neděle 30. srpna 2020

Padající ledovec Ventisquero Colgante


Vyrazili jsme na konec poloostrova úzkou cestičkou. Ještě že jsme měli půjčené tak poškrábané auto. Větve drhly o boky auta každých pár metrů. Dojeli jsme do písečných dun, přes které jsme se už neodvážili. Zaparkovali jsme auto a došli na konec poloostrova. Bohužel jsme žádné vydry neviděli. Měli jsme ale velké štěstí na delfíny. Okolo pobřeží proplouvalo několik skupin plískavic jižních (Lagenorhynchus australis).


Procházeli jsme se po pláži a následovali jednu skupinu. Na konci poloostrova jsme byli sami. Jestli hledá někdo samotu, tak tady ji zaručeně najde. Směrem do vnitrozemí jsme obdivovali horu Monte Melimoy. Na to, že měla necelých dva a půl kilometru, tak byl vrchol pod velkým ledovcem. Začínali jsme cítit, že se blížíme k jižnímu pólu. Sněhová čára byla čím dál níž.


Sedli jsme si na naplavený pařez a pozorovali delfíny. Zjistili jsme, že jedni jsou větší a mají hřbetní ploutev ostrých tvarů. To byly hojné plískavice jižní. Viděli jsme i jiný druh, menší s oválnější hřbetní ploutví. Byly to jejich příbuzní plískavice chilské (Cephalorhynchus eutropia). Na druhé straně zátoky byla rezervace Añihue. Na jejich plážích bylo cosi podobné lachtanovi, ale jistí si tím nejsme. Bylo to daleko.


Na závěr procházky, jsem měl skvělý nápad jít k autu lesem. Jelikož jsem našel stezku. Bohužel po pár set metrech skončila. Velice zdlouhavě jsme se prodírali lesem a křovinami. Dokonce jsme narazili na oplocený kus dun, které obnovovali. Laděnka si o plot roztrhla mikinu, což jí pěkně naštvalo. Prodírali jsme se houštím, až jsme narazili na cestu, po níž jsme přijeli. Cestou k autu jsme našli krásného roháče, bohužel byl mrtví. Říká se mu Darwinův brouk (Chiasognathus granti). Je neuvěřitelné, kolikrát jsme narazili na místo, nebo živočicha, který měl něco do činění s jedním z největších vědců všech dob. Prošli jsem se ještě po pláži u městečka. Nevěděli jsme, co dělat dál. Vyrazili jsme proto k přívozu. Překvapilo náš, že nás rovnou převezli. Měli jsme pár hodin k dobru. Dojeli jsme zpátky na hlavní silnici u La Junty. S plnou nádrží jsme putovali hlubokým údolím na jih. Zastavili jsme se v krásné vesničce Puyuhuapi, kde měli přístupnou Wifi. Vyřešili jsme nezbytné věci a vyrazili dál.


Dorazili jsme do národního parku Queulat poměrně brzo. Využili jsme toho a šli na výlet. Nejdříve jsme trochu zabloudili a došli k přístavu odkud se jezdilo loďkou k padajícímu ledovci Ventisquero Colgante. Vrátili jsme se zpátky a začali poctivě šplhat na vyhlídku. Jako vždy nás obklopoval nádherný mírný deštný les valdivian. Ze stromů na nás padali housenky a mravenci. Mravenci neváhali a hned nás kousali. Po třech kilometrech jsme se dostali na krásnou vyhlídku. Ledovec se pomalu sunul přes hranu skalisek. Byli jsme od něj docela daleko, ale i tak na nás působil ohromujícím dojmem. Bohužel na něj nesvítilo sluníčko. Sedli jsme si proto na lavičku a počkali jsme si, až slunce osvítí ledovcový splaz. Usmálo se na nás štěstí. Mraky se na chvilku roztrhaly. Po tom, kdy jsme tu nádheru zdokumentovali, tak jsme šli zpátky. Ranger nám řekl, že se park zavírá za pár minut. Což znamenalo, že se zavřou brány a my bychom zůstali uvnitř. Naštěstí byl tak hodný, že nám již zavřenou bránu znovu otevřel. Nebyli jsme naštěstí sami, kdo se chtěl dostat ven.


Mohli jsme ještě využít večer a ujet pár kilometrů. Trochu se nám to zvrhlo, jelikož jsme přejeli poslední kemp v údolí. Před námi byl přejezd hor. Cesta byla šílená. Všude byly obří díry a jelo se přímo nahoru. V zatáčkách o 180 stupních byla spousta velkých kamenů. Ještě k tomu, jsme se museli vyhýbat kamionům a autobusům. Tentokrát jsme poprvé byli vděční našemu vysokému, malinkému autu. Chtěli jsme se zastavit cestou u vodopádů a padajícího ledovce, ale nebylo kde zaparkovat. Uprostřed zatáčky jsem to nechávat nechtěl, a tak jsme jeli dál. Nakonec jsme ujeli skoro sto kilometrů, než jsme narazili na kemp u jezera Verde. Byl úplně nový a byli jsme tam sami. Opět jsme si užili teplou sprchu a šli do hajan. Před spaním jsem Ladě znovu vykládal, kolik je v okolních lesích pum a jak bych je strašně rád viděl zblízka. Moc dobře se nevyspala, protože jí v noci probudilo každé šelestění.


2. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat