středa 24. května 2017

Setkání s prvními vačnatci


Cesta do Launcestonu na severním pobřeží Tasmánie netrvala ani tři hodinky. Nejprve jsme projeli hornatou oblastí oddělující údolí okolo Hobartu od velkého údolí na jehož konci se nachází Launcestonu. Oblast byla velice rozdílná od Zélandu. Byla pustější. Nebylo tu mnoho vesnic ani půda nebyla intenzivně využívaná. Byly tu hlavně pastviny, ale nebyly tak zelené, spíše zpustlé. Zjevně tady nebylo tolik vláhy a nebylo tu tolik ovcí v ohradách. Potkávali jsme tu hlavně Merino ovečky, které mají našedlou barvu. Viděli jsme i několik lesů. Byly to takzvané „Dry sclerophyll forest“. Tedy suché lesy s převahou eukalyptů, které jsou spíše roztroušeny a netvoří typický deštník po celém lese, jak jej známe z naší krajiny. Je to spíše jak na savaně, kde prostor mezi stromy vyplňují keře, či tráva. Záleží, kde a na jaké půdě roste. Společným jmenovatelem těchto suchých lesů je oheň. Ten se zde pravidelně prožene a nechá za sebou spoušť. Většina stromů jen ohoří a žije dál. Podrost vyroste zase jedna dvě. Strejda Vašek i Juli nás zásobovali informacemi o přírodě, protože jsou blázni do přírody jako my. Dojeli jsme do údolí, kde už byla půda intenzivně využívaná a byly tu ohrady hlavě se skotem, které pokračovaly a až k severnímu pobřeží.


Dojeli jsme do Launcestonu a zaparkovali u pohádkově vypadajícího sídla. To byl náš domov po mnoho následujících dní. Těžko si vzpomenout na všechno co měli v domě. Všude byly artefakty z cest hlavně po australském vnitrozemí. Strejda Vašek nás seznámil, jak s historií domu tak s historií oněch artefaktů, kterých nebylo málo. Krom té přírody má zálibu i v letadýlkách. Některé místnosti byly vyhrazené jen jim. Strejda si sám vyrábí všechny díly. Dvoumetrové létající stroje jsou jeho velkým koníčkem.

Ráno jsme vyjeli směrem k severnímu pobřeží. Prví zastávkou byl Bradys Lookout z něhož jsme měli část rozsáhlého údolí jako na dlani. Zde jsme se poprvé setkali s Laughing Kookaburra (Dacelo novaeguineae). Nejúžasnější na tomto opeřenci je jeho zpěv. Mně nejvíce připomíná vřeštící skupinu opic.


Nedaleko odtud v Notley Hills jsme si udělali procházku v Fern Gully. Toto údolí bylo plné stromových kapradin (Dicksonia antarctica).


Bylo to také místo, kde jsem poprvé vkročil do Wet sclerophyll forest“, pro něhož je podrost těchto stromových kapradin typický. Stromovému patru tu stále vévodí eukalypty. Tyto jsou jiné, ono je neuvěřitelné množství druhů eukalyptů. V těchto vlhkých lesích dokáží vyrůst během 200 let do skoro 100 metrové výšky. Je to neuvěřitelné, jak dokáží rychle růst.


Zahlédli jsme tu i nějaké skákající vačnatce, ale zmizeli rychle v lese. Opět jsem zjistil, že mně mají zvířátka rádi. Především mojí krev. Nasytil jsem svojí krví první pijavici. Ty mají rády tyto vlhké lesy. Lada měla štěstí, po té jen lezly tři, ale nezakously se.


Vyrazili jsme dál a dojeli jsme do Beauty Point, kde bylo středisko pro chov mořských koníků, ale také zde chovali Ptakopysky (Ornithorhynchus anatinus) a Ježury australské (Tachyglossus aculeatus) jediné živočichy z řádu Ptakořitní. Ptakopiskové jsou opravdu podivní tvorové trochu jako bobři a kachny dohromady. Ale mají spoustu zajímavostí třeba, že jsou to jediní savci co jsou jedovatí. Nebo že vajíčko z kterého se rodí, je velké jako lentilka. Poté, co jsme se na ně dostatečně vynadívali, jak se prohání po akváriu, tak jsme se šli kouknout dál. Jenžury již stepovaly u dveří. Jen, co je otevřela chovatelka, dostaly nášup dobrůtky (kaše z vajec a brouků). Koukali jsme jak tito roztomilí tvorové s mrštným jazýčkem vylizují své misky. Bohužel jsem dorazili do Tasmánie v zimně a tito tvorové jsou zalezlí celou zimu ve svých doupatech. Tak jsme měli radost, že je můžeme vidět, i když byly ochočení jak domácí mazlíčci.



Jeli jsme dál. Přejeli jsme na druhou stranu zálivu a dojeli až k pobřeží. Koukli jsme se na chatu, kterou má Vašek u moře. Nedaleko jsme navštívili jak pláž tak místní maják Low Head Lighthouse. Večer jsme dorazili do Laucestonu a povídali si o přírodě. A také jsme si vychutnávali další dobrůtky od Juli.


23. 5. - 24. 5. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat