sobota 24. listopadu 2018

Cesta zmrzlou krajinou



Ráno jsme se probudili odpočatí, v noci nám bylo tepleji, protože jsme si pustili na hodinku topení. Ráno na nás čekal nádherný rudý východ slunce. Nad útesy plnými života. Útes se probouzel. Z jeho 14 kilometrů dlouhých skalisek vylétal nespočet opeřenců. Hnízdí jich tu okolo milionu. V minulosti se místní spouštěli na lanech a lovili ptáky, nebo vybírali hnízda.


Když jsme opouštěli nejzápadnější místo Evropy, tak na nás z jihu svítilo teplé slunce a ze severu na nás dohlížel měsíc v úplňku. Zastavili jsme se nedaleko a pozorovali základy zaniklé vesnice. Jsme zvědaví, jestli turistický ruch opět oživí nádherná liduprázdná místa, jak je toto. Nebo všichni zmizí do hlavního města za pohodlnějším životem.


Netrvalo dlouho a už jsme projížděli po asfaltce okolo vraku lodi. Po chvilce jízdy okolo fjordu jsme zavítali do města o 600 obyvatelích. Něco málo jsme koupili a vyrazili přes hory. Naštěstí tudy vedla asfaltka až na druhou stranu, kde bylo městečko Bíldudalur. Bylo sevřené mezi horami tyčícími se kolmo vzhůru. Bylo to nádherné místo. Ale uvědomovali jsme si nebezpečnost té krásy. Nikdy nevíte, kdy se může část hory sesunout.


Popojeli jsme kousek z hlavní. Severně od městečka byla krásná písečná pláž. Měli jsme z ní nejvyšší hory západních fjordů jako na dlani. Hory byly poprášené čerstvým prašanem, který se barvil do ruda při východu slunce. My jsme se divili, jak hory na druhé straně fjordu byly úplně jiné než na naší straně. U nás se útesy tyčily kolmo na horu a naproti pozvolně stoupaly do špičky. Vychutnali jsme si další okamžik v krátkém, ale nádherném dni bez mraků a vyrazili dál.


Asfalt zmizel a před námi byl přejezd hor. Stále nás uchvacovalo pobřeží, kde tvořil led a řasy umělecká díla. Vyrazili jsme k jednomu takovému místu v malinkém fjordu Reykjarfjörður. Já jsem si hrál s tuleněm na schovávanou. Vždycky když se setkali naše pohledy, žbluňkl pod hladinu. Vydrželo nám to dobrých deset minut. Jsou to opravdu hravá stvoření. Škoda že jich na pobřeží není více.


Lada se mezitím snažila zachytit krásu ledového pobřeží západních fjordů. Jeli jsme dál, a dokonce jsme potkali i ovce. Snad je někdo na zimu dá do stáje.


Stačilo pár set výškových metrů a led pokrýval silnici. Jeli jsme proto velice opatrně. V některých místech byly srázy až dolu do moře. Obdivovali jsme hluboké fjordy a našli i pár míst, odkud by se dalo jít na krásnou procházku. Ale jedině v létě.


Jak jsme rychle vystoupali, tak jsme i sestoupili. U moře hřměl obrovský vodopád Dynjandi. Vyběhli jsme na procházku, ale po chvilce jsme se spíše klouzali. Voda tříštící se o skály udělala v širokém okolí ledovou krustu. Naštěstí jsme to zvládli a nemuseli sejít od vodopádu v ponožkách, jako jedna slečna, kterou jsme potkali.


Před námi byla poslední část štěrkové silnice protínající nejvyšší horský masiv. Naštěstí jsme projeli úplně v klidu a užívali si výhledy. Snad až na moment, kdy nás překvapil náklaďák v zatáčce. To jsem si trošku ucvrnknul. Sjeli jsme ze zasněžených hor do zmrzlého fjordu a zastavili kousek za městečkem Þingeyri, kde jsme přečkali další mrazivou noc. Před usnutím jsme pozorovali, jak se obrovský měsíc vyhupuje nad jedním kopcem a za okamžik je skrytý za druhým. Sem tam byla ještě vidět polární záře, která zbarvovala údolí do příjemně zeleného světla.


24. 11. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat