pátek 25. září 2020

Villa O'Higgins



Déšť nechtěl ustat. Mrzelo nás to, jelikož ledovcové splazy byly skoro na dosah. Dojeli jsme na konec cesty Carretera Austral do přístavního městečka Villa O'Higgins. Dali jsme si kávu a čekali, až déšť ustane. To se tu zjevně moc nestává. Po dvou hodinách jsme se šli projít na vyhlídku nad město. Moc jsme toho neviděli.


Rozhodli jsme se, že tu nebudeme ztrácet čas a pojedeme zpátky. Odtud už žádná loď pro lidi s autem neodplouvá. Budeme si muset udělat 900 kilometrů dlouhou objížďku do El Chaltén, který je jen kousek odtud. Cesta zpátky na ferry byla dosti jednotvárná bahno a déšť. Aspoň, že jsme nebyli jak ti chudáci na kolech. Potkali jsme akorát moknoucího karanču jižního, kterému počasí zjevně vyhovovalo. 


Udělali jsme si zastávku v přístavu Tortel, kam byla přivedena silnice v roce 2003. Je to rybářská vesnice s domy z cedrového dřeva postavenými na kůlech. Nejsou tu cesty, jen dřevěné chodníky na kůlech, které spojují domy. Jelikož je vesnice v kopci, tak jsou všude schody, které dotváří malebnost městečka.


Nám se tu moc líbilo, ale bylo znát, že se kouzlo vesničky pomalu vytrácí. Začínala připomínat turistickou kýčovitou vesnici. Jsme rádi, že jsme viděli vesničku v zachovalém stavu. Potkali jsme tu i dost indiánů, kteří vypadali velice domorodě. Nenašli jsme ve vesnici benzínku, a tak jsme jeli do Cochrane se čtvrtkou nádrže. Teoreticky to mělo vydržet. To jsme ale nevěděli, že na ukazateli paliva je myšlena poslední čárka jako konec nádrže, a ne jako hladové oko. Naštěstí jsem si problém brzo uvědomil a řídil jsem zpátky velice ekonomicky. Zbylo nám méně než půl litru benzínu v nádrži, když jsme přijeli k benzínce. Počasí se nelepšilo, a proto jsme dojeli k pánovi s vyhořelým domem u řeky Baker. Byl překvapený, že nás znovu vidí. Zítra nás čekaly pampy. Konečně sucho.  


7. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat