čtvrtek 8. června 2017

Lake St. Clair a Mt. Acropolis


Brzo ráno jsme vyrazili. Tentokrát na jih od Laucestonu a doufali, že Bomba vydrží až na západní pobřeží, kam jsme měli už nějakou dobu namířeno. Výfuk vydával zvláštní zvuk. Zjevně o něco klepal, jak vibroval. Byl to pro nás další zvláštní zvuk, na který jsme si postupem času zvykli. Zastavili jsme se až u Lake St. Clair, které leželo za centrální plošinou na kterou jsme již vyjeli. Nacházeli jsme se v oblasti asi 60 kilometrů jižně pod Cradle Mountain na jediné cestě, která protíná celou oblast chráněnou jako světové dědictví. Vyšli jsme docela pozdě a čekalo nás 18 kilometrů podél jezera. Počasí nám moc nepřálo, bylo pod mrakem. Nám to ale nevadilo, koukali jsme se pod nohy na všemožné druhy hub. Měli kde růst, tlející dřevo z popadaných obřích eukalyptů bylo všude. Byla tu i příměs stromů Sassafra (Atherosperma moschatum) a Myrtle (Nothofagus cunninghamii). Netrvalo dlouho a došli jsme k chatě Echo point. Byla úplně plná lidí a tak jsme pokračovali v chůzi.


Kousek před chatou Narcissus, jenž byla na konci jezera byla podmáčená oblast a některé chodníky byly pod vodou. A tak jsme se i trochu namočili. Jen, co jsme došli byla tma a pssumové slézali ze stromů. Chtěli jsme si zatopit, ale v chatě byla plynová kamna. Něco tak naprosto neužitečného jsem dlouho neviděl. Po dvou hodinách bylo metr od kamen o 5 stupňů více. Byl sem rád, že nepršelo. Protože usušit věci by bylo naprosto nemožné. Během noci Lada několikrát vstávala a chodila kontrolovat věci, protože jsme měli malou společnost. V noci se totiž po chatě proháněly myši a našly si zálibu v našich igelitových pytlích od spacáků.


Chladnou noc jsme přečkali sami v chatě a brzo ráno vyrazili, měli jsme namířeno do Pine Valley Hut. Cesta byla příjemná a uběhla vcelku rychle. Odhodili jsme batohy a vydali se vstříc vrcholu hory Mt. Acropolis. Již z dálky jsme viděli, že to nebude sranda. Vršek byl pod sněhem, ale nemohli jsme si pomoct, byl nádherný den bez mráčku. Začali jsme šplhat. Kolem nás byly vzrostlé Pencil Pine i King Billy pine. Nás nejvíce zaujali vzrostlé Pandani, které měřily okolo deseti metrů. Za hodinu jsme vyšplhali na hřeben, kde začínal sníh. Chvilku jsme šli po hřebenu a užívali si výhled. Když jsme se přiblížili k úpatí hory Acropolis začalo být kolem nás zimní království.


Ve stínu hory se drželo až 10 centimetrů sněhu. Užívali jsme si zasněžené Pandani (Richea pandanifolia) i jiné místní rostliny. Cesta vzhůru se začínala protahovat. Po kamení a průrvách přikrytém sněhem se moc rychle nešlo. Ale i tak jsme pokračovali dál, hnala nás dopředu možnost vidět plošinu rozkládající se nad jezerem St. Clair a také hory severně od pohoří. Chvilkami to bylo trošku nebezpečnější, ale stále jsme pokračovali. Bohužel vyznačená stezka nás vedla snad po těch nejhorších místech. Vyšplhali jsme skoro až na vrchol. Bohužel nás zastavily ohromné skály, které byly pokryty ledem. To už i na nás bylo moc. Nahoru bychom to asi zvládli, ale cestu zpátky jsme si nedokázali představit. Mě štvalo nejvíc to, že už jsme byli nad mnohými vrcholky hory Acropolis, ale bohužel jsme stále neviděli na pohoří za ní.


Odměnou nám aspoň byl pohled na plošinu nad jezerem. Pomalu, ale jistě jsme se sunuli dolů. Na začátku strmého stoupání jsme si ještě udělali odbočku na vyhlídku na západní část pohoří, kde byl Labyrinth. Tam jsme měli původně namířeno, ale počasí nás zlákalo výš. Koukali jsme, jak se mraky valí ze západu a pomalu sklouzávají do údolí. Lada si chtěla nasadit na objektiv polarizační filtr, ale moc jí to nešlo. Za chvilku se kutálel do propasti mezi balvany a to bylo naposled, kdy jsme ho viděli. Bylo na čase pohnout. V chatě jsme byli ještě za světla a já zatopil v kamnech na uhlí. To byli kamna! Pořádně jsem je roztopil a z jednoho stupně bylo najednou stupňů dvacet. Ani nevíte, jak jsme si to užívali po předešlé noci s plynovými kamny, které byly naprosto nepoužitelné.


Ocenil to i jeden příchozí ze Sydney. Sním jsme si příjemně pokecali a on nám doporučil pár tipů na naši velkou cestu po vnitrozemí. Další den byl čas na cestu zpátky. Počasí se mělo zase měnit k horšímu. Šli jsme kolem chaty Narcissus i Echo point, tam jsme si dali čaj a šli podél jezera dál. Lada ulovila ještě několik neuvěřitelně zbarvených hub. Já jsem si pěkně sednul na zadek, když jsem lezl po spadlém stromu v jezeře, abych vyfotil popadané eukalipty. Docela jsme spěchali a tak nebylo moc času na zastávky. Vyčerpaní po 27 kilometrech jsme dorazili na parkoviště a vzali si něco málo z auta.


Šli jsme kousek na kempovací místo, které bylo dost neudržované. Byl zde dotazník na kterém nás překvapila otázka „Použili jste záchod?“ Chvilku nám dalo zabrat najít záchod, ale nakonec jsme ho našli. Vzápětí jsme také pochopili onu otázku, byl opravdu pro otrlé, já šel radši do křoví. Při stavění stanu nám pomáhala místní „kočka“ Eastern Quoll (Dasyurus Viverrinus), která je také vačnatec. Ráno nás mile překvapila jedna věc. Lada se šla zeptat jestli je možné se někde osprchovat. A k našemu překvapení byla v moderním informačním centru luxusní sprcha zadarmo i s toaletou. To byl obrovský rozdíl oproti kadibudce, která již obsloužila několikátou generaci.



6. 6. - 8. 6. 2017


Žádné komentáře:

Okomentovat