neděle 11. října 2020

Národní park Los Glaciares


Na spaní jsme si vybrali dobré místo. Vítr byl v noci silný a vzrostlé vrby nám dělaly perfektní závětří. Bohužel brzo ráno přijelo nějaké auto k řece a začalo dělat bordel. Tak jsme se radši zabalili a vyrazili. Zastavili jsme se u meandru řeky Chico u Estancia La Lucha. Řeka vytvářela spoustu tůní a malých jezírek, které hojně využívali ptáci. Zahlédli jsme labutě i plameňáky. Byla to nádherná oáza ve vyprahlé krajině. Docela nám to připomínalo scénu z dokumentárního filmu o Africe.


Pokračovali jsme přes městečko Gobernador Gregores dál po silnici 40. Bohužel asfalt skončil na necelých sto kilometrů. Naštěstí řídila Laděnka. Už jsem byl z chilské strany vyklepaný dost. Ve vesničce Tres Lagos, jsme si dali kávu a pokračovali.


Konečně jsme narazili na jezero Viedma, podél kterého jsme jeli zpátky k horám. Je zajímavé se kouknout na tuto oblast z výšky. Krásně poznáte, že 80 kilometrů dlouhé jezero, je pozůstatek po ledovcovém splazu z dob ledových.


Přibližovali jsme se opět k horám. Před námi se tyčil Fitz Roy do výšky 3405 metrů. Čím jsme byli blíž tím byl impozantnější. Bohužel také čím dál více zahalený v mraku. Pampa kolem nás začala být čím dál šťavnatější. Doufali jsme, že uvidíme v národním parku Los Glaciares, některá vzácná zvířátka.


Sotva jsme dojeli k branám parku přivítali nás kondoři andští. Vesnicí El Chaltén jsme jen projeli. Spěchali jsme na konec údolí, dokud bylo pěkné počasí. Na El Chalténu není mnoho zajímavého. Je to centrum pěší turistiky a horolezectví v Argentině, takže je hodně turistické. Za ty výhledy to však stojí. Zajímavostí je, že tohle proslulé místo bylo založeno teprve v roce 1985 z prostého důvodu. Opět se tu Chile a Argentina hádají o tom, kde je hranice. Proto tu postavili pár domů, aby onen nárok na území podpořili. Z toho se během pár let stal slavný El Chaltén. Doslova za kopcem je Chile, kde je rezervace Bernardo O'Higgins.


Pokračovali jsme prašnou silnicí do nitra údolí. Znovu jsme mohli obdivovat ledovcové splazy, jak se sunou z vrcholků hor. Okolo nás byl hustý les pabuků, který se střídal s horskou řekou. Mohli jsme se kochat do sytosti. Zastávek tu bylo požehnaně, jen to počasí se zhoršovalo. Naštěstí na konci cesty bylo obstojně. Odtud se dá jet trajektem přes jezero, pak jít pěšky, následně opět na trajekt, který jede do městečka Villa O'Higgins. Tam jsme před pár dny zakončili cestu po Carretera Austral.


Zaplatili jsme opět peníze za možnost se projít. Lezli jsme vzhůru lesem k ledovcovému splazu Huemul. Z krásného lesa jsme občas vykoukli na bystřinu, která kaskádovitě stékala do údolí. Laděnce začínalo být špatně. I tak vylezla až k ledovcovému splazu. Pod nímž bylo jezírko. Bylo to hezké, ale viděli jsme lepší.


Ještě kousek jsme popošli, abychom viděli do celého údolí. Směrem k El Chalténu bylo hnusně. Fitz Roy byl kdesi v mracích. Na duhou stanu to vypadalo mnohem lépe. Sedli jsme si a užívali jsme si výhled na krásné jezero Del Desierto.


Spokojení jsme jeli zpátky do El Chalténu. Hledali jsme nějaký kemp s horkou sprchou. Bohužel jsme nic nenašli. Museli jsme až do města. Kemp byl obří a pěkný. Na druhou stranu byl dražší než hotel v méně turistickém místě. 


12. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat