sobota 17. října 2020

Cerro Torre



Konečně jsme vyšli na delší procházku. Počasí bylo dobré, akorát hory byly stále v mracích. Podle předpovědi mělo být odpoledne hnusně. Neotáleli jsme a vyrazili. Procházeli jsme Magellanským subpolárním lesem, který je složený z pabuků. Není moc druhově bohatý, jelikož se vyskytuje na místech, která byla pod Patagonským ledovcem, během poslední doby ledové.


Šli jsme pomaloučku údolím řeky Fitz Roy. Stále jsme hledali místní jelínky nebo pumu, bylo to marné. Tady je to vyhrazeno masovému turismu. Mohli jsme alespoň obdivovat jednu horu, která vystupovala před pohořím. Na vrcholu měla malý, ale krásný ledovec.


Na druhé straně jsme zahlédli vykukovat mocný Fitz Roy. K tomu jsme dnes namířeno neměli. Šli jsme dál údolím a přibližovali jsme se k Cerro Torre. Stále jsme hledali ony tři špičaté vrcholky v mracích před námi. Nechtěly se nám ukázat.


Došli jsme až k laguně Torre. Kde jsem opět slintal nad ledovcovým splazem, který byl zalit sluncem. Chvilku jsme si odpočinuli za kamennou bariérou. Od ledovce šel ledový vzduch. V kombinaci s větrem, to bylo celkem nepříjemné. Laděnce začala být zima. I tak jsem ji přemluvil k dalšímu pokračování.


Po moréně jsme došli k výhledu Maestri. Chvilkami foukalo opravdu hodně, ale výhledy začínaly být čím dál lepší. Laděnce byly výhledy ukradené, jelikož jí byla zima a nebyla stále zdravá. Sotva jsme dorazili na konec, už pelášila zpátky. Zůstal jsem na výhledu sám a užíval si ho. Obdivoval jsem jednotlivé praskliny ledovcového splazu pod horou. Pomalu se začínaly vynořovat vrcholky Cerro Torre. Předpověď počasí jim opravdu nevyšla, vždyť mělo být odpoledne horší počasí. Ale na druhou stranu jsme si to tu procházeli bez davů turistů, které začaly teprve přicházet.


Musel sem však dohnat Laděnku. Jelikož byla stále promrzlá, tak s ní nebyla řeč. Spěchala do kempu. Stačilo tam zůstat o hodinu déle a měli bychom Cerro Torre jako na dlani. Aspoň jsme měli pěkný výhled na hory ze vzdálenější vyhlídky. Zbytek dne jsme strávili v kempu a Laděnka pila jeden čaj za druhým, aby nabrala sílu na další den.


15. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat