čtvrtek 1. října 2020

Valle Lunar


Vychutnávali jsme si pohodlí postele a nikam nespěchali. Národní park Lago Jeinimeni byl kousek od Chile Chico. V místním obchodě jsme si koupili čerstvě vytažené pečivo z trouby. Pochutnali jsme si na něm, o tom se nám na Islandu může nechat zdát. Sedli jsme si na břeh jezera a pozorovali jsme, jak si vítr pohrává s vrbami a hladinou jezera. Příjemné ráno.


Vyjeli jsme na prašnou cestu, která nás vedla vyprahlou krajinou. Daleko před námi se tyčily hory s čerstvou sněhovou pokrývkou, pod kterou byly husté lesy. Stačilo být dvacet kilometrů od hor a vypadalo to tu jak v poušti. Kolem nás vystupovaly roztodivné skalní útvary a duhové hory. To byla naše první zastávka Valle Lunar. Zaplatili jsme vstup a jeli pár kilometrů krokem do kopce. Musel jsem zapojit všechen svůj řidičský um, abych kopec plný kamenů a hlubokých vyjetých kolejí vyjel.


Nadešel čas jít do kopců po svých. Procházeli jsme pampou. Byli jsme docela nabalení, jelikož bylo jen pár stupňů nad nulou. Zvířátka se nám opět vyhýbala. Našli jsme tu akorát pár hezkých brouků a motýlů. Šplhali jsme malinkým údolím do pozvolného kopce. Na stranách údolí se tyčily skalní výchozy.


Na jednom z nich byl odkaz lovců a sběračů, kteří tudy putovali ještě předtím, než někoho v Egyptě napadlo stavět pyramidy. Hleděli jsme na otisky rukou lidí a na malůvky zvířat. Kousek dál jsme narazili na skalní sloup, kterému říkají Piedra Clavada. Údolím protékal malinký potůček, kolem kterého byla svěží zeleň. Byl to opět krásný kontrast mezi suchými svahy a skalisky.


Než jsme vyšli na vrchol Portezuelo ve výšce 1 145 metrů, tak jsme se docela zadýchali. Když jsme scházeli zpátky do údolí, zašli jsme do jeskyně, kde byly další malby. Narazili jsme tam na průvodce, který turistům ukazoval, co kde mají vidět. Nás zaujala informace, že to nejhezčí odtesali a odnesli do muzea. Pod námi čněly barevné výchozy. Blížili jsme se k nim však pomalu. Na obnažených, vyprahlých a kamenitých místech jako zázrakem kvetla květina (Alstroemeria patagonica). Vždycky nás zarazí, jak krásná příroda dokáže být.


Došli jsme blíže k výchozům, které hrály barvami. Jmenují se Valle Lunar. Ovšem pochybujeme, že Měsíc je takhle barevný. Pomalu jsme procházeli a užívali si střídaní barev na pozadí pampy. Sbíhali jsme k autu a okolo nás létala spousta motýlů a jiného hmyzu. Do auta jsme se moc těšili, mrazivý vítr nepolevoval. Vyrazili jsme k horám.


U jezera jsme si popovídali s rangerem. Obdivoval jsem lebku pumy a doufal jsem, že nějakou zahlédnu. Trošku nepohodlná byla příjezdová cesta. Zrovna jí rozšiřovali bagrem, takže jsme museli počkat, až budou mít po pracovní době. Vzali jsme si akorát stan a jídlo. Já jsem po večeři přijel s autem a šli jsme spát.


9. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat