středa 21. června 2017

Strathgordon a Národní park Mount Field


Dva dny relaxace stačili a vydali jsme se s autem, které nám strejda Harry půjčil na výlet. Vyrazili jsme opět do končin, z kterých nás musel zachraňovat. Jelo se nádherně auto řadilo samo, brzdy brzdily a na přepnutí pohonu na všechny čtyři kola stačila jedna páčka. V nitru národního parku jsme byli za chvilku a udělali jsme si malý výlet Creappy creak treck. Tahle procházka nás velice zaujala. Byl to velice těžce prostupný prales. Spadlé dřeviny Horizontal (Anodopetalum Biglandulosum) znovu zakořeňovaly a tak tvořily spleť větví, kterou jsme museli překonávat i když jsme byli na velice pěkně upraveném chodníčku.


Další zastávka byla na konci hlavní silnice, která vedla k přehradě Strathgordon. Opět jsme nepotkali mnoho vzrostlých stromů. Byly tu převážně mladé lesy, které navíc na sobě nesly známky po nedávném požáru. Některé místní dřeviny jsou na požáry zvyklé, takže většina eukalyptů zkázu přežije a z kmenů jim vyraší nové větve. Samozřejmě jsme tu potkávali všude Button grass, která je na požáry také moc dobře přizpůsobená. Samotná oblouková přehrada Strathgordon nás ohromila, Její výška byla obrovská a dvojité prohnutí hrázní stěny se také jen tak nevidí. Nebylo moc pěkně, foukalo, ale i tak jsme se vydali na procházku po přehradě. Údolí které přehrazovala bylo velice strmé. Bylo to opravdu výborné místo pro takovouto stavbu.  

Bohužel jako každá měla nepříznivé důsledky na místní ekosystém. Bylo vidět, že v přehradě chybí dobrých 10 metrů vody. Okolo břehů vystupovaly mrtvé pozůstatky pralesů, které zatopila. Opustili jsme tuto přehradu, jenž měla barvu velice dobře vylouhovaného čaje a jeli zpátky po hlavní cestě. Zastavili jsme se v místním malém městečku si prohlédnout Huon Pine (Lagarostrobos Fraklinii). Tento strom byl starý 2200 let. Tyto velice vzácné stromy se staly vyhledávanou surovinou kvůli jejich jedinečnému dřevu. A tak jich mnoho nezbylo. Bohužel celá řada jich také skončila na dně přehrady. Přejeli jsme do kempu Teds Beach a čekali jsme v autě až přestane pršet. Nepřestalo a ještě k tomu začal foukat velice silný vítr. Nikdo v kempu nebyl a tak jsme se rozhodli postavit stan v zastřešené jídelně. Byli jsme za to velice rádi, protože počasí se stále zhoršovalo. V noci jsme nemohli usnout, protože vítr nadzvedával plechovou střechu, která vydávala všemožné pazvuky.


Ráno jsme vyjeli a pozorovali popadané stromy na elektrické vedení. Potkali jsme několik skupin opravářů, kteří se snažili obnovit dodávky energie pro toto odlehlé místo. Mířili jsme na východní okraj území zapsaného do světového dědictví. Tam se rozkládal Národní park Mount Field, který je velice oblíbený mezi turisty, jelikož je kousek od Hobartu. Vyjeli jsme až k jezeru rozkládajícího se ve výšce 1070 metrů nad mořem. Udělali jsme si okolo něho procházku a obdivovali Pencil Pine a vzrostlé Pandani (Richea Pandanifolia). Mířili jsme výš k „lyžařskému středisku“. Našli jsme zde dva malinké vleky. Neměli tu ani zasněžování. Bylo vidět, že tu sezóna je jednou za pár let. Když jsme dorazili nahoru, začalo hustě sněžit a tak jsme se schovali na záchody. Udělali jsme si ještě malou procházku v alpínském pásmu, jenž bylo pokryto čerstvým příkrovem sněhu. Bohužel počasí se měnilo každých pár minut a nám začala být zima. Vyšli jsme na vyhlídku a poté se vydali zpátky k parkovišti.


Procházeli jsme eukalyptovým lesem Snow Gum (Eucalyptus Coccifera), který roste i na vrcholcích místních hor. Byl jsem rád za pohon na všechny čtyři kola, protože silnice byla místy pod sněhem. Zastavili jsme se ještě na pár místech. Zaujala nás malá procházka alpínským pásmem s popisy místních druhů dřevin. Ale to už nám byla opravdu zima a tak jsme se vydali zpátky do nížin. U informačního centra, které bylo také moc hezky udělané začínala procházka k místním vodopádům Russell Falls. Vodopád měl dva stupně mezi nimiž byla plošina s několika vzrostlými stromy. Bylo to nádherné. Vyšli jsme si nad vodopád, ale nebyl tam tak hezký výhled. Lada vyrazila hledat cestu na plošinu mezi vodopády. Přelezli jsme zábradlí a šli starou stezkou. Byl to úplně jiný pohled odtud vypadali nejlépe. Strávili jsme tam nějaký čas, než jsme byli nasycení oním okouzlujícím momentem. Netrvalo dlouho a už jsme rozmrzali u strejdy Harryho a tety Maree. Zima nás konečně našla.





20. 6. - 21. 6. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat