pondělí 29. února 2016

Trocha dendrologie

Hlavním naším úkolem na farmě bylo sundávání plastových obalů a vytahávání bambusových tyček, které chránily jednotlivé rostliny. Také jsme vytrhávali plevel v okolí rostlin, který byl přivezen z Evropy, a původní vegetace s ním těžko zápasí. U rostlin které, měly stáří do tří let, se plastové obaly daly snadno stáhnout. Ale u starších jsme obaly museli roztrhnout nebo rozstřihnout. Někdy to bylo snadné, protože obaly byly totálně zpuchřelé opakovaným používáním. Lou nám říkala jednotlivá jména rostlin a zda z nich bude strom nebo keř. Řeč o rostlinách měla pěkně připravenou, protože s dětmi z okolních škol obnovuje části přírody už několik let. Také se nám pochlubila, že mají ztrátu nově vysazených rostlin jen do pěti procent. Což je obdivuhodné a je na tom  poznat, kolik času a péče jim dávají.A teď něco k rostlinkám!

Kanuka (Leptospermum Scoparium) je medonosný strom a včely z něho vytvářejí speciální tmavý med, který má antibakteriální účinky s obsahem vhodných enzimů. Podobná Kauce je Manuka(Kunzea ericoides) která má daleko ostřejší lístky a podle hmatu se dají nejlépe od sebe rozeznat.
    Manuka (Kunzea ericoides)

Totara (Podocarpus Totara) je strom který může dorůst výšky až 30 metrů. Z tohoto pomalu rostoucího stromu si Maorové vyráběli své lodě. A proto se jich v dostupných místech mnoho nezachovalo. Je opravdovou vzácností narazit na několika set leté jedince v obydlených oblastech. Flax (Premium Cookianum) je rostlina která během několika dní dokáže využít velké množství živin z půdy. A proto se mnohdy používá v kořenových čističkách vod a vysazuje se podél břehů tekoucích vod. Má však několik poddruhů a tak ji lze spatřili jak v blízkosti moře, ale také v horách. Tato rostlina dorůstá až 3 metrů. Maorové ji používali na výrobu košíků, brašen a především lan. Další strom, pro který Maorové našli využití je Kohukohu (Pittosporum tenuifolium), jehož listy při doteku voní po citrusech.
    Kohukohu (Pittosporum tenuifolium)

Vzácným stromem je Whitepine (Kahikatea Podocarpus Celsum), která může dorůstat až 60 metrů. Je to velice pomalu rostoucí strom, který obývá vlhká místa. Lou nám vypravovala, že je sází po skupinách, protože se rádi dotýkají a vytvářejí rodinu. Horoeka (Pseudopanax crassifolius) je strom který během svého života mění strategii růstu listů. Mladé rostliny mají listy 30 centimetrové po obvodu celého kmínku. Když rostlina doroste do výšky 2-3 metrů, listy se zkrátí na maximálně 10 cm a vytvoří košatou korunu. V přírodě se listy dají použít jako tkaničky do bot, protože vlákna v listech jsou neuvěřitelně pevná.
                            Horoeka (Pseudopanax crassifolius)

Red Beech (Nothofagus fusca) je rostlina, která se může zdát na první pohled mrtvá, ale není tomu tak, stále roste. Je to její obranný mechanizmus proti suchu. Dalším keřem byl Poroporo (Solanum Laciniatum) s jedlými plody, ale musejí být dostatečně zralé. Je na něm zajímavé, že má na sobě jak květy, ale také několik stádií uzrávajících plodů. Maorské ženy si z listů dělaly odvar a pily jej, protože věřily, že má antikoncepční účinky.
    Poroporo (Solanum Laciniatum)

Koromiko (Hebe Stricta) rostlina s bílými květy, kterou Maorové používali na poruchy zažívacího traktu. Lístečky jsou velice hořké a stěží se dají pozřít. 

    Koromiko (Hebe Stricta)

Během práce jsme si všímali, kudy v zimních měsících proudí voda a vytváří i metrové prohlubně a výmoly. Další naší prací bylo pomáhat Davidovi s kácením topolů, které sloužili jako přilepšení kravám v období sucha. Práce to byla zábavná, protože jsme si mohli masíčko i pohladit a jen co uslyšely zvuk motorové pily, již byly vyskládané podél ohradníku a čekali na příděl čerstvých lístků. Někdy bylo házení větví přes ohradník náročné, protože vál silný vítr a vracel nám je zpět do rukou.

25. 2. - 3. 3. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat