sobota 10. června 2017

Okolí města Queenstown aneb cesta krajinou, která byla poznamenaná těžbou nerostů


Od jezera St Clair jsme se vydali na západ. Bohužel pršelo a tak jsme si jízdu přes obrovské chráněné území moc neužili. Akorát jsme si zašli prohlédnou řeku Franklin, jejímž údolím cesta vedla. Když jsme přijížděli k západní pobřeží začal nás vítat Queenstown, město proslulé těžbou nerostů. Městečko žije z těžby mědi, která je stále velice důležitou součástí skoro všech moderních přístrojů. Je důležité si uvědomit propojenost všech věcí na naší planetě. Když si koupíte každý rok nový mobil, tak je stále velká spotřeba těchto vzácných surovin a na druhé straně planety jsou v okolí 30 kilometrů od dolů mrtvé lesy. A to se tu jen těží. Zpracovává se to třeba v Číně a tam jsou zase jiné exhalace a lidé tam nemohou dýchat. Je pravdou, že s novými technologiemi už se tu příroda vzpamatovává. Ale rozhodně to není místo, kde by chtěl někdo žít. Jeli jsme dál od tohoto „mrtvého“ místa, které tvoří severozápadní hranici území chráněného organizací UNESCO.


Byl jsem z jízdy už znaven Bomba jela vcelku dobře, ale cesta byla tvořená tisíci zatáčkami. Když jsme konečně dorazili do Macquarie Heads, jenž tvoří bránu do zálivu byla už tma. Ráno nás přivítal pěkný den a tak jsme vyrazili brzo. Zjistili jsme, že kousek od nás je kus velryby. Jestli datum na páteřním obratli nelhalo, tak byla stará 120 let. Rozhodl jsem se prověřit Bombu před cestou na sever. Protože tam byla cesta jen pro auta s náhonem na všechny čtyři kola. Vyjel jsem tedy na pláž a vše bylo v pohodě. Potom jsme zastavili kvůli focení a při rozjíždění jsem se zahrabal. Vyzkoušeli jsme tedy náhon na všechny čtyři kola. Auto si s tím poradilo dobře, ale do mnoha zvuků, které Bomba vydávala se přidal další o dost hlasitější. To nás velice znervózňovalo. A tak jsme vypnuli náhon na všechny čtyři kola hned, jak jsme vyjeli z měkkého písku. Rozhodli jsme se radši pro cestu po hlavních silnicích.


Jeli jsme na sever přes město Strahan. Cestou jsme vyděsili White-bellied sea eagle, který si pochutnával na mršině u cesty. Zaparkovali jsme nedaleko a čekali, jestli přiletí znova se nakrmit na mršině. Přiletěl, ale nestačili jsme se ani přiblížit a byl pryč. Je to nádherné, ale plaché zvíře. Jeli jsme okolo pobřeží a já si užíval jízdu bez nesčetných zatáček. Netrvalo dlouho a zatáčky opět začaly, jen co jsme opustili vyhlídku Ocean Beach and Henty Dunes Lookout.


Projeli jsme městečkem Zeehan, které prožilo svojí slávu před mnoha lety, když zde probíhala těžba nerostů. Celá tato oblast i s dalším městem Rosebery je ovlivněna těžbou a pro turisty tu není místo. Nebylo tu mnoho míst, kde si dát kafe natož oběd. Ani tu nebylo mnoho míst, kam by se dalo jít. Cesta byla skoro pořád lesem, který zamezoval jakémukoli zastavení, aby se člověk mohl rozhlédnout po krajině. Bylo to pro nás docela zklamání. Onen pověstný divoký západ jsme tu necítili. Příroda tu byla pošramocená těžbou a nic moc tu k vidění nebylo. Jeli jsme na sever a zastavili jsme se až v Hellyer Gorge State Reserve, kde jsme chtěli kempovat. Avšak místo nás nezaujalo a tak jsme si tam udělali jen malou procházku a jeli dál na severní pobřeží.


Krajina se začala zprudka měnit. Hospodářské lesy vystřídaly farmy s dobytkem a ovcemi. Když jsme dojeli do blízkosti Table Cape Lighthouse začali jsme se cítili jako u nás v Čechách, byly tu políčka a žádné pastviny. Byla to příjemná změna. Když jsme dojeli k pobřeží u Rocky Cape National Park, zastavili jsme u kempu, který byl součástí hospody. Zašli jsme si po delší době na pivo. Hospoda měla zajímavou výzdobu věnovanou těžbě dřeva, která byla hlavní obživou místních lidí. Proto na severozápadě najdete jen pár zbytků původních pralesů.



9. 6. - 10. 6. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat