pátek 9. listopadu 2018

Odměna za naše pracovní nasazení.



Šéfové nás vzali s sebou na výlet. Byla to sešlost turistického odvětví na severním Islandu. Vzali nás do nepříliš známého místa, kterým 95 % turistů jen projede. Ráno jsme dorazili do Akureyri a nastoupili do autobusu. Ten nás vzal na až samí konec západní části severního Islandu. Ubytovali jsme se v hotelu Laugarbakki. Asi nás chtěli šéfové trochu rozmazlit, protože jsme měli obrovský pokoj. Netrvalo dlouho a po krátkém sezení, kde jsme ničemu nerozuměli, jsme nasedli do autobusů. Na základě jednoduchého tahání barev, nás rozdělili do dvou družstev. My jsme s Ladou byli v jednom a šéfové v druhém. Autobusy vyrazily každý jiným směrem a my jsme mohli vnímat krajinu okolo nás. V autobuse stále někdo povídal, ale mi jsme nerozuměli ani větu.


Šli jsme tedy vždy s davem. Nejdříve jsme vystoupili u nádherného kaňonu s vodopádem. S Ladou jsme šli hned obdivovat vodopád. Čímž jsme se oddělili od skupiny, která začala s prvním kolečkem panáků. Radši jsme si drželi od alkoholu odstup. Vždyť bylo skoro ještě ráno. Když jsme odjížděli od kaňonu Kolugljúfur, tak řidič rozdával každému pivo. Začalo nám být jasné v jakém duchu se výlet bude vyvíjet.


Přijeli jsme do první usedlosti, kde na nás čekalo občerstvení a pivo. Ukázali nám, co mají připraveného pro turisty a jeli jsme dál. Zastavili jsme u farmy, kde na nás čekal nádherný závodní kůň. Nahnali nás potom do stodoly, kde jsme si dali něco na zub a dali si pivo. Hostitel vzal kytaru a krásně nám zahrál. Bylo to velice příjemné. V rychlém tempu jsme se ještě šli kouknout na spa u vodopádu a zase naskákali do autobusu. Samozřejmě s dalším pivem v ruce. Nestačili jsme se ani napít a už jsme stavěli znovu. Pochutnávali jsme si na různorodých pamlscích a před námi na závodišti někdo cválal s koněm. To už jsme byli v náladě a nejen my. Lidé v autobusu se začali zajímat, kdo je to s nimi na výletě. Byli jsme totiž jediní, kdo nerozuměl islandsky. Byla to příjemná seznámení s několika příjemnými lidmi. Zavítali jsme do městečka Hvammstangi na oběd, kde jsme se opět sešli s našimi šéfy. Pochutnali jsme si na několika chodech, kterým dominoval vnikající losos.


Naše cesty se opět rozdělili a šli jsme se kouknout do muzea tuleňů, kterými je tato oblast proslulá. Dokonce jsme jednoho viděli v přístavu, když jsme si šli dát panáčka na loď.  Následně jsme popojeli a koukli se do pletárny vlněného oblečení KIDKA. Místní výroba nás zaujala, především některé starší stroje používající bodláky na čištění vlny.


Čekala nás poslední zastávka nedaleko našeho oblíbeného kempu. Dojeli jsme k nenápadné stavbě, v které bylo nádherné muzeum. Většinu muzea zabírala výstava o tradičním lovu žraloků. Byla zde i loď s kterou zápasili s žraloky. Místní zde loví žraloky grónské, kteří dorůstají šesti metrů. Jelikož by po konzumaci čerstvého žraloka umřeli, vymyslel speciální technologické postupy na přípravu masa. Žraloka zahrabali do písku a zatížili kameny. Začal hnít a tím vytekla jedovatá močovina z jeho masa. Po 6-12 týdnech maso vytáhli a nechali ho sušit na vzduchu půl roku. Tuto pochoutku pak zbavili zčernalé krusty a podávali s místním alkoholem. Bohužel ani kmínka nepřebije smrad po amoniaku, který je velice silný. Hákarl má takovou nijakou chuť a je tužší. Odjeli jsme z Byggðasafn Húnvetninga Og Strandamanna zpátky do hotelu.


Vzali jsme si plavky a spolu s dalšími lidmi jsme vlezli do vířivek. Bohužel byly jenom tři a jedna z nich měla asi 50 stupňů. Takže se dva autobusy snažili nacpat do dvou vířivek. Pivo teklo proudem a všichni se bavili. Ale být, jak sardinka ve vířivce rozhodně pohodlné nebylo. Nastal čas a z velice rozjařených lidí, se mávnutím proutku, stali galantní hosté ve velkém sále. Jelikož jsme s Ladou neměli s sebou věci po tuto příležitost, tak jsme vypadali dost divně. Páni měli saka a kravaty, slečny a paní byly v šatech. Večer příjemně pokračoval a Lada mě vytáhla dokonce i k tanci.

Dojeli jsme domů do Dalvíku, kde se toho mnoho nedělo. Sníh nám poprvé zasypal silnice a my jsme přezuli pneumatiky. A také jsme se přestěhovali do jiného bytu, kde máme o něco větší klid. Jen se nám stýská po výhledu a mě po vaně. Samozřejmě také po zeleni, jelikož na konci října to bylo jako v Čechách v prosinci.
 
1.10. - 9. 11. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat