čtvrtek 25. února 2016

Farma Lou

Další ráno nás čekal přesun na farmu, kterou jsme si našli díky woofingu. Což je práce na ekologických farmách, kde se za 4 hodiny práce dostane nocleh a jídlo po celé délce pobytu. Před polednem jsme vynosili naše batohy před hostel a zanedlouho pro nás přijela Lou s její dcerou McKenzie. Naštěstí měla velké auto, do kterého se vše vešlo jedna dvě. McKenzie byla trochu plachá a dělala, že si čte knížku o koních vzhůru nohama.

 Jejich farma leží východně od městečka Motukarara. Když jsme přijeli k odbočce k jejich farmě tak McKenzie šla otevřít bílou bránu. Všimla jsem si, že jde trochu zvláštně nežli děti v jejich letech. Už cestou jsme pozorovali, že když mluví tak hodně komolí. Později jsme zjistili, že prsty na rukou má zřejmě chirurgicky odděleny, protože na nich má velké množství jizev. Přijížděli jsme po štěrkové cestě, která nás zavedla k jednoposchoďovému domu.




Celému domu dominovala prosklená stěna, která nabízela krásný pohled do údolí, nad kterým se tyčily skály zarůstající původní buší. Byl to veliký prostor obsahující kuchyň, obývák i jídelnu, které dominoval masivní borovicový stůl, u kterého jsme večeřeli jako rodina. S prohlídkou domu souvisel i výklad jak to u nich chodí. Ráno se pracuje od devíti do jedné a pak bude oběd. Po obědě budeme mít volno a večeře bude okolo 6. Snídani si budeme dělat sami v našem domku. Což bylo pro nás milé překvapení, že s nimi nebudeme v jejich domě. Vysvětlila nám, že po 8 hodině ukládá děti do postele a chce mít v domě klid.

Zavedla nás k toaletě a řekla, že jí mají kompostovací. Tedy je to záchod kde se oddělují kakánky a čůránky do odlišných trubic a proto i kluci musí na toaletě sedět se slovy „sorry boy“.  Když jde člověk na velkou tak zasype své dílo pilinami a ono to pak skoro nesmrdí. Trubice na malou se zalévá vodou. Z kakánků je po dvou letech uleželý kompost do kterého vysazují rostliny a čůránky zásobují ovocný sad vodou. Veškerá znečištěná voda z domu stéká do malé kořenové čistírny na pastvině pod domem a může se znovu použít pro rostliny.  Pravděpodobně od nás čekala zděšenou reakci, ale my jsme byli v klidu, což jí překvapilo. Vysvětlili jsme jí, že v ČR je suchých záchodu stále dostatek.


Následně nás zásobila domácími vajíčky, marmeládou, mlékem, tousty a cereáliemi na snídani. Vzali jsme si část batohů a vyrazili jsme k místu, kde budeme v následujících dnech spát. Asi 300 metrů od hlavního domu byl postaven malý „domeček“ který se skládal z pokojíku záchodu a seníku. V pokojíčku byly 3 postele z čehož jedna manželská. Opět zde byla prosklená část s výhledem na skály. Kuchyňce dominoval barel s vodou. Z čehož vyplívalo, že vodu si budeme muset nosit z hlavního domu. Vařili jsme si na plynovém vařiči, který již leccos pamatoval, ale stále sloužil dobře. Na řadu přišlo opět vysvětlení k záchodu, protože systém byl jiný než v hlavním domě. Při otevření dveří na nás čekaly nápisy „PEE“ a „POO“, pod každým jedno prkénko. Pod sedátky byly umístěné dvě plastové nádoby. PEE systém byl následovný, do nádoby se vlila asi třetina vody, do které se čůralo a po 3 dnech vyneslo ke kytičkám. Systém pro POO byl, že na dno nádoby se umístily piliny a vykonané dílo se také zasypalo hrstí pilin. Po 3 dnech se kýbl odnesl na kompost, kde se přikryl natrhaným listím. Kýbl se umyl a byl opět připraven na další akci. Hádejte, kdo se staral o naše dílaJ  Lou nás stále pozorovala, jakou reakci budeme mít. Protože musela zažít ledasco. Po vysvětlení a nabytí dojmu, že hned druhý den ráno neutečeme, byla hned usměvavější. Po té nás nechala se aklimatizovat. Já nevím jak vy, ale já nejraději dělám PEE a POO dohromady, což byl dost problém. Naštěstí prkénka byla hned vedle sebe. Tak jsme přesedali podle toho, co zrovna bylo akutnější.  Mě se podařilo přesednout snad 4 krát během jedné návštěvy tohoto vyprazdňovacího zařízení. Hlavně se nás neptejte, co se dělá, když má člověk průjem.

Po oddechovém čase nám Lou ukázala farmu. Na obhlídku s námi jela i McKenzie. Tahle ta holčička miluje koně a má i svého poníka, kterého si dokáže i s hendikepem osedlat. Nejdřív jsme došli k ohradě s milking cow, které byly v první z 5 ohrad. Následovalo údolí, které bylo celé vysázené původními rostlinami různého věku. V tomto údolíčku jsme měli strávit většinu naší pracovní činnosti. Za tímto údolím byly ve své ohradě Beef cow tedy kravičky na masíčko. Pod pastvinou byla cesta, která byla kdysi celá lemována topoly. Z padlých kmenů topolů byla vyrobena překážková dráha pro McKenzie a jejího poníka. Za ní už končila farma, na které byly celkem 3 údolí s revitalizovanou původní vegetací. Tyto údolí jsou přes léto vyschlá a jsou zde nazývána gully. Lou nám řekla, že již vysázela s pomocí dalších lidí přes 20 000 původních stromků. Hned jsem si vzpomněla na film „Muž, který sází stromy“.


25. 2. - 3. 3. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat