pondělí 23. listopadu 2020

Národní park Tierra del Fuego



Ranní déšť nás moc nenadchl. Vyrazili jsme do informačního centra a v klidu si ho prošli. Doufali jsme, že se počasí umoudří. Procházeli jsme budovou a koukali na krásné druhy, kterými tato oblast oplývala. Zastavili jsme u části, která byla věnována původním obyvatelům Ohňové země. Sále člověk, může najít jejich pozůstatky ve formě hromádek mušlí u pobřeží. Zahlédli jsme neuvěřitelné fotografie od kmene Selk'nam, který tu žil mnoho tisíc let. Jejich rituály trvaly i několik měsíců, v této větrem bičované krajině, byli nazí. Jejich tělo bylo jen pomalované a nosili rituální pokrývku hlavy. Měli mnoho podob, podle toho, jakou roli v rituálu zastávali. Někteří měli na sobě chmýří z kuřátek a představovali novorozeně. Tyto fotografie, kresby či sošky si může každý koupit v turistických krámcích. Zprvu jsme netušili, koho představují.


Někde jsme četli starou komunikaci bělocha s místním. Ptal se, jestli jim není zima, když byl jen pomalovaný. Odpověděl mu „Mé tělo se stalo obličejem“. O původních obyvatelných je obstojně záznamů. Protože bylo toto území tak odlehlé, dostalo se na řadu jako jedno z posledních. V Ohňové zemi žily tři kmeny. Haush, kteří žili v jihovýchodním cípu ostrova. Zde ještě přežívali, jelikož kmen Selk'nam byl úspěšnější, takže je zabíjel či asimiloval. Selk'nam obývali většinu ostrova a lovili lamy na pláních. Na jihu se na kánoích proháněli lidé Yaghan mezi nesčetnými ostrovy. Byl to nejjižněji žijící kmen na zemi, který lovil lachtany a jiné mořské tvory. Každý kmen měl svoji kulturu a jazyk. Dnes žije jen jedna žena, která je pokrevní Yaghan a umí původní jazyk.


Genocida místních začala na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Ještě v roce 1850 jich byly tisíce. V roce 1930 jich bylo sto. Poslední deportovali na ostrov Dawson a Navarino, kde se jim moc nedařilo. Zbytek kultury zničili misionáři a dnes už neexistuje. Stačilo necelých sto let. S příchodem osadníků z Británie, Argentiny a Chile začal asymetrický konflikt mezi dobrodruhy, zlatokopy, osadníky a rančery na jedné straně a indiány na straně druhé. Rančeři platili za mrtvého Selk'nam. 


Stačilo přinést ruce nebo uši. Antropologické muzeum v Londýně platilo za dovezenou hlavu. Dokonce otrávili vyvrženou velrybu na pobřeží, čímž zabili celý kmen o 500 lidech. Alexander McLennan pozval kmen Selk'nam na mírové jednání. Opil je a pak povraždil 300 lidí. Takto vypadá příchod evropské civilizace před první světovou válkou.


Raději jsme se šli projít. Nejdříve jsme museli vyplnit papír, že jsme fit a připravení. Po výletě, jsme se museli odhlásit, aby nás případně nehledali. Vyrazili jsme k jezeru Acigami, kde bylo všude bahno. Posledních pár dní hodně pršelo. Okolo nás byl starý les složený především z pabuků. Byl krásný a plný života. Našli jsme tu krásnou orchidej (Codonorchis lessonii). Pokračovali jsme do útrob promáčeného lesa. Cesta začínala být uzoučká a proplétala se mezi velkými pabuky. Když začala stoupat, les byl o něco řidší a kmeny byly menší. Sále jsme stoupali vzhůru.


Bylo tu plno hub a lišejníků. Nejvíce se nám líbili žluté koule (Cyttaria hariotii), které parazitovaly na pabucích. Než jsme vyšplhali prvních čtyři sta výškových metrů, tak jsme se řádně zapotili. Odpočinuli jsme si na vyhlídce a poté pokračovali. Naštěstí už to nebylo tak strmé. Stromy byly čím dál menší a pomalu řídly. Pod námi byla klikatící se řeka, jezera a rašeliniště. Na protější straně údolí se začaly shlukovat temné mraky. Radši jsme přidali do kroku. Před námi byla vidět obloha a chtěli jsme stihnout vyšplhat na vrchol.


Les ustoupil asi v pěti stech metrech nad mořem a my jsme se ocitli na podmáčeném rašeliništi. Zprvu jsme šli korytem potoka, ale ten zanedlouho zmizel. Bahnili jsme se do té doby, než jsme došli k suťovišti. Před námi byl závěrečný kopec. Nebylo kam spěchat, posledních čtyři sta výškových metrů jsme nemohli zvládnout, před příchodem mraků.


Pomalu jsme šli vzhůru a doufali, že se počasí umoudří. Začalo sněžit. Opravdu léto, jak má být. Jen doplním, že o dva týdny později, o tisíc kilometrů jižněji na Antarktidě naměřili rekordní teplotu 20 stupňů Celsia. Prostě nám počasí na jižním cípu Jižní Ameriky moc nepřálo. Pomalu jsme šli suťovištěm vzhůru. Nic tu nerostlo. Jen foukal vítr, padal sníh a my jsme se dostali do mraku. S potěšením jsme uvítali, jak se počasí rychle měnilo. Než jsme došli na vrchol, začaly mraky ustupovat. Na vrcholu byla příjemná procházka. Překvapilo nás, že jsme tu objevili pár rostlinek, které tu navzdory podmínkám vzkvétaly. Jednou z nich byla Nassauvia magellanica. Rostla mezi skalami, které ji chránily před prudkým větrem.


Než jsme došli na konec hory Guanaco, jenž se tyčila do výšky 973 metrů, spatřili jsme průliv Beagle. Mraky se roztrhaly, a nakonec přestalo na chvilku i sněžit. Koukali jsme do průlivu, v němž bylo mnoho neobydlených malých ostrovů. Kvůli jednomu z nich málem vstoupilo Chile s Argentinou nedávno do války. Vojenské lodě, často kanálem proplouvaly a ukazovaly si navzájem svaly. Viděli jsme na město Ushuaia, které se choulilo mezi horami a mořem.


Konečně se začaly rozpadat mraky i na horách. V údolí byly oblasti s mrtvými stromy. To byla práce bobra, který okolo toků budoval hráze. Stromy se ocitly pod vodou a zemřely. Ladě začala být zima. Chtěla se vrátit, ale mě se ještě nechtělo.


Obdivoval jsem úžasný lišejník (Usnea aurantiaco-atra). Byl na samém vrcholu a zachytával vlhkost z mraků. Nebýt na vrcholu hory, řekl bych, že je to korál v moři. Přesně tak vypadal. Jeho struktura byla úchvatná. Dohnal jsem Laděnku a rychle jsme scházeli sutí dolů. Než jsme došli k jezeru, začalo zase chcát. Odevzdali jsme lísteček, aby strážci věděli, že jsme v pořádku dorazili. V tom jsme ucítili vůně z místní restaurace. Nakonec jsme tam zůstali až do zavíračky. Laděnka si psala deníček a já zkoumal odkaz indiánů. Když konečně přestalo pršet, vyrazili jsme si postavit stan do kempu.


Ještě nebyla tma, tak jsme se šli projít okolo řeky Lapataia, v jejímž ramenu byl kemp. Původně jsem se chtěl jít vykoupat do řeky, ale byla moc velká zima. Pobavila nás rodinka husic patagonských (Chloephaga hybrida). Rodiče na nás výhružně syčeli. Stavěli se mezi nás a housátko. Housátko střelhbitě využilo nepozornosti rodičů. Rychle uteklo do vody z čehož rodiče nadšení nebyli. Dolétli k němu a pak ho jemnými štípanci nasměrovali na břeh. Konečně se mohli zase v klidu pást. My jsme se také najedli a šli spát.


28. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat