sobota 31. října 2020

Jízda proti větru


Dopoledne v neděli si Lada chtěla užívat město El Calafate. Nejdříve byla naštvaná, protože spousta obchodů po ránu měla zavřeno. Naštěstí jí otevřeli a mohla nakupovat dárečky. Udělali jsme si radost a koupili krabici s mnoha druhy ručně dělané čokolády. To byla dobrota. Když jsme si po delší době užili město, popojeli jsme k laguně u jezera Argentino. Chtěli jsme se projít a pozorovat mnohé ptačí druhy. Na jezeru byli plameňáci, labutě, kačeny i husy. Nechtělo se nám vůbec ven z auta. Paní vedle v autě se snažila otevřít dveře od auta, ale nepovedlo se jí to. Vítr byl moc silný. Udělali jsme si proto auto výlet okolo laguny a pozorovali ptactvo z okénka.


Odjeli jsme z města a vyjeli na kopce. Měli jsme krásný výhled na celou oblast. Před námi bylo údolí, které vytvořil ledovec a řeka Santa Cruz. Bylo tak rozmanité. Oproti ploché pláni, kterou jsme poté projížděli. Opět se mohl spolujezdec kochat a řidič křečovitě držel volant. Docela nás pobavilo, když foukalo přímo proti nám. I když jsme dali plyn na podlahu, nevymáčkli jsme z toho víc jak 80 km/h.


To ale nebyl ten hlavní problém. Chtělo se mi čůrat. A věřte, že i když se schováte za auto, tak ona kapalina lítá v okruhu pěti metrů. Když nad tím tak přemýšlím, měl jsem se vyčůrat do petky. Ale Laděnce se chtělo taky. Jediné místo, kde foukalo o něco méně, byla roura pod silnicí u jednoho vyschlého potoka. Cestou jsme zjistili, že tu mají moc príma rostlinky. Jejich semena nám obalila ponožky, tkaničky i chlupy na nohou. Při jejich sundávání nám probodávaly kůži na prstech. Účinná zoochorie.


Opět jsme se začali přibližovat k horám. Krajina byla šťavnatější a místy přežívaly i stromy. Laděnka se rozplývala nad kopci posetými kopretinami. Dojeli jsme do těžařského města Río Turbio. Uhelný prach byl v širém okolí. Chtěli jsme tudy rychle projet k Chilským hranicím. Bohužel jsme tu bloudili přes hodinu. I místní policie nás nasměrovala špatným směrem. Ve městečku nebyla jediná cedule navigující k hranicím. Naše navigace fungovala blbě i v Chile a v Argentině už nefungovala vůbec. Nakonec jsem prostě jel po co největší cestě směrem na západ. Naštěstí to nakonec vyšlo.


Kontrola na hranicích byla o dost důkladnější, jelikož Chile si je pořádně hlídá. Nesmí se dovážet žádné ovoce, mléčné výrobky, vejce a další věci. Takže nám pořádně proslídili naše smradlavé auto. Naštěstí nic nenašli. Sjeli jsme z vrcholu pohoří a za chvilku jsme byli ve městě Puerto Natales. Chvilku nám trvalo, než jsme si našli ubytování za rozumnou cenu, ale na konec se to povedlo. Zašli jsme si na večeři do města. Velkým obloukem jsme prošli okolo drahé restaurace, kterou nám doporučili a šli jsme tam, kde byla spousta místních. To je vždy dobré znamení. Dali jsme si obří hamburger, ve kterém bylo snad celé avokádo. Naprosto vynikající. 


19. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat