě. Všechno je tu mnohem starší. Proto zde přežily vlivy živlů jen velmi odolné horniny. Většina sedimentárních hornin je dávno na dně moře. Do výšky se tu tyčí jen nepoddajné horniny vznikajíkrystalizací magmatu v hlubších částech zemské kůry. Tyto žuly tvoří i zdejší náhorní plošinu. Její ostré hrany vytvarovaly ledovce v dobách ledových. Ledovce vytvarovaly i jezera na povrchu této plošiny.


Nejdříve jsme navštívili malé Pine Lake, kde jsme viděli naše první Pencil Pine (Athrotaxis cupressoides), jenž se dožívají až 1200 let a vyskytují se od nadmořské výšky 800 metrů nad mořem.


Za tímto jezerem už byla ona plošina s jezerem. Jezero obrovských rozměrů bylo v úctyhodné výšce 1030 metrů nad mořem. U jezera bylo pár rybářských chat a jinak nic. Bylo tu úplně pusto. Jen v létě sem zavítají ovce nebo dobytek, který se pase na travnatých sporadicky keři porostlých planinách. Viděli jsme tu i pár starých eukalyptových lesů, ale ne mnoho. Zmizely buď kvůli požárům nebo lidem.



Zaujalo nás i jak tu využívají vodní energii. Než voda dosáhne údolí pod plošinou mají zní energii hned několikrát. Nicméně jsme objeli Great Lake a dojeli do města Lauceston za strejdou a předali mu Bombu, která nestartuje. 




30. 5. - 31. 5. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat