sobota 15. srpna 2020

Rezervace Vicente Pérez Rosales



Brzo ráno jsme se odbavili a vyhlíželi náš let do Puerto Montt. Naše velká cesta Patagonií byla na dosah. Byli jsme hodně nervózní z půjčení auta. Protože jsme si ho půjčovali u malinké společnosti, aby nás to finančně nezruinovalo. Vypili jsme si čaj a nastoupili do letadla. A v tu ránu jsme spali. Během dvou hodin jsme byli na místě. Neviděli jsme nikoho z naší autopůjčovny. Po deseti minutách jsme byli docela nervózní. Jelikož jsme byli poslední turisté na letišti. Naštěstí jeden místní prodejce společnost znal a zavolal jim. Nakonec jsme čekali skoro hodinu. Předávání auta bylo také zajímavé. Paní neuměla ani slovo anglicky. Přitom jsem se společností komunikoval jen v angličtině. Tak jsme to řešili rukama nohama a Google překladačem. Všechno se vyřešilo na parkovišti na kapotě auta. Kancelář zjevně neměli. Auto vypadalo dobře. Mělo dost škrábanců, za což jsme byli rádi, aspoň nebude jednoduché rozpoznat nové. Ještě jsem paní poprosil o navigaci, kterou mi slíbila. Musela pro ni dojet. Naštěstí byla zpátky během dvaceti minut. Sklopili jsme zadní sedačky, aby se nám vešly krosny do kufru. Naskládali jsme to do auta jen tak tak. Bude to sranda se Suzuki Jimny. Měsíc a půl v tomhle malinkém autíčku s vysokým podvozkem. Je to taková krychle na kolečkách.


Vyrazili jsme na nákup do centra. Město bylo plné malých dřevěných domečků s plechovými střechami. Bylo zde mnoho spletitých malinkých uliček, které byly plné jednosměrek. Naštěstí nás navigace dovedla rychle k cíli. Parkoviště pod nákupním centrem byl labyrint a nákupní středisko čirý chaos. Hledali jsme elektro, abychom koupili náhradu za ukradenou kameru. Prošli jsme obchoďák třikrát a našli jsme jen jeden obchod. Měli tam jednu obstojnou, tak jsme jí koupili. Bohužel neměli žádný obal. Museli jsme to vyřešit ledvinkou. Nenávidím ledvinky. Nakoupili jsme jídlo a dali si oběd. Mezitím začali venku padat trakaře. Doufali jsme, že to nebude moc časté, protože nebylo vidět na sto metrů. Čekala na nás Carretera Austral, což je jedna z nejkrásnějších cest na planetě. Najít auto v labyrintu pod nákupním centrem nám zabralo půl hodiny. Nebylo kam spěchat. Počasí bylo příšerné a my jsme museli někde rozložit stan. Vyjeli jsme z města a z ničeho nic jsme se ocitli na placené dálnici. Naštěstí to bylo levné, jelikož jsme jeli jen do Puerto Varas. Byl to naprostý opak Puerta Montt. Chtěli jsme si udělat procházku tímto honosným a čistým městečkem. Bohužel tak pršelo, že jsme jeli dál. Těšili jsme se do spacáku. Let z Velikonočního ostrova s přespáním na letišti nám dal zabrat, asi začínáme stárnout. Jeli jsme okolo jezera Llanquihue, až jsme narazili na kemp Tranqueras. Byl to takový podprůměr, ale moc se nám líbilo, že jsme si mohli postavit stan pod stříškou. Stále padaly provazy. To je Patagonie, déšť a zase jen déšť.


Ráno nás probudilo sluníčko. Z lesů se pářilo a my jsme konečně mohli vidět část Chile zvanou Jezerní Oblast. Jelikož jsme cestou do kempu viděli jen provazy deště, tak jsme se vrátili kousek zpátky na vyhlídky. Stálo to za to. Vyhlídka přes jezero Llanquihue na vulkán Osonro byla nádherná. Okolo středu sopky byl prstenec mraků. Tam bylo i lyžařské středisko, kam jsme měli namířeno.


Vjíždět do mraků se nám nechtělo, a tak jsme pokračovali do rezervace Vicente Pérez Rosales. Ta se rozkládala od vulkánu až k hranicím Argentiny. Šli jsme prozkoumat jen malinkatý kousíček na začátku parku. Dostali jsme se k vodopádům Petrohué. Zaplatili jsme docela drahý vstup a šli k vodopádu. Docela nás překvapilo, že zahraniční turisté platí dvakrát tolik než místní. Vzhledem k tomu, že skoro každé místo v Chile je zpoplatněné, tak to není levná záležitost. My jsme stihli klidně čtyři zastávky denně, kde jsme platili. Peso k pesu a výlet nespoutanou přírodou se docela prodraží. Vlézt jen tak do pralesa není jednoduché. Za prvé není kde zastavit a za druhé by člověk potřeboval mačetu, aby se tímto lesem někam dostal. Park byl plný lidí. Byli jsme ještě moc blízko civilizace. Ale i tak jsme si to užili. Lesy vystupovaly po strmých úbočí hor až k vrcholům. Byla to záplava života.


Pokračovali jsme k vodopádům, které hrály všemi odstíny modré. Procházeli jsme mezi spletí peřejí a deštným lesem mírného pásma. Jsou to lesy, které neopadávají. Odborně se nazývají valdivian a mají čtyři podtypy. Na vlhčích místech byla spousta kapradí a také rostliny podobné bambusům. Zprvu jsme si mysleli, že si sem zavlekli nějaký plevel z Asie. Zjistili jsme, že je to kupodivu místní druh La quila (Chusquea quila).


Dojeli jsme k vesničce Petrohue, odkud vyjížděly trajekty přes jezero. Bylo tam strašně narváno. Nedalo se ani zaparkovat, a proto jsme jeli dál. Doufali jsme, že brzy najdeme onu nespoutanou přírodu bez lidí. Jen co jsme popojeli uviděli jsme našeho prvního karanču jižního (Caracara plancus).


Záhy se nám vyplnila krajina bez lidí. Stačila k tomu jen štěrková silnice s pořádnými dírami. Byli jsme rádi za našeho malého jeepa, na špatných silnicích mu to jezdilo lépe než na asfaltu. Musíme ale přiznat, že to bylo mnohem nepohodlnější nežli cestování s naší Hondou CRV, kterou máme doma na Islandu. Auto občas sebou házelo ze strany na stranu a vůbec nesedělo na silnici. My jsme samozřejmě lítali ze strany na stanu také. A nejvíce z toho šaltpáka, která mě neustále práskala do kolena. Bylo poledne a my jsme přejeli náš cíl. Museli jsme se vrátit do údolí Cochamó. 



Konečně jsme nalezli ten správný vjezd. Za pár kilometrů byla stanice ochránců parku. Dozvěděli jsme se, že zavírají stezku za 30 minut. Protože pozdější start by znamenal dojít do kempu za tmy. Zaparkovali jsme na pastvině pro koně a nechali tam auto. Naprosto nepřipravení jsme naházeli všechno potřebné do krosen a vyrazili. Měli jsme štěstí, že místního ochránce dělal Čech, který se sem přestěhoval za manželkou. Když nám říkal, že žije v údolí bez elektriky, internetu, signálu a centrálního topení. Tak jsme si říkali, jak jsme na Islandu zhýčkaní. On si jen stěžoval na nudu v zimě při svíčkách a snil o vodní turbíně, která by mu zajistila elektřinu po celý rok. Na druhou stranu, jeho děti budou žít na jednom z nejlepších míst pro lezení na Zemi. Proto jsme sem mířili i my. Chtěli jme vidět kilometr vysoké skalní stěny padající do údolí. Dokonce jsem měl i skvělý nápad. Na jednu lehoučkou si vylézt. Čech nás razantně upozorňoval ať si dáme pozor. Co jsme se díval na internet, tak to nebylo nic hrozného. Výšlap kilometr nahoru s pár lany.


Dopovídali jsme si a vyrazili. Před námi byla stará dřevorubecká stezka. Z Argentiny tudy dovážely volské povozy hovězí a z Chile se vozily ryby. Čekalo nás dvanáct kilometrů na těžko. Bylo po třetí odpoledne a my jsme nestihli ani oběd. Jelikož bylo všude bahno tak jsme se zastavili v kamenitém potoce a naobědvali jsme se. Klid jsme neměli. Ovádi a komáři nám nechtěli dopřát chvilku klidu. Na to že jsme šli na poměrně známé místo, tak cesta byla docela obtížná. Začínali jsme tušit, že Patagonie bude jiný level. Trochu nám to připomínalo bahnění na Stewartově ostrově na Novém Zélandu. Alespoň, že řeky byly přemostěné. Výhledy jsme moc neměli. Neprostupný deštný les nás obklopoval. Jen občas jsme viděli řeku, podél které jsme se bahnili kupředu.


Jelikož to byla stará cesta, tak byla pěkně vyšlapaná. Nebyla to jenom jedna cesta, mnohdy to byl úplný labyrint. Některé cestičky byly metr pod úrovní terénu, jiné dva metry. Velice často jsme šli cestičkou, z které nešlo vylézt a před námi bylo hluboké bahno či jezírko. Do toho tam chodily karavany koní, které zásobovaly kempy. Čerstvou koblížku jsme cítili na desítky metrů. Když jsme dorazili ke kempu, tak nás čekala ještě posilovna prsních svalů. 


Kemp jsme měli na druhé straně řeky a jediná cesta byla lanovkou. První polovinu to jelo a tu duhou musel člověk ručkovat. Jeli jsme na třikrát. Nejdříve já, pak krosny a na závěr Laděnka. Přišli jsme k malé chýši, kde byl bača. Netušíme, co nám říkal, ale postavili jsme si stan a šli jsme se vykoupat do řeky. To byly žiletky! Udělali jsme si večeři a obdivovali okolí. Z malé pastviny byly dokonalé výhledy na skalní stěny. Nastal čas se uložit ke spánku.


27. 12. - 28. 12. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat