Hned druhý den po práci jsme měli připravený oběd
v kuchyni s lístečkem „help you self“. Opravdu nás překvapilo nechat
cizí lidi, které znám jen pár hodin samotné ve svém domě. Po obědě jsme šli
prozkoumávat okolí farmy. Rozhodli jsme se vydat po stezkách pro horská kola,
které protínaly kopec nad farmou. Na vrcholu na nás čekal výhled na vrcholky
hor, které byly kdysi součástí velké sopky, a tyčili se nad městem Christchurch.
Také se nám otevřel výhled na jezero Elesmere za nímž byly v oparu vidět
Alpy.
Pozorovali jsme krajinu a uvědomili si ten obrovský rozdíl. Byl jako den
a noc, takový rozdíl byl mezi oběma částmi téhož kopce, jedna byla zcela
vyprahlá se zbytky suché trávy a na druhé straně byla krásná zelená, svěží
buš. Dělicí čarou mezi těmito naprosto odlišnými světy byl ohradník pro dobytek.
A tak tomu bylo v mnoha případech ve východní části jižního ostrova. Jedna
z cest nás dovedla nad farmu, mohli jsme pozorovat stejný případ vyprahlého
kopce, ale ne zcela. Ve třech údolích bylo něco jinak, již zde byla zřetelná
změna. Mladé stromky a keře rozbily monotónní žluť pastviny. Ale stále působily
jako kapka v moři v suché krajině. V duchu jsme si říkali, že to co
našihostitelé dělají je obdivuhodné, ale v porovnání s okolím skoro
neznatelné.
Bude trvat mnoho let, než se jejich farma promění do malé oázy, kde
i původní druhy mají své místo. A vrátí aspoň do malinké části vláhu, kterou
tato oblast tak potřebuje. Několik dní na to jsme sledovali zprávy a místní
zemědělci si ztěžovali, jaké je sucho a že jim už teď v létě rychle
ubývají zásoby sena na zimu. Ale nikdo ve zprávách neřekne, že svými obrovskými
pastvinami narušují malý koloběh vody a vlastně si za to můžou sami. Bude
potřeba mnoho osvícených lidí, jako jsou Lou a David po mnoho generací, aby
napravili, co udělali předci. A aby zastavili rychlou degeneraci půdy, která
díky masivní erozi odplouvá zbytečně do moře.
Jednou z prací, se kterou jsme pomáhali, bylo kácení
zhruba 50 let starých borovic, které si předchozí majitel vysázel zřejmě jako
větrolam. David nám řekl, že má se synem dohodu, že když bude Jack úspěšný
v prodeji dřeva, tak může mít za koníčka jachtaření, což je drahý koníček.
Zajímavé na kácení bylo to, že se nekácelo na pařez, ale ve třech metrech.
Důvod byl ten, že mezi jednotlivými kmeny byl postavený stromový domek, který
si děti zjevně prosadily, že musí přežít. Bylo to docela nebezpečné, protože
jeden strom David kácel ze žebříku a kmen mu skřípl motorovku. Káceli jsme
vedle stáje pro koně, takže jsme měli za kmen přivázané lano, za které jsme
tahali, aby strom spadl na přesné místo. Po padnutí kmenu skoro na centimetr
přesně se Lou také chopila pily a začala řezat větve a kmen na špalky. My jsme
tahali větve na hromadu. Při dalším pádu stromu se stala malinká nehoda.
Jelikož jsme tahali strom ve špatném terénu tak Marek zahučel z kopečka ve
chvíli, kdy lano povolilo, a strom začal padat, ale naštěstí se nic nestalo.
Lada když viděla ty obří několikametrové hromady větví, které se v zimě jen
zapálí a přijdou vniveč, tak si říkala jak by je doma naštěpkovali a měli
topeního nejméně na čtyři zimy. Po práci Lou připravila svojí vynikající
citronovou limonádu a byli jsme připraveni na další činnosti. Marka čekala
práce neustálého tahání hadic a zalévání jednotlivých rostlinek, které byly
letos vysázeni za pomocí woofrů jako jsme my dva. Každá se musela zalít, až
čtyři krát, protože po vyprahlé půdě voda akorát stékala a nevsakovala se.
Jednou po práci nás Lou vzala se zchladit do bazénu
k sousedům, což byla krásná osvěžující chvilka. Odpoledne nás také čekalo
BBQ u sousedů přes kopec. Cítili jsme se trochu nesví, přeci jenom jsme byli na
Zélandu chvilku a tolik nových lidí. Tak nás Jack vzal stranou a hráli jsme si karty,
než se připravilo jídlo. Jack byl nakonec rád, že už nastal čas večeře, protože
Lada ho neustále porážela v jeho oblíbené hře, která spočívala
v dělání postupek s jednou rukou za zády. Během našeho hraního se
jídelní stůl proměnil ve švédský, který byl plný dobrot. Od steaků
z Aberdeen Angus přes párečky z jehňat až po placičky
z malinkých rybiček, které byly místní velice drahou specialitou. Vše bylo
doplněno velkým množstvím zeleniny. McKenzie měla v oblibě vařenou
kukuřici a snědla jí jak 5 lidí dohromady. Po večeři jsme od hostitele dostali
pár typů kam se vydat na výlety a také nám řekl něco o historii oblasti, kde
nás tak srdečně přijali. Po návratu od sousedů to McKenzie pěkně schytala,
protože špatně zavřela ohradu s koňmi a oni se vydali očesat jablečný sad.
V dalších dnech
práce probíhala v podobném duchu. Jednou v noci Lada trošku procitla
a říkala co na té Zárubce (kamenolom na žulu) blbnou a dělají odstřely
v noci. Pak si ale uvědomila, že není doma ve své posteli ale 18000 km
daleko. V tu ránu jsem stal z postele a běžel zavřít okno, protože
jsem si myslel, že vítr odnáší náš přístřešek. A toto byl náš první zážitek se
zemětřesením. Ráno jsme se Lou zeptali, jestli se nám to nezdálo. Řekla nám, že
jí to neprobudilo, ale babičku ano a ta odhadovala sílu na 4,3 Rychterovy
stupnice.
25. 2. - 3. 3. 2016
25. 2. - 3. 3. 2016
Žádné komentáře:
Okomentovat