středa 16. září 2020

Glaciar Exploradores



Nečekaně zase pršelo. Vstávali jsme tedy pozvolna. Rozhodli jsme se pro auto výlet na konec údolí. Doufali jsme, že se trochu vyčasí a budeme moct jít na procházku. Pomalu, ale jistě mraky stoupaly a otvíraly se nám výhledy na vodopády. Obklopovaly nás. Z každého kousku údolí nějaký stékal. Někde byl větší, jinde menší. Vrcholky byly stále v mracích a jen jsme tušili, že se za nimi skrývají ledovce.


Dojeli jsme do širší části údolí, kde se dokonce mraky protrhaly. Hned jsme toho využili a dali si snídani. Byli jsme uprostřed rozsáhlé divočiny. Panoramata byla neskutečná, i když mraky halily vrcholky hor. Tohle byla jedna z nejkrásnějších částí naší cesty.


Dostali jsme se až k soutoku tří řek, které měly odlišnou barvu a smíchávaly se před našima očima. To byl konec naší cesty okolo severního okraje národního parku Laguna San Rafael. Měli jsme ale ještě pár zastávek na cestě zpátky. Odjížděli jsme z blízkosti pobřeží, kde spadne až 5000 mm srážek za rok.


Zastavili jsme se naproti ledovcovým splazům, které stékaly z hory San Valentín. Místní zde vytvářeli novou stezku vedoucí do hor. Mohli jsme se projít krásným nacucaný deštným lesem mírného pásma. Obklopovaly nás vysoké stromy, po nichž šplhala jedna liána za druhou. Kmeny stromů byly obalené lišejníky a mechy. Některé krásné květiny vyrůstaly přímo z mechového obalu okolo kmene. Kvetly červeně i bíle. Byla to pralesní pohádka. V podrostu kvetla fuchsie magellanská (Fuchsia magellanica), která jako jedna z mála má jedlé plody bohaté na vitamín C.


Všechno okolo nás obalovaly lišejníky, z kterých odkapávala voda. Tiše jsme se toulali divočinou. Doufali jsme, že narazíme na nějaké zvířátko. Bohužel. Místní lesy nám připadali docela pusté. Cestou zpátky jsme narazili na mladé lidi, kteří stezku lesem vytvořili. Hned si řekli o peníze.


Přešli jsme na duhou stranu údolí, kde po nás zase chtěli peníze. Patagonie prostě není levná záležitost. Na druhou stranu udržují neustále zarůstající stezky a brání těžařským firmám v zabrání území. Pro nás smysluplně vynaložené peníze. Vyrazili jsme na první ze dvou procházek k Mirador Glaciar Exploradores. Šlo se po moréně, takže jsme lezli po kamení. Vylezli jsme na první výhled. Před námi byla v mracích hora San Valentín s výškou 4 058 metrů. Je to nejvyšší hora v jižní Patagonii. Mrzelo nás, že ji nevidíme. Nicméně její ledovcový splaz stékající až k nám, byl ohromující. Před námi se rozkládalo jedno ze dvou velkých ledovcových polí Jižní Ameriky. Takzvané Severopatagonské ledovcové pole o rozloze 4200 km².


Druhá vyhlídka byla o něco výš. Měli jsme na ledovec o trošku lepší výhled. Naštěstí bylo obstojné počasí a mohli jsme se kochat do sytosti. Nadešel čas a museli jsme pokračovat dál. Odjížděli jsme z tohoto nádherného údolí porostlého deštným mírný valdivianským pralesem plným skalisek, vodopádu a ledovcových splazů. Lada si říkala, jak je příroda neuvěřitelnou architektkou. Dokonce se mraky zvedly výš a my měli krásné výhledy na konce ledovcových splazů.


Za horami u jezera General Carrera, bylo o trochu vlídnější počasí. Pokračovali jsme dál na jih podél jezera. Kde jezero končilo začínala řeka Baker, která je nejvodnatější řekou Chile. Hodně se o ní bojovalo, jelikož tu nadnárodní společnosti chtěli postavit pětici přehrad. Jsme moc rádi, že se tu nic nepostavilo. Ona divoká řeka byla neuvěřitelná. Jak její silný a rychlý proud, tak její barva. Celkem nás zarazilo, že jsme u ní nenašli mnoho kempů. Akorát drané chatky. Nakonec jsme jeden malinký našli. Pán nám něco povídal španělsky a my jako obvykle intenzivně kývali hlavou. Co jsme mu rozuměli bylo, že mu před rokem shořel dům. Teď bydlel v takové boudě, jejíž dvě stěny tvořil kamenný výchoz. Ten to neměl lehké.


5. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat