pondělí 13. července 2020

Noční obloha na poušti Atacama



Ve 3:30 ráno jsme stávali a jeli k hranicím. Cesta uběhla rychle. Většinu jsme prospali. Snídani jsme měli fajn u Termas de Polques, kde jsme se první den koupali. Už jsme se těšili do Chile, přeci jenom tam mají takové věci, jako je mýdlo a toaletní papír. Byli jsme u hranic mezi prvními, a tak to šlo rychle. Slečna, která s námi stála frontu u Bolivijských hranic, se stále škrábala a stěžovala si na štěnice, na každé ruce měla tak patnáct boláků. Drželi jsme si radši odstup. Na hranicích v Chile to bylo trochu složitější. Naše napěchované krosny, většinou každého pohraničníka odradily. Chile je přísné. Museli jsme je celé vyskládat a pak pracně zase napěchovat zpátky. Docela jsme se nasmáli, když pán prohledával batoh Laděnce. Vzal pytlík s tampony a vložkami a chtěl vysvětlit co to je.  Když pochopil, tak už to šlo rychleji.


V Chile na nás čekal ten stejný nesympatický řidič. Ale tentokrát měl lepší den. Vyrazili jsem z kopce dolů. Byla to přímá cesta, která nás dovedla dva výškové kilometry dolů do údolí. Každých pár set metrů byly odbočky pro auta, kterým se porouchají brzdy. Nám se to naštěstí nestalo. Za chvilku jsme byli v hostelu, který ještě nebyl připravený. A tak jsme šli do města. Úplnou náhodou jsme narazili na průvod. Místní tradiční kostýmy byly neuvěřitelné, stejně tak jejich tanec. Bylo neskutečné vedro a oni energicky tančili. Já bych to vydržel jen chvilku. Pozorovali jsme, jak tři čtvrtě hodiny tančí směrem ke kostelu. A poté tančili zpátky. Neuvěřitelný výkon. Tanec se nám moc líbil a stejně tak hudba. Byl to ale pořádný randál trumpety, bubny, heligóny a činely rozpohybovaly celé městečko.

 
Dorazili jsme do hotelu a začali balit a připravovat se na noční výlet. Přípravu jsme brali vážně, a proto jsme si dali zaslouženého odpoledního šlofíka. Večer jsme vyrazili za město pozorovat hvězdy. Dorazili jsme do observatoře pod širým nebem. Pán měl pro skupinu připraveno mnoho teleskopů, jenž směřovaly do rozličných souhvězdí. Nejdříve nám pán vyprávěl spoustu zajímavých věcí o pozorování hvězd. Pak nás vzal k teleskopům a ukázal nám to, co je našemu zraku skryté. Největší teleskop zaměřil na mlhovinu Tarantule. Než jsme se dostali na řadu byla pryč. Musel teleskopy velice rychle přenastavovat, jelikož Svět se kvůli nám točit nepřestane. Napodruhé nám to vyšlo. Byla to nádhera. Čistá pouštní obloha nám poskytla možnost nahlédnout 170 000 světelných let daleko. Tento nádherný obraz jen tak z mysli nedostaneme. Vyfotit se to nedalo, a tak přikládáme obrázek toho co jsme viděli.


Galaxie Andromeda nás okouzlila také. Viděli jsme okolo deseti objektů, které měly diametrálně rozdílné tvary a brvy. Bylo to opravdu silný moment z našeho putování. Do postele jsme se dostali pozdě v noci a ráno nás čekal další brzký přesun. Divím se, že mi Laděnka nic neřekla. Tohle rozhodně nebyly pohodové líbánky. Ale zážitků jsme měli nepočítaně.


14. 12. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat