neděle 20. září 2020

Serengeti Jižní Ameriky - Patagonia Park


Jako mávnutím kouzelné hůlky, jsme se objevili v pampě. Stromy už byly jen u ústí řeky Baker. Pokračovali jsme podél řeky a narazili na lišku patagonskou (Lycalopex culpaeus), jak si nese zabitého zajíce. Za liškou ještě cupitalo mládě. Ani jsme nevstoupili do chráněné oblasti a už se to tu hemžilo zvířaty. Okolo nás se v klidu pásly lamy guanako (Lama guanicoe).


Odbočili jsme od řeky a vydali se do údolí Chacabuco. Toto padesát kilometrů dlouhé údolí má zajímavou historii. Chile se vyznačuje rozsáhlými pasteveckými ranči zvanými estancia. Takto rozsáhlá území dostávaly významné rodiny, které se nějak zasloužili o rozšíření moci Evropanů na kontinentu. Často tu byli indiáni jako otroci, nebo tu pracovali mestici tedy potomkové bělocha a indiánky či naopak. Po mnoho generací se v tomhle údolí páslo velké množství ovcí. Ty však nejedly trnité rostliny, které během času celé údolí zarostly. Pastva byla prodělečná a v tu chvíli ji koupili manželé Tompkinsovy. Odstranili 650 kilometrů plotů a pomáhají přírodě regenerovat. Nyní se snaží propagovat Patagonia Park jako Serengeti Jižní Ameriky. Hlavně je park po odstranění plotů biokoridorem mezi rezervacemi Lago Jeinimeni a Lago Cochrane.


Vydali jsme se tedy do tohoto údolí. A opravdu jsme z auta viděli neuvěřitelné množství lam z bezprostřední blízkosti. Bylo tu velké množství pichlavých Mulinum spinosum, které krásně žlutě kvetly. Když už jsme zastavili u padesáté lamy, začali jsme si více všímat okolí.


Sem tam se držel les na vlhkých místech. Bylo ale znát, že původní rozšíření lesa bylo mnohem větší. Okolo nás vystupovaly skály a my jsme si užívali každičký kilometr téhle krásné vyjížďky. Dokonce jsme i tady zahlédli duhové hory jako na severu Chile nebo v Bolívii. Se zelenější kulisou to bylo zase o něčem jiném. Chtěli jsme si udělat nějakou procházku, ale jako obvykle po nás chtěli peníze. Tentokrát jsme šetřili. V pampě strávíme ještě hodně času. Otočili jsme se kousek před hranicí s Argentinou a jeli zpátky k řece Baker. Nad hlavou nám kroužili kondoři andští a my jsme věděli, že se máme v pampě na co těšit.


Čekala nás ještě cesta do deštivé části And. Dojeli jsme do Cochrane, nabrali plnou nádrž a vydali jsme se na jih. Pastviny se postupně vytrácely, až nás obklopoval celistvý prales. Jeli jsme po blátivé cestičce, kde se vyhnou jen tak tak dvě auta. Občas to bylo i adrenalinové, jelikož jsme netušili, kdy se někdo vyřítí z poza zatáčky, která byla na hraně propasti nad řekou. Často jsme jeli okolo různých močálů a rozvodněných řek. Samozřejmě i tady byly časté vodopády a ledovce na vrcholcích hor. Ale mnoho jsme z toho neviděli, jelikož bylo čím dál deštivější počasí.


Obdivovali jsme cyklisty, kteří se na 1247 kilometrů dlouhou Carretera Austral vydávají. Mnohdy jsme je viděli naprosto zablácené a promoklé na kost. Několikrát u silnice okupovali zastávku autobusu, v níž si postavili stan. Takové jsme potkali v přístavu Yungay na trajektu, který nás musel převézt přes fjord. Někteří to dávali lépe, jiní hůře. Slečna z páru, propichovala svého přítele pohledem. Ta to určitě jako projížďku romantickou krajinou nevnímala. Nedivili jsme se, vždyť cesta byla pořád nahoru nebo dolu. Rovných úseků bylo minimum. Museli si sáhnout na dno při tom dešti a blátě. My jsme spokojeně nasedli do suchého vyhřátého auta a jeli dál. Našli jsme po třiceti kilometrech plácek, který využívali při stavbě silnice a postavili jsme si stan. Řeku jsme měli kousek od nás, takže jsme měli vše, co jsme potřebovali. Vodu, ovády a komáry.


6. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat