čtvrtek 20. srpna 2020

Nejkrásnější cesta Carretera Austral



Probudili jsme se do nádherného rána. Skály byly osvícené a my jsme přemýšleli, jak někdo dokáže takovouto stěnu vylézt. Po včerejšku jsme měli ruce a svaly bolavé. Dostat se přes řeku byl docela boj. Cesta zpátky nám utíkala. Bylo znát, že nepršelo. Mírně zabahnění jsme dorazili k autu a pokecali zase s Čechem. Chvilku nám trvalo, než jsme přeskládali auto.


Cesta byla plná hlubokých děr. Nedalo se jim vyhnout, byly všude. Úplně vydrncaní jsme projížděli okolo pobřeží. Nad námi čněly vysoké hory, na kterých rostly stromy až k vrcholu. V údolích nás fascinovaly průzračné řeky. Bylo jich nespočet. Ukončili jsme naši zajížďku do Cochamó a navázali na silnici číslo 7.


Konečně jsme byli připravení na jednu z nejkrásnějších cest na světě. Carretera Austral je dlouhá 1 247 kilometrů a končí ve vesnici Villa O'Higgins. My jsme měli za lubem si udělat ještě několik zajížděk okolo. Práce na výstavbě silnice byla zahájena v roce 1 976 za vlády diktátora Augusta Pinocheta. Ten chtěl propojit odlehlé části země, aby si zde uchoval vliv. Ekonomicky je to šílenost, která se nikdy nevyplatí. Díky tomu jsme mohli vjet do panenské přírody uprostřed hor. Moc jsme se nezastavovali a jeli okolo pobřeží. Horám občas dominovala sopka se sněhovou čepicí. Vulkanické činnosti je i zde na jihu požehnaně.


Dojeli jsme do města Hornopirén, z kterého nám jel brzy ráno trajekt. Měli jsme dost času a městečko jsme si prošli. Staré domy měly střechu i stěny obložené cypřišovým dřevem. To vydrží ve zdejších vlhkých podmínkách nejvíce. Proto je také hodně ceněné. V minulosti se zde hodně těžilo. V mnoha oblastech Fitzroyji cypřišovitou vyhladili. Dnes jsou chráněny. Ale není to žádná sláva a černý trh stále existuje. V těchto nekonečných spletitých údolích a fjordech je těžké cokoli kontrolovat.


Procházeli jsme se po nábřeží a koukali na protější svah hory. Byl tam velký sesuv, který si klestil cestu lesem až do moře. Chvilku jsme hledali kemp, až jsme našli zahrádku u potoka. Byl sice uprostřed městečka, ale stačilo to.


30. 12. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat