středa 18. listopadu 2020

Punta Arenas



Ráno jsme nespěchali a v klidu si užívali město Punta Arenas. Šli jsme se kouknout, jestli není náhodou otevřený nějaký obchod, nebo turistické informace. Jako obvykle jsme v neděli moc nepochodili. Rozhodli jsme se alespoň projít po městě, které mělo hezké centru. Vyrostlo tu mnoho nádherných domů, po tom, kdy oblast v polovině devatenáctého století začali osidlovat běloši. Ti zde započali po rozdrcení indiánského odporu ke konci devatenáctého století chovat ovce na vlnu. Za chvilku zdejší travnaté pláně byly zaplaveny obrovským množstvím ovcí, které místním patřičně vydělávaly. Zdejší obrovské rovinaté pláně jsou pro to ideální. Ještě k tomu město leželo na hlavní obchodní trase. Magalhãesův průliv mezi pevninou a Ohňovou zemí, byl jednou z hlavních námořních tras. Poté, kdy se otevřel Panamský průplav po první světové válce, upadla tato oblast skoro v zapomnění. Naštěstí ji teď objevují turisté a oblast ožívá.


Bohužel nám nevyšel výlet na ostrov Magdalena, kde je obrovská kolonie tučňáků. Ti, kteří mě znají vědí, že bych tam za nimi i doplaval. Bohužel se sešly dvě věci, které se nedají snadno ovlivnit. Zavřené kanceláře, kde jsme si mohli koupit vstupenky a nepřízeň počasí v dalších dnech. Mělo být pořádně větrno a hrozilo, že loď několik dní ani nevypluje. Nastal čas změnit plány. Jeli jsme okolo pobřeží, kde se ještě před sto padesáti lety proháněli indiáni z kmene Tehuelche. Koukali jsme na druhou stranu kanálu, kde se nacházela Ohňová země. Byla přes třicet kilometrů daleko. Pozorovali jsme velké vlny a doufali, že trajekt pojede. Jeli jsme k úžině, která je jen čtyři kilometry široká. Tam pendluje jeden trajekt za druhým.


Chvilku jsme čekali, než přijede dost aut. Trajekt přijel a rychle jsme na něj najeli. Vlny byly docela velké. Seděli jsme v autě a Laděnka nervózně sledovala, jak cáká voda vrchem do nákladového prostoru. Naštěstí to bylo jen pár kilometrů. Než jsem se pořádně prošel po palubě už jsme se blížili k molu. Druhá strana vypadala stejně jako pevnina, nudná placka pokrytá trávou. Okolo cesty byl nekonečný plot a všude se pásly ovce. Jediné pozdvižení byl pásovec, který nám přeběhl přes cestu. Zastavili jsme a šli jsme ho hledat. Opět nás překvapil svojí rychlostí. Zmizel někde v nekonečných pláních.


Odbočili jsme z asfaltky a dojeli k zátoce Inutil. Chtěli jsme tu pozorovat tučňáky. Jelikož byla neděle odpoledne, tak už měli zavřeno. Rozhodli jsme se, že místo navštívíme na zpáteční cestě. Vrtalo mi hlavou, proč tam byl obrázek velkého tučňáka. Věděl jsem, že mají být na jihu Patagonie malé druhy. Velký druh na kontinentu? To je blbost, pomyslel jsem si. Ty jsou jen na Antarktidě a na ostrůvcích okolo ní. Nevěnoval jsem tomu dále pozornost. Říkal jsem si, další trik, jak nalákat turisty.


Popojeli jsme jen kousek a pozorovali plameňáky na jezírku. Je neuvěřitelné, jak houževnatý druh to je. Sledovali jsme je od vyprahlých pustin pouště Atacama, až po nejjižnější cíp kontinentu. Dojeli jsme k hranici, která byla zatím ta nejproblémovější. Na Chilské straně byl jen jeden úředník, který si potřeboval svoje komplexy vylít na druhých. Hodinu trvalo, než tam přišel druhý úředník, který začal dělat svojí práci. Chudáci rodiče s malými dětmi, museli tam také stát více jak dvě hodiny. Jak jsme se dostali na řadu, tak jsme za deset minut seděli v autě. Ještě že se nás ujal ten pohodovější úředník. Když jsme přejížděli území mezi státy, tak jsme trochu znervózněli, jestli jsme už nepřejeli Argentinskou hranici. Bylo to hodně dlouhých kilometrů po velice nekvalitní cestě.


Na Argentinské straně to šlo rychle. Jen nám prohledávali auto. Našli pytlíček s maté, který vypadal jako marihuana. Vedle toho měla Laděnka bambucké máslo v kovovém obalu, který vypadal jako drtička. Pohraničníkovi se už zablesklo v očičkách. Myslel si, že nás dostal. Byl pak smutný, když zjistil, že mast je opravdu mast a maté je maté. Než jsme se po třech hodinách dostali přes hranice, byl večer. Popojeli jsme pár desítek kilometrů a zakempovali jsme na pláži Cabo Domingo. Zaparkoval jsem mezi duny, aby nás nebylo vidět. Stan jsme také postavili skrytě mezi dunami.


26. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat