sobota 1. září 2018

Toulky okolo jezera Mývatn. Místo kde se potkal oheň a voda.



Ráno nás přivítal silný vítr. Rozhodli jsme se, že s naším hlavním výletem počkáme. Nebylo by to bezpečné. Vydali jsme se tedy poznávat geologické skvosty v okolí jezera Mývatn. První na seznamu bylo nedaleké jezírko Grjótagjá. Opět bylo v puklině, kde ze země rozestupovala. Slezli jsme do útrob jeskyně, odkud se valil teplý vzduch. Hladina jezírka se chvěla pod oparem stoupající páry. Tady by to bylo na koupání zase až moc teplé. Ale jezírko se nám líbilo. Především jeho krásné barvy. Ale i tak jsme byli trochu zklamaní. Znali jsme toto místo opět ze seriálu Game of Thrones, ale i s velkou představivostí, nebylo takové jako ve filmu.    

  
Přesunuli jsme se kousek dál ke kopci, který vypadal jak hora z bahna. Zaparkovali jsme na parkovišti a jen co jsme otevřeli dveře, dostali jsme sprškou poletujícího písku. Vzápětí jsme ucítili silný sirný zápach. Hverir je velice aktivní oblastí s mnoha bublajícími bahenními jezírky.


My jsme se rozhodli i přes silný vítr vylézt na horu z bahna. Nejprve jsme prošli okolo chodníčků pro davy turistů, kteří mohou vše pozorovat jen pár kroků od parkoviště. Nám se líbili vyskládané mohyly nad vývěry sirných par. Vypadali jako komíny.


Vydali jsme se bizarní okrovou krajinou na vrchol kopce. Vír metoucí prach a písek do obličeje nám výstup neusnadňoval, stejně tak i jílovité bahno pod našima nohama. Aktivnější oblasti jsme poznali jak po čichu, tak i vizuálně. Skrz okrové bahno vystupoval žlutý nános síry. Byla to úžasná hra barev. Na vrcholu jsme měli krásný výhled po okolí, bohužel jsme si ho moc neužívali, jelikož jsme ve větru nedokázali ani v klidu stát. 


Když jsme scházeli z kopce uviděli jsme vedle nové asfaltové cesty nedávný kus historie. Metrové mohyly protínaly pustou krajinu v pravidelných rozestupech. Nedokážeme si představit, jak touto nekonečnou a drsnou krajinou putovali vikingové na hřbetech svých věrných koní.


Opět jsme popojeli tentokrát k sopce Krafla. Cestou jsme minuli jednu z největších geotermálních elektráren i lyžařský vlek. Dojeli jsme až ke kráteru a chvilku čekali, než nám vyjde sluníčko. Obešli jsme pozůstatek po erupcích z roku 1724. Užívali jsme si nádherné výhledy do okolní krajiny i do útrob kráteru. Ale už jsme byli unavení z větru, a tak jsme se přesunuli zpátky k jezeru na dobrou baštu. Dorazili jsme k farmě Vogafjos, kde byla i restaurace. Musím říct, že jsme si moc pochutnali a nabrali sílu na okruh kolem jezera.


Unikátní lávové pole Dimmuborgir se vytvořilo před dvěma tisící lety, když láva natekla do mělkého jezera. Tím se vytvořily vysoké věže, které dávají onomu místu půvab. Tyto temné hrady jsou jednou z mála oblastí ve vnitrozemí, kde jsme se setkali se stromy. V kombinaci s černou lávou to byl krásný zážitek, který nás také ochránil před silným větrem. Nemůžu opomenout skutečnost, že je to takové bludiště. Mě se podařilo ztratit během chvilky. Došli jsme až ke kráteru Hverfjall a pak jsme se museli vracet. Ale byla to příjemná procházka postupně se měnící krajinou. Od živé po mrtvou u úpatí kráteru.


Nejen zde kombinace lávy a vody vytvarovala podivuhodné tvary. Kousek dál na břehu jezera jsme pozorovali lávové sloupy Höfði. Příjemné také bylo, že se k nim šlo skrz les. Opravdu to byl skoro vzrostlý les!


Opět jsme popojeli a zastavili u pseudokráterů, tyhle vznikly opět v kombinaci lávy a vody. Tentokrát láva natekla do jezera a přehřáté páry explodovaly, čímž vytvořily tyto útvary. Bylo to takové klidné procházení mezi pasoucími se ovcemi. Jak takové klidné místo mohlo být před pár tisící lety, tak jiné?


Ještě je tu pár dalších věcí, které stojí za vidění, ale ty až příště. Nicméně je z tohoto výčtu jasné, že je to pozoruhodná oblast, překypující zajímavými místy, jenž lákají mnoho lidí k návštěvě. Trochu nás mrzelo, že jsme neměli dost času si vše pomalu obejít.


1. 9. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat