sobota 5. září 2020

Jezero General Carrera



Měli jsme hodně lenivé ráno. V plánu bylo vyšplhat o kilometr výš k Mirador Laguna Cerro Castillo. Začalo foukat, a proto jsme tento výlet vyškrtli. Aspoň jsme ušetřili peníze, protože stezku k vyhlídce vlastní hamižný farmář, který si účtuje třikrát tolik než všichni ostatní. Popojeli jsme kousek k vyhlídce. Z ničeho nic, se zvedl prudký nárazový vítr. Nakonec jsme byli rádi, že jsme nešli. I když bylo zrovna slunečné počasí. Museli jsme překonat sto kilometrů údolím skrz pohoří. Měli jsme čas obdivovat ladně se klikatící řeky, na které shlíželi z vrcholu hor ledovce. Cesta byla v dosti špatném stavu, takže jsme se nedivili, že jí opravovali. Rozdělaný úsek měřil několik desítek kilometrů. Dost často jsme stáli a čekali až budeme moct projet.


Konečně jsme se vymanili ze sevřeného údolí a otevřel se nám výhled na jezero General Carrera. Má blankytně modrou barvu a rostou kolem něj modré, červené a žluté lupiny. Byl to opět neskutečně krásný kýčovitý zážitek. Oba jsme si vzpomněli na jezero Pukaki na Novém Zélandu. Byla si tak podobná. Akorát tohle je desetkrát větší. Jezero General Carrera můžete najít také pod názvem Buenos Aires, protože Chile a Argentina se nedokážou shodnou na společné hranici natož na jménu jezera.


U jezera létala spousta vážek. Laděnce se povedla jedna z jejích nejlepších fotek hmyzu. Jeli jsme dál podél jezera, až jsme se zastavili v přístavu Río Tranquilo. Chtěli jsme si koupit výlet k Catedral de Marmol, kam se musí plout lodí. Bylo nám však oznámeno, že armádní loď je v přístavu. To pro nás znamenalo, že je celý přístav zavřený. Čekali jsme tři hodiny, než armáda jela hlídat nebezpečné hranice s Argentinou, s kterou se o jezero dělí. Konečně jsme vyjeli. Laděnce bylo opět špatně, a ještě k tomu na ní pravidelně cákalo. Byla to sranda. Po deseti kilometrech jsme dorazili k jeskyním z mramoru. Měly krásnou barvu. Byly protkány mnoha žilkami různých barev. Vjeli jsme do jedné z jeskyní a mohli si sáhnout na mramorový strop a stěny. Pokoušel jsem se fotit a zároveň natáčet a Laděnka se snažila udržet oběd v žaludku.


Jeli jsme o kus dál. Před námi byl ostrůvek s mnoha mramorovými jeskyněmi. Tyrkysová modř jezera se zrcadlila na lesklém mramoru. Nádherná podívaná. Jen škoda, že nám nesvítilo více sluníčka.


Odbočili jsme z Carretera Austral na cestu, která byla vybudována teprve před dvaceti lety. Na cestě Bahia Exploradores jsme se cítili jako první průkopníci Patagonií. Za celou cestu jsme necítili tak intenzivní pocit odloučení od civilizace jako tady. Blátivá cesta se klikatila údolím směrem k Pacifickému oceánu. Čím víc jsme se přibližovali, tím byla cesta úchvatnější. Vysoko nad námi byly horské štíty s ledovci. V údolí byl jeden celistvý neproniknutelný deštný les. Hledali jsme tu jelínka pudu (Pudu puda). Bohužel tento nejmenší jelen na světě žije skrytým způsobem života. Naše šance ho zahlédnout byly minimální. Odhaduje se, že žije jen několik stovek jedinců. Ale to nikdo přesně neví.   


Bylo neuvěřitelné, jak se podnebí a na něho navázaný ekosystém rychle měnil. Na začátku cesty u jezera General Carrera, byla úplně jiná skladba lesa. Lidé se pokoušeli o zemědělství a docela se jim to dařilo. Za pár desítek kilometrů, už zde byl takový srážkový úhrn. Že se tu nedalo pěstovat nic. Půda byla moc kyselá a ničemu užitečnému se zde nedařilo. Čím jsme jeli blíže k deštivé západní straně hor, tím opravdu více pršelo. Nedivili jsme se, byli jsme na nejdeštivějším místě planety. Mraky na jižní polokouli se nemají o co zastavit. Tasmánie nebo jih Nového Zélandu jsou výše. Proto je tohle jediné místo, kde se mraky kroužící okolo jižního pólu, zarazí o hradbu hor. Aby ne kousek odtud byla nejvyšší hora jižní Patagonie San Valentín, kam jsme měli namířeno.


Bylo již pozdě večer. Hledali jsme proto kam složit hlavu. Naštěstí jsem našel na internetu opět spolehlivou informaci, že je před námi kemp. Koukali jsme se i kolem cesty, jestli by se nenašlo místečko pro stan. Nenašlo. Les byl hustý a žádné boční silničky tu nebyly.


Cestou jsme zahlédli velký sesuv, který vytvořil jezero. V údolí bylo plno mrtvých stromů, které nepřežily přemokření. Zjistili jsme, že kemp nefunguje, ale nabídli nám přespání v chatce. Z čehož se vyklubal sklad, kde byla stará postel po babičce. Jelikož pršelo, tak jsme nic jiného nevymýšleli. Dozvěděli jsme se, že sesuv je jen rok starý. Uvěznil je tu na mnoho měsíců, než cestu opět zprovoznili. Komunikace s těmito lidmi byla zajímavá. Asi bych je popsal jako hypízáky z Německa. 


Uprchli od civilizace do tohoto zapomenutého koutu světa a postavili si tu chatu. Zjistili, že půda je tak kyselá, že si nic nevypěstují. Začali se orientovat na turismus. Aby měli elektřinu, tak musí často chodit nahoru do kopců, kde mají pod vodopádem turbínu, která se po každém větším dešti zanese. Pak celý den hází bahno a kamení. Na stará kolena si pořídili dítě. To se na samotě hrozně nudilo. Po komunikaci s nimi jsme si byli jistí, že takto žít nechceme. Z jejich chování sršela izolovanost. Paní vypadala na pokraji fyzických a především psychických sil. Určitě měli spoustu snů. Které se postupně střetávaly s realitou. Jejich pozemek, před lety jistě dobře udržovaný, si bral prales zpátky. Vše tu rostlo strašně rychle. Tohle jsou setkání, která nás formují. Jsem si jist, že jedna má část osobnosti by takto žít chtěla. Ale po tom, co se setkala s realitou odumřela.


4. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat